keskiviikkona, elokuuta 08, 2007

Myrkkysoppaa

Eipä tämä nyt oikeasti mitään tappavaa kamaa ole, mutta kun kerran sopasta tuli niin ihanan vihreää, herätti se myrkyllisiä mielikuvia. Monien prinsessasatujen noidat voisi kuvitella tämänvärisen keittokattilan ääreen hämmentämään.
Keittoni syntyi halusta tehdä linssi-bataattikeittoa kookosmaitopohjaan. Olin alunperin ajatellut lisääväni keitokseen myös vesikastanjoita, mutta kun en niitä kaikkivoipaisesta Stockmannin Herkusta löytänyt, hätäännyin ja päätin korvata kastanjat pinaatilla ja sokeriherneillä. Siitä väri. Vähemmilläkin lisukkeilla sopasta olisi arvatenkin tullut syötävää. Ei kannata panikoida kuten minä tein. Ihan hyvää tästä tuli kuitenkin näinkin. Bataatti on niin makeaa, että se kaipaisi seurakseen joko enempi suolaa kuin itse uskalsin laittaa tai sitten jonkun suolaisen ainesosan (kenties feta- tai halloumjuustoa). Tällöin tosin kannattaa olla tarkkana ainesten lukumäärän kanssa, ettei sopasta mitään sekameteliä synny.



Noidan keittämää
3 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
currya
garam masalaa
n. 7 dl vettä
1-2 kasvisliemikuutiota
1,5 dl vihreitä linssejä
1 keskikokoinen bataatti
tölkki kookosmaitoa
mielellään tölkki vesikastanjoita (jos ei kaupasta löydy, 200 g pakastepinaattia ja 200 g pakastesokeriherneitä)
1,5 dl punaisia linssejä
mustapippuria
(suolaa)

Silppua valkosipulit ja lohko salottisipulit. Kuori ja pieni bataatti. Kuullota sipuleita hetki currylla ja garam masalalla maustetussa öljyssä. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio ja kiehauta keitos. Lisää huuhdellut vihreät linssit ja paloiteltu bataatti. Anna kiehua kymmenisen minuuttia. Lisää kookosmaito, vesikastanjat (tai pinaatti ja herneet) ja huuhdellut punaiset linssit. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Anna kiehua vielä toiset kymmenisen minuuttia ja soseuta tai älä. Tarjoa kauniille prinsessalle tai komealle prinssille.

Ei kommentteja: