perjantaina, elokuuta 17, 2007

Illallinen äidille ja tädille

Kutsuin eilen äitini ja tätini meille aterioimaan. Olen jo pitkään halunnut tehdä jonkinlaista porkkanakeittoa, joten ihanat sukulaiseni joutuivat tämänkertaisen soppani koemaistajiksi. Hyvää ja helppoa. Kiittelyt ja kehut vaikuttivat täysin vilpittömiltä. Leivoin keiton seuraksi jogurttista pellavansiemenleipää, josta tuli ihanan pehmeää ja makoisaa. Ohje saattaa vaikuttaa työläältä ja aikaa vievältä, muttei todellisuudessa ole sitä. Kunhan ainesosat löytyy, leipominen sujuu kuin leikkiä vaan.

Porkkanakeitto
500 g porkkanoita
2 perunaa
2 sipulia
1 l vettä
2 kasvisliemikuutioita
2 dl kermaa
muskottipähkinää
mustapippuria

Valmista ensin kasvisliemi erillisessä kattilassa. Pilko porkkanat, perunat ja sipulit ja kuullota vihanneksia hetki kattilan pohjalla öljyssä tai voissa. Lisää kuuma kasvisliemi ja anna seoksen kiehua kunnes vihannekset ovat pehmeitä. Soseuta keitto ja lisää kerma ja pippurit. Kiehauta keitto kertaalleen ja tarkista maku.



Jogurttinen pellavansiemenleipä
2 dl maustamatonta jogurttia
3 dl vettä
1 ps kuivahiivaa
n. 9 dl hiivaleipäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
0,5 dl pellavansiemeniä tai pellavansiemenrouhetta
2 tl suolaa
0,5 dl öljyä
1,5 rkl hunajaa

Kuumenna jogurtti ja vesi. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoja. Sekoita jauhoseosta nesteeseen vähitellen vatkaten. Lisää kaurahiutaleet, pellavansiemenet tai -rouhe, suola, öljy ja hunaja. Alusta taikinaan loput jauhot ja jätä taikina kohoamaan 20 minuutiksi lämpimään paikkaan. Kaada kohonnut taikina leivinpaperille ja taputtele siitä kaulimen avulla 30X40 cm:n kokoinen levy. Jaa levy kolmeen yhtä suureen osaan ja muotoile leipiä reunoilta. Siirrä leivinpaperi pellille ja kohota leipiä vielä puolisen tuntia. Paista leivät 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 15 minuuttia.

Jälkiruuaksi leivoin Teresa Välimäen reseptin mukaista reilun kaupan kakkua. Osta siis mahdollisuuksien mukaan ainesosat reiluna tai luomuversioina. Omatuntokin pysyy puhtaana.


Banaanisuklaakakku
120 g voita
2 dl ruokosokeria
2 munaa
3 banaania
1 rkl kermaa tai maitoa
0,5 dl hunajaa
1 rkl sitruunamehua
1 tl vanillinisokeria
5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
vajaa 1 tl soodaa
2,5 dl (tummaa) suklaata

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Minä käytin intiaanisokeria, mutta suosittelen käyttämään ruokosokeria, mikäli sellaista löytyy. Lisää munat ja vatkaa hieman lisää. Lisää muussatut banaanit, kerma tai maito, hunaja, sitruunamehu ja vanilliinisokeri. Sekoita kuiva-aineet keskenään ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi vielä rouhittu suklaa ja sekoita tasaiseksi. Minä käytin tavallista maitosuklaata, mutta uskon tumman suklaan sopivan tähän paremmin. Voitele ja jauhota suorakaiteen muotoinen kakkuvuoka ja kaada taikina siihen. Paista 180 asteessa n. 45-5o minuuttia.
Kakusta tuli todella makea. Kakku oli päältä kaunis mutta sisältä liiankin pehmeä ja valuva. Kakun kaunis muoto tärveltyi ensimmäisen veitseniskun jälkeen. Suosittelen ensinnäkin käyttämään tosissaan sitä tummaa suklaata minun käyttämäni maitosuklaan sijaan. Toiseksi banaanien vähentäminen voisi olla paikallaan, kahdestakin yksilöstä varmasti saisi tarpeeksi makeutta ja kakku voisi vähemmällä banaanimäärällä pysyä paremmin myös kasassa. Kolmanneksi hunajan määrää voisi harkita.
Nauti vaniljajäätelön kanssa. Ihanaa!

Ei kommentteja: