sunnuntaina, toukokuuta 27, 2007

Arizonan antimet

Teimme eilen päivän reissun Grand Canyonille. Ajomatka kesti noin kuusi tuntia suuntaansa. Mutta olihan se kanjoni vaikuttavaa katseltavaa, etenkin auringonlaskun aikaan, jolloin parahiksi paikalle saavuimme. Kotimatkalla kuusihenkinen seurueemme oli kovin nälkäinen, joten pysähdyimme Arizonassa luoja tietää minkä lie pikkukylän paikalliseen ravinteliin nimeltänsä Ranch House Cafe.



Paikka oli sisältä juuri sen näköinen, mitä kyseinen kyltti ja paikan nimi antaa ymmärtää: pieni amerikkalainen, hieman rähjäinen diner, jossa meidän lisäksi oli lähinnä työntekijöitä ja heidän kavereitaan. Ruokalista oli hyvin rasvainen ja lihapainotteinen ja koostui lähinnä burgereista ja sandwicheistä. Kasvissyöjälle valinnanvaraa ei juuri ollut, joten jouduin tyytymään niinkin herkulliselta kuulostavaan annokseen kuin Grilled Cheese Sandwich.


Parempaakin ruoka olen joskus syönyt, mutta siihen hirmuiseen nälkään, joka minulla annoksen alkamisen aikaan oli, grillatun juuston voileipä ajoi asiansa.

perjantaina, toukokuuta 25, 2007

Jenkkijuomia

Matkani on johtanut New Yorkista Las Vegasiin, johon tulin komeaa kanssaeläjääni tapaamaan. Kaupunkinahan tämä hieman poikkeaa New Yorkista. Kukin taaplaa tyylillään. Syömiseni on tällä reissulla ollut harmittavan epäsäännöllistä ja vaihtelevaa, joten en ole saanut otettua juurikaan blogikelpoisia ruokakuvia. Juomista sen sijaan on tullut muutama napsittua. Amerikkalaiseen tapaan myös nestemäiset nautinnot ovat muhkeita ja ylitsevuotavia (oikeastikin valuvat usein yli reunojen). Aamiainen huuhdellaan alas tietenkin suklaapirtelöllä:

Päivällä taas voi virkistää itseään kylmällä frappuccinolla (täällä hohkaavan kuumassa Vegasissa kylmä kahvi on oiva tapa taltuttaa kofeiininhimo):

Starbuckseissa useamman kerran matkan aikana vierailtuani olen pistänyt merkille kahvikulttuurin omituisuuden. Tavallinen kuuma kahvi ei ole näissä kahvimyymälöissä tehokkain myyntiartikkeli. Suurimman osan Starbucksien listasta täyttävät erilaiset jääjuomat ja frappuccinot (jotka maistamiseni perusteella ovat jonkinlainen sekoitus ilmeisesti jäämurskaa, maitoa ja jotain ainesosaa, omassani oli kahvia, yllättäen, ja jotka muistuttavat koostumukseltaan pirtelöä). Olen aina vieroksunut ajatusta kahvista kylmässä olomuodossa ja vannonut, että koskaan en maista, koska en luultavasti tule siitä pitämään. Eilen join kuitenkin ensimmäisen jääpaloilla varustetun lattekahvini ja tänään tuon kahvifrappuccinon. Täytyy myöntää, että kyllä he asiansa osaavat, sillä hyvää oli. Eniten kuitenkin pidän tavallisesta mustasta kahvista. Starbucks on joka tapauksessa ideana minusta ihan loistava (mikä ei ole eettisyyteen pyrkivälle kuluttajalle kovinkaan hyvä meriitti) ja mietimmekin komean kanssaeläjäni kanssa löytyykö Suomesta yhtään tätä nimekästä kahvilaa. Päättelymme mukaan ainakin Helsingissä pitäisi olla Starbucks jos toinenkin, mutta mitään tarkkaa sijaintia emme pystyneet kuvittelemaan. Jos joku tietää meitä paremmin, kertokoon toki.

Amerikkalainen iltahan päättyy tietenkin kauniisiin ja makeisiin drinkkeihin, joista loistavaksi esimerkiksi sopii mansikkamargarita, joita olen tällä reissulla pari kertaa maistanut:

Tämän maan margaritojen ongelma on liika makeus. Suomen baareista tilaamani mansikkamargaritat ovat näihin muhkeisiin sekoituksiin verrattuna huomattavasti raikkaampia ja jotenkin aidompia. Yleensäkin drinkit, joissa viina ei maistu, ovat olleet minusta aina hieman epäilyttäviä..

torstaina, toukokuuta 24, 2007

Pastasalaatti

Olemme muuttamassa kesäksi Helsinkiin ja nyt on käynnissä vimmattu ruokien hävittämisprojekti. Kaappeja koitetaan tyhjentää mahdollisimman tehokkaalla syömisellä. Löytyvistä aineksista syntyi myös eilinen lounassalaatti, joka oli aika tuhti, mutta minun makuun juuri sopivan ruokaisa.



Pastasalaatti

½ ps pastaa (meillä sellaisia erivärisiä eläinfiguureja)
1 mozzarella pallo
1 pkt arlan feta-snacksiä
1,5 dl linssejä
kirsikkatomaatteja
kurkkua
1 porkkana
1 pieni sipuli

Laita pastat kiehumaan ja jahka ovat valmiit keitä samalla levyllä linssit. Eli 3 dl vettä kiehumaan ja kun kiehuu (kunnolla) laita levy nollille lisää huuhdellut linssit ja hiemasn suolaa ja laita kansi melkein kokonaan kiinni. Hetken päästä kannen voi sulkea kokonaan. Anna valmistua n.10-15 min. Huuhtele pastat kylmällä vedellä, pilko muut ainekset (kurkkua ja tomaattia voi laittaa mielen mukaan), huuhtele kylmällä vedellä myös linssit ja lisää muiden ainesten joukkoon. Sekoita ja nauti. Itse tein kastikkeeksi öljy-viinietikka seoksen, poikakaveri söi kaupan salaatinkastikkeen kanssa. Molemmin hyvä!

keskiviikkona, toukokuuta 16, 2007

Huippuherkulliset kikherne-soijapapu falafelit

Valitettavasti olen jättänyt kameran poikaystävän äidin luokse, jossa olimme sunnuntaina brunssilla. Siellä on useampi kuva, joka odottaa postausta. Tämän päiväinen ruoka oli kuitenkin niin hyvää, että siitä on kerrottava, vaikka sitten ilman kuvaa. Tarkoitus oli tehdä falafeleja, mutta eilen illalla laittaessani kikherneitä likoamaan, huomasin, että niitä on liian vähän. Siksipä korvasin loput soijapavuilla. Ja voi kuinka hyvää tulikaan!! Myös kaappiin jäänyt tuorejuustopaketin puolikas löysi tiensä tähän taikinaan, ja sopi sinne kuin kuu taivaalle. Toi falafeleihin mehukkuutta, joka niistä monesti puuttuu, varsinkin kun uppopaistamisen sijasta tekee pullat uunissa. Todella hyvä löytö, jota aion kokeilla vastaisuudessakin.


Huippuherkulliset kikherne-soijapapu falafelit

1 dl kik-herneitä (kuivia)
1 dl soijapapuja (kuivia)
½ dl korppujauhoja
1 muna
½ pakettia tuorejuustoa
1-2 rkl öljyä
persiljaa
garam masalaa
korianteria
chiliä
oreganoa
pippuria

Liota herneitä ja papuja 8-10h ja keitä ne sen jälkeen uudessa runsaassa vedessä n.30-50 min. Lisää veteen reilusti merisuolaa tai muutama kasvisliemikuutio. Soseuta keitetyt pavut/herneet ja lisää soseeseen mausteet, korppujauho, muna, tuorejuusto + öljy. Tässä voi käyttää ihan niitä mausteita joista itse pitää, ja jättää pois ne, joista ei niin välitä. Muotoile massasta palloja ja paista 220-asteessa n.20 min. Söimme bulgurin ja tomaattikastikkeen kanssa. Kukin tehköön tyylillään.

tiistaina, toukokuuta 15, 2007

Brunch crunch

Kävimme eilen oikein perinteisellä amerikkalaisella aamiaisella. Myöhäisen ajankohdan vuoksi ruokailumme oli tosin pikemminkin brunssi kuin aamiainen. Äitini ja veljeni söivät tuhdit omeletit ja minä makustelin tuorejuustobagelia ja mustikkamuffinsia. Tämmöisiä bageleita ei saa Suomesta mistään! Äitini ainoa vaatimus onnistuneeseen aamiaiseen oli kahvin ilmainen refill, minkä toteuduttua kaikki olivat ruokaansa tyytyväisiä. Tykkään siitä, että täällä jenkkilässä kaikki leivonnaiset ovat niin muhkeita ja meheviä.

sunnuntaina, toukokuuta 13, 2007

New York, New York

Veljeni valmistuu New Yorkissa, joten saavuimme tänne eilen muun perheeni voimin häntä juhlimaan. Postaukseni tulevat nykyisestä sijainnistani johtuen poikkeamaan normaalista kaavasta. Lupasin Nuorelle Naiselle informaatiota lentokoneruoista, joten ensimmäiset kuvani käsittelevät Finnairin antimia.

Pääruuaksi tarjoiltiin kasviksia kookoskastikkeessa. Ihan hyvää, joskin peruslentokoneruuan maku piili taustalla.


Välipalaksi saimme vielä ennen laskeutumista sämpylää ja mehua. Ihan jees.

Illalla kotiuduttuamme kävimme veljeni opastuksella syömässä Harlemin parhaassa etiopialaisessa ravintolassa nimeltään Zoma. Alkupalaksi minä söin Azufaa:


Ja veljeni Sambusaa:

Pääruuaksi tilasimme yhteisen platterin, jossa oli useampaa ruokalajia. Syöminen tapahtui käsin pehmeällä taikinalla ruokalajeja kaapien. Minä tykkäsin kovasti! Oikein hyvää ja ihanan erilaista.


Valaistus oli pääruuan aikaan ravintolassa niin himmeä, että jouduin käyttämään salamaa, mistä johtuen kuva on hyvin ankea. Ruuan idea kuvasta kuitenkin ehkä selviää. Huuhtelimme ruuan alas mainiolla etiopialaisella hunajaviinillä.

Lähdemme nyt äitini kanssa Bloomingdalesille. So long!

tiistaina, toukokuuta 08, 2007

Soijanakkikeitto

Minua on viime aikoina kestitty niin paljon, että on ruuanlaitto jäänyt vähemmälle. Mutta tänään tapahtui paluu arkeen, ja teimme helppoa, nopeaa ja maukasta kotiruokaa. Nimittäin kasvissyöjän version nakkikeitosta. Tässä keitossa perinteisen lihanakin korvaa pakastealtaan soijanakki. Vaikka paljon on mielipiteitä siitä, onko kasvissyöjän syytä syödä lihankaltaisia kasvistuotteita, niin uhmaan niitä kakkia ja teen tätä keittoa. Se on nimittäin hyvää! (Samoin kuin nakit ihan sellaisinaan ja saman valmistajan muutkin tuotteet, esim. grillatut nämä.)

Soijanakki ja -rouhekeitto

1l vettä
1 kasvisliemikuutio
2 kpl soijanakkeja
4 perunaa
2 sipulia (pientä)
palanen varsiselleriä
2 porkkanaa
½-1 dl soijarouhetta
persiljaa
oreganoa

Ota nakit huoneenlämpöön n.30 min ennen keiton valmistamista. Mittaa vesi kattilaan ja laita hellalle kiehumaan. Kuori ja pilko vihannekset ja tee nakeista pieniä palasia. Veden kiehuessa lisää kasvisliemikuutio, vihannekset, rouhe ja nakinpalat, sekä persilja, oregano ja mustapippuri. Anna kiehua n. 10-15 min. Suolaa ei kannata lisätä, sillä kasvisliemikuutiossa sitä on jo aika paljon, kuten myös nakeissa. Simppeliä ja täyttävää!

Makeaa ja suolaista

Löysin K-kaupoista jaettavasta Ruokapirkasta (nro 16/07) aivan mainion ananas-riisicurryn ohjeen! Mielenkiintoisen tästä ruuasta tekee suolapähkinöiden ja rusinoiden olemassaolo. Tykkään suolaisen ja makean yhdistelmistä ja, vaikkakin hieman vierastan makeista ainesosista lämpimissä ruuissa, tässä ananas ja rusinat olivat oikein paikallaan. Suolapähkinät kruunasivat koko komeuden. Lisäsin reseptistä poiketen ruokaan 1,5 dl vihreitä linsseja ja pari desiä vettä, jotta kasvissyöjän proteiinintarve tuli tyydytetyksi. Keittoaika oli ainakin minulla kaksi kertaa ohjetta pidempi, mutta ei 20 minuuttia ole sekään hirmuinen aika ruuanvalmistuksessa.

sunnuntaina, toukokuuta 06, 2007

Tyttöjen ilta

Kun tytöt haluavat vain pitää hauskaa, kuuluu ilon yhtälöön hyvää ruokaa, juomaa ja toistensa seuraa. Tällaista iltaa vietimme eilen meidän nurkissa. (Komea kanssaeläjänikin oli sopivasti työmatkalla, joten häntä ei tarvinut erikseen potkia pois jaloista..) Menu koostui juusto-pähkinäkekseistä, paahdetuista kikherneistä, perunalastuista, fetaleivästä (paistoaika voisi olla 5-10 min ohjetta pidempi), valkosipulidipistä (reseptin tapasjuureksetkin ovat varmasti kokeilemisen arvoiset), dippailukasviksista ja perusmozzarellasalaatista. Suut pistimme makeaksi dajmilla. Kuten huomaatte, muut ruokablogit, etenkin iki-ihanat Pastanjauhajat, olivat suureksi avuksi meidän tyttöjen ruokinnassa.





keskiviikkona, toukokuuta 02, 2007

Suolaa suoneen

Vapun epäsäännöllisten ja osittain epämääräisten syömisten jälkeen ruokapolitiikka alkoi tänään pikku hiljaa palata uomiinsa. Päivällä käytiin lounaalla paljon kehuja saaneessa Little New Yorkissa, jossa tarjolla olikin monipuolista ja maittavaa lounasruokaa. Kotona iski kuitenkin pohjaton krapulamaha, ja siihen helpotusta toi kaapista löytyneistä aineista kasattu sotku.

Krapula pestopastasotku

½ ps makaronia (meillä torinon proteiinipastaa)
3 tl pestoa
1 pkt. mozzarellaa
kirsikkatomaatteja
4 marinoitua valkosipulinkynttä

Keitä makaroni ja pilko tomaatit, valkosipulit ja mozzarella pienemmiksi. Sekoita keskenään, lisää pesto ja nauti kylmän limsan kanssa. Tyydyttää suolan ja rasvan himon.

tiistaina, toukokuuta 01, 2007

Piknikniknik

Ja vapputeemalla jatketaan (yllättäen, onhan vielä vappupäivä). Kokoonnuimme ystävinemme iltapäivällä piknikkailemaan tuonne vehreään lähimaastoomme. Melko kylmä siellä oli, ei mikään ideaali vappuilma. Piknikkimme hoitui periaatteella jokainen tuo jotakin. Kommunismin ja työväenaatteen hengessä kaikki jaettiin. Syöjiä olisi saanut olla kyllä useampikin, sillä ruokaa oli aivan liikaa. Koskapa minä niin tykkään tuosta leipomisesta, väänsin omiksi tuomisiksi Valion sivuilta löytyvien reseptien mukaisesti juusto-pähkinäpatonkeja (korvasin jauhoista kolmasosan grahamjauhoilla) ja juusto-tomaattimuffinseja. Huomaako, että olen ruokakuntamme juustohiiri?

Vapun kunniaksi

Ajattelin vielä muutama päivä sitten, että mitään vappuruokia en tee. Nakkeja kun en syö eivätkä tippaleivät ole minuun koskaan vedonneet. Löysin kuitenkin itseni eilen aivan huomaamatta vääntämästä perunasalaattia. Heleppoa ku heinänteko ja erittäin maukasta. Nam!



Vihreä perunasalaatti

4 perunaa
2 kananmunaa
1 punasipuli
1 dl vihreitä oliiveja
2 dl papuja
1 rkl kapriksia

Kastike:
0,5 dl sinappia
0,5 dl öljyä
1 rkl viinietikkaa
0,5 dl vettä
1 tl basilikaa
0,5 tl mustapippuria
2 rkl hienonnettua tuoretta persiljaa tai 1 tl kuivattua persiljaa
suolaa

Laita perunat ja munat kiehumaan. Pilko tällä välin sipuli ja oliivit ja sekoita kastikkeen ainekset keskenään pienessä kulhossa. Paloittele kypsät ja jäähtyneet perunat ja munat ja sekoita salaatin ainekset suuressa kulhossa. Kaada kastike salaatin päälle ja anna maustua jääkaapissa vähintään tunnin ennen tarjoilua. En ole itse mikään suuri sinapin ystävä, mutta tämä sinappinen kastike hiveli minunkin makuhermojani. Seuraavana päivänä salaatti on parhaimmillaan.