perjantaina, tammikuuta 01, 2010

Makeaa uutta vuotta!

Tein tämän toffeen pari vuotta sitten kokeilemaani ohjetta mukaillen. Tiedä sitten, johtuiko käyttämästäni fariinisokerista vaiko liian vähäisestä keittoajasta, mutta lopputulos ei ollut edelliskerran kaltainen. Olomuoto muistutti enempi pehmeää nougaata kuin jähmeää fudgea. Koska tuplasin alkuperäisen ohjeen määrät, olisi sokeria kuulunut lisätä kilon verran. Moinen määrä kauhistutti minua, joten laitoin vain vajaan kilon. Ja siltikin namuista tuli makeaa kuin mistä!

Mustikkatoffee

2 dl kermaa
3 dl maitoa
700 g -1 kg sokeria
150 g voita
2 tl vaniljasokeria
1 dl mantelirouhetta
1 dl kuivattuja mustikoita

Kuumenna kerma, maito ja sokeri kattilassa koko ajan hämmentäen, kunnes sokeri on sulanut. Lisää voi ja keitä seos tasaiseksi. Anna seoksen kiehua hiljalleen vaaleanruskeaksi (aikaa kuluu 40 min -1 h). Testaa toffeen valmistumista pudottamalla massasta pieni tippa kylmään veteen. Jos tippa kovettuu palloksi, toffee on valmista.

Ota kattila pois levyltä ja lisää joukkoon vaniljasokeri, mantelirouhe ja kuivatut mustikat. Lusikoi hieman jäähtynyt massa pieniin namuvuokiin tai leikkaa kunnolla jähmettynyt toffee paloiksi. Säilytä tiiviissä lasipurkissa. Sopii esimerkiksi lahjaksi tai kaverin ilahduttamiseen.

Ei kommentteja: