sunnuntaina, marraskuuta 08, 2009

Juurta jaksain


Leivoin ihanasta leipäjuurestani ruisleipää omin avuin viime viikolla. Löysin mukavan näköisen siemenleipäohjeen Neulovan Nartun käsityöblogista. Juuri olisi pitänyt laittaa tekeytymään kahta päivää aiemmin, mutta minä leivoin leivän puolessa ajassa. Ensi kerralla lupaan valmistautua paremmin. Leivästä tuli oikein mainiota pikaversionakin.


Siemenleipää

juuri
5 dl vettä
2 dl ruisrouhetta
1 dl pellavansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
0,5 rkl suolaa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja

Sekoita ainekset ja jätä löysä taikina tekeytymään kostean liinan alle. Kastele liinaa välillä, ettei se pääse kuivahtamaan. Ohjeen mukaan taikina tulee jättää tekeytymään vuorokaudeksi, mutta minä annoin taikinan levätä vain yön yli.

Lisää sitten taikinaan:
1,5 dl lämmintä vettä
4 dl ruisjauhoja

Sekoita taikina tasaiseksi. Taikina on tässä vaiheessa tahmeampaa, muttei kovaa. Ota talteen juuri eli nyrkin kokoinen köntti taikinaa. Laita juuri jääkaappiin tai pakkaseen odottamaan seuraavaa leipomiskertaa. Voitele ja leivitä vuoka ja nosta taikina vuokaan. Ripottele ruisjauhoja tai -rouhetta taikinan päälle. Anna tekeytyä vielä vuoassa kostean liinan alla. Ohjeessa kehotettiin jättämään taikina rauhaan 12 tunniksi, mutta minä lyhensin ajan kolmeen tuntiin.

Paista leipää175-asteisessa uunissa 1 tunti 45 minuuttia. Ota taikina vuoasta ja paista vielä 15 minuuttia.

5 kommenttia:

aleksi kirjoitti...

tuo muuten taitaa olla leipomotermein liotus eikä juuri, siemeniä liotetaan että ne imee vettä ja turpoaa. tärkeä juttu sekin.
vai käytitkö tossa sitä arvoylppö-juurtakin?

Kaveri kirjoitti...

Käytin juurtakin kyllä. Sehän oli reseptin aineksissa ensimmäisenä. :) Ymmärrän kyllä, että se aiheuttaa ohjeessa epäselvyyttä. Itse ainakin takeltelin hetken alkuperäisen reseptin kanssa ennen kuin huomasin juuren olemassaolon.

aleksi kirjoitti...

ai niipä onkin.. se näyttää ihan joltain otsikolta :)

Haarukka kirjoitti...

Ystäväni kertoi juuri, että Ruotsissa juurleivät ovat suuressa huudossa, että on ihan kokonaisia blogejakin vain niitä varten. Mahtaakohan sama rantautua Suomeen? Hyvältä kuulostaa ainakin.

Anonyymi kirjoitti...

Kylla, luultavasti niin se on