keskiviikkona, marraskuuta 10, 2010

Pyöryköitä ja pusuja


Linssipyörykät ovat kiireessä helpompia valmistaa kuin vaikkapa falafelit tai muut papupullat, jotka saattavat vaatia yön yli likoamista ja tunnin keittoaikaa. Punaiset linssit antavat ruoalle myös mukavasti väriä, siksi niitä kannattaakin käyttää näinä valottomina syysiltoina.

Väänsin eräänä pimeänä perjantaina parit linssipullat ja valutin venäläisittäin maustetun tsatsikin eräälle hienolle miehelle. Sain jälkiruoaksi pusuja. Ei mikään huono diili.

Linssipyörykät

2 dl punaisia linssejä
4 dl vettä
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
öljyä
1 dl kaurahiutaleita
1 dl (paahdettuja auringonkukansiemeniä)
1 tl musta(tai rose-)pippuria
1 tl paprikajauhetta
1 tl tandoori masala -mausteseosta
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
2 rkl tomaattipyrettä

Huuhtele ja keitä linssejä vedessä 15 minuuttia. Kuori ja silppua sipulit. Kuori ja raasta porkkanat. Kuullota sipuli-porkkanasilppua pannulla. Halutessasi soseuta ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Minä en moista tehnyt, sillä tykkään sattumista.

Paahda aurigonkukansiemenet kuivalla pannulla. Sekoita keskenään kaikki taikinan ainekset. Jos seos vaikuttaa liian kuivalta, lisää öljyä tai vettä. Tarkista myös suola.

Muotoile taikinasta kostein käsin pyöryköitä tai pihvejä ja paista 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Nauti esimerkiksi pitaleipien välissä tsatsikilla höystettynä.


Tillitsatsiki

500 g maustamatonta jogurttia
1 kurkku
2 valkosipulinkynttä
1 nippu tuoretta tilliä (tai muutama tl kuivattua tilliä)
1 tl (yrtti)suolaa
1 tl mustapippuria
2 rkl öljyä
1 rkl balsamicoa

Valuta jogurtista enin neste pois esimerkiksi kahvinkeittimen paperisessa suodatinpussissa. Mitä kauemmin jaksat valutella, sitä parempi lopputulos. Illallista varten jogurtin voi laittaa jääkaappiin valumaan jo aamusta.

Raasta kurkku ja taputtele suolan avulla enin neste pois. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet ja hienonna tilli. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna tekeytyä jääkaapissa kannellisessa astiassa pari tuntia ennen tarjoilua.

1 kommentti:

Anna kirjoitti...

Hei!

Olemme poikaystäväni kanssa tehneet näitä linssipyöryköitä moneen otteeseen, eivätkä ne koskaan petä. Tänään pullia pyöritellessä tuli mieleen, että kiitos tulisi antaa sen ansaitsevalle. Kiitos siis erinomaisen herkullisesta ohjeesta!