maanantaina, elokuuta 27, 2007

Potaattia pöytään

Lähden ensi viikolla pääkaupunkiimme kahdeksi kuukaudeksi harjoittelemaan työntekoa ja komea kanssaeläjäni jää kotikaupunkiimme pitämään taloa pystyssä. Näin ollen minulla on nyt viimeiset arkiset kokkailuhetket käsillä ennen tuota väliaikaista muuttoa. Tänään tarkoituksenani oli kokkailla perunaröstejä linssihöystön kera, mutta kotiin tultuani ja ohjetta tarkemmin katsottuani huomasinkin tekeväni perunaohukaisia. Potattiset lätyt eivät ole mitään makeita mussutettavia, vaikka nimi saattaa siihen suuntaan hieman vihjatakin. Hirmu hyviä kuitenkin.



Perunaohukaiset

6 perunaa
1 sipuli
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
0,5 tl paprikajauhetta
1 valkosipulinkynsi

Raasta kuoritut perunat karkeaksi raasteeksi. Sekoita joukkoon raastettu tai hienonnettu sipuli
Mausta suolalla, valkopippurilla, paprikajauheella ja valkosipulimurskalla. Kuumenna reilusti rasvaa ohukaispannussa ja paista raasteesta ohukaisia. Tavallinen paistinpannukin käy eri hyvin. Perunaohukaisia täytyy paistaa melko kauan ja kuumalla pannulla, kunnes ne ovat pinnaltaan rapeita ja ruskistuneita.



Voimakas linssipata

2 sipulia
2 murskattua valkosipulinkynttä
1-2 tl garam masalaa
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
0,5 tl kurkumaa
5 dl kasvislientä
2 dl punaisia linssejä
(1-2 tl raastettua inkivääriä)
2-3 tl chilitahnaa
4rkl tomaattisosetta
(hienonnettua korianteria tai persiljaa)

Olen joskus aikoinaan leikannut tämän reseptin maailmaa monin tavoin parantavasta Voima-lehdestä. Voimassa esitellään usein mielenkiintoisia kasvisruokareseptejä ja usein minä nappaan ne talteenkin. Hyvin harvoin olen kuitenkaan mitään niistä kokeillut. Tämä oli erittäin kannattava kokeilu:
Kuullota sipulisilppu miedolla lämmöllä pehmeäksi. Lisää loppuvaiheessa myös valkosipuli, garam masala, juustokumina ja kurkuma. Lisää kasvisliemi, huuhdellut linssit, inkivääri (joka meiltä puuttui; hyvää tuli siitäkin huolimatta, siksi laitoin ainesosan ainaoastaan ehdolle), chilitahna sekä tomaattisose. Anna kiehua noin kymmenen minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä.
Ripottele pinnalle hienonnettua korianteria tai persiljaa, mikäli olet muistanut sellaisia ainesosia ostaa.. Tämä on maukas intialainen ruoka, joka maistuu hyvin riisin ja naan-leivän kanssa. Perunaohukaisetkin toimivat maukkaasti höystön kera.

torstaina, elokuuta 23, 2007

Biffiä

Minulla on tapana lainailla kirjastosta makoisia ruokakirjoja kun en raaski omia ostaa. Harvoin niistä tulee kokeiltua yhtäkään reseptiä, mutta tunnollisesti eräpäivän lähestyessä pyrin ainakin kirjaamaan kiinnostavimmat ylös myöhempää käyttöä varten.. Viime viikkojen ajan keittiönpöytääni on koristanut kaunis Makunautintoja kasviksista -opus, josta testasin eilettäin Rakuuna-seesaminsiemen-porkkanapihvejä. Kuulostaa monimutkaiselta, mutta ei sitä ole. Maistuivat yöllä baarista palanneelle miehellenikin niin hyvin, että hehkutukselta ei meinannut saada unta mokoma.


Rakuuna-seesaminsiemen-porkkanapihvit

500 g porkkanoita
3 rkl tuoretta rakuunaa silputtuna
1 kananmuna
1 dl karkeita ruisjauhoja
suolaa
pippuria
seesaminsiemeniä

Kuori porkkanat (vielä on tosin kesäporkkanoita jäljellä, joita niitä ei tarvitse kuin huuhtaista) ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Yhdistä raasteeseen rakuunasilppu ja kananmuna. Ripota pinnalle ruisjauhot, suola ja pippuri ja sekoita puuhaarukalla. Muotoile raastetaikinasta ohuita pihvejä ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista kohtalaisella lämmöllä kullanruskeiksi. Taikina on melko hajoavaa koostumukseltaan, mutta älä anna sen haitata, vaan syö biffisi sitten vaikka osissa, jos tilanne siihen suuntaan kehittyy. Maistuu esimerkiksi perunasoseen kera.

tiistaina, elokuuta 21, 2007

Kookosta jookos?

Hah. Tämä on melkeinpä ruokablogin väärinkäyttöä, mutta aion silti kertoa toissapäivänä valmistamastani naurettavan helposta ruuasta. Minä niin tykkään kookosmaidosta. Se on huisin hyvää. Tein sunnuntaina siis pitkästä aikaa kookospohjaista kasviskastiketta ja värikästä riisiä. Riisin pirteä väritys voisi olla ihan hyvä syy tähän postaukseen, vaikka suurin osa teistä pikkukokkaajista, jotka tätä luette, varmaan toki tiedättekin, mitenkä tuohon valkoiseen lisukkeeseen saa sekä makua että väriä.



Kookospohjainen linssikastike värikkäällä riisipedillä

1,5 dl vihreitä linssejä
2,5 dl vettä
2 rkl soijakastiketta

2-3 salottisipulia
2-3 valkosipulinkynttä
1 ps pakastekasviksia (mielellään jotain thai-henkistä, vesikastanjat ovat must!)
1 tlk kookosmaitoa
(hieman vettä)
soijakastiketta

oliiviöljyä
chiliä
curryä
suolaa
vettä
basmatiriisiä


Laita ensiksi vihreät linssit soijakastikkeella maustettuun veteen likoamaan pariksi tunniksi ennen ruuanlaittoa. Mikäli et kerkeä tahi viitsi linssejä liottaa, jätä tämä vaihe väliin. Huomaa tällöin, että linssien kypsymisaika on tällöin hieman pidempi, joten ne kannattaa lisätä kastikkeeseen aiemmin kuin liotetut vastaavat.
Pilko salottisipulit lohkoiksi ja valkosipulinkynnet silpuksi ja kuullota niitä hetkinen öljyssä. Tällä välin voit kuullottaa toisessa kattilassa chiliä ja curryä hetken ja lisätä riisien keittoveden mausteöljyn päälle kuumenemaan. Lisää kuultavien sipulien joukkoon pakastekasvikset ja anna niiden sulaa pannulla hetki jos toinenkin. Lisää sitten lionneet linssit ja kookosmaito sekä hieman vettä tarvittaessa. Riisiveden kiehuessa lisää veteen suola ja riisit ja anna kiehua kannen alla valmiiksi. Anna kastikkeen hautua riisien kypsymisen ajan. Tarkista kastikkeen maku ja lisää soijakastiketta tarvittaessa.

perjantaina, elokuuta 17, 2007

Illallinen äidille ja tädille

Kutsuin eilen äitini ja tätini meille aterioimaan. Olen jo pitkään halunnut tehdä jonkinlaista porkkanakeittoa, joten ihanat sukulaiseni joutuivat tämänkertaisen soppani koemaistajiksi. Hyvää ja helppoa. Kiittelyt ja kehut vaikuttivat täysin vilpittömiltä. Leivoin keiton seuraksi jogurttista pellavansiemenleipää, josta tuli ihanan pehmeää ja makoisaa. Ohje saattaa vaikuttaa työläältä ja aikaa vievältä, muttei todellisuudessa ole sitä. Kunhan ainesosat löytyy, leipominen sujuu kuin leikkiä vaan.

Porkkanakeitto
500 g porkkanoita
2 perunaa
2 sipulia
1 l vettä
2 kasvisliemikuutioita
2 dl kermaa
muskottipähkinää
mustapippuria

Valmista ensin kasvisliemi erillisessä kattilassa. Pilko porkkanat, perunat ja sipulit ja kuullota vihanneksia hetki kattilan pohjalla öljyssä tai voissa. Lisää kuuma kasvisliemi ja anna seoksen kiehua kunnes vihannekset ovat pehmeitä. Soseuta keitto ja lisää kerma ja pippurit. Kiehauta keitto kertaalleen ja tarkista maku.



Jogurttinen pellavansiemenleipä
2 dl maustamatonta jogurttia
3 dl vettä
1 ps kuivahiivaa
n. 9 dl hiivaleipäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
0,5 dl pellavansiemeniä tai pellavansiemenrouhetta
2 tl suolaa
0,5 dl öljyä
1,5 rkl hunajaa

Kuumenna jogurtti ja vesi. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoja. Sekoita jauhoseosta nesteeseen vähitellen vatkaten. Lisää kaurahiutaleet, pellavansiemenet tai -rouhe, suola, öljy ja hunaja. Alusta taikinaan loput jauhot ja jätä taikina kohoamaan 20 minuutiksi lämpimään paikkaan. Kaada kohonnut taikina leivinpaperille ja taputtele siitä kaulimen avulla 30X40 cm:n kokoinen levy. Jaa levy kolmeen yhtä suureen osaan ja muotoile leipiä reunoilta. Siirrä leivinpaperi pellille ja kohota leipiä vielä puolisen tuntia. Paista leivät 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 15 minuuttia.

Jälkiruuaksi leivoin Teresa Välimäen reseptin mukaista reilun kaupan kakkua. Osta siis mahdollisuuksien mukaan ainesosat reiluna tai luomuversioina. Omatuntokin pysyy puhtaana.


Banaanisuklaakakku
120 g voita
2 dl ruokosokeria
2 munaa
3 banaania
1 rkl kermaa tai maitoa
0,5 dl hunajaa
1 rkl sitruunamehua
1 tl vanillinisokeria
5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
vajaa 1 tl soodaa
2,5 dl (tummaa) suklaata

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Minä käytin intiaanisokeria, mutta suosittelen käyttämään ruokosokeria, mikäli sellaista löytyy. Lisää munat ja vatkaa hieman lisää. Lisää muussatut banaanit, kerma tai maito, hunaja, sitruunamehu ja vanilliinisokeri. Sekoita kuiva-aineet keskenään ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi vielä rouhittu suklaa ja sekoita tasaiseksi. Minä käytin tavallista maitosuklaata, mutta uskon tumman suklaan sopivan tähän paremmin. Voitele ja jauhota suorakaiteen muotoinen kakkuvuoka ja kaada taikina siihen. Paista 180 asteessa n. 45-5o minuuttia.
Kakusta tuli todella makea. Kakku oli päältä kaunis mutta sisältä liiankin pehmeä ja valuva. Kakun kaunis muoto tärveltyi ensimmäisen veitseniskun jälkeen. Suosittelen ensinnäkin käyttämään tosissaan sitä tummaa suklaata minun käyttämäni maitosuklaan sijaan. Toiseksi banaanien vähentäminen voisi olla paikallaan, kahdestakin yksilöstä varmasti saisi tarpeeksi makeutta ja kakku voisi vähemmällä banaanimäärällä pysyä paremmin myös kasassa. Kolmanneksi hunajan määrää voisi harkita.
Nauti vaniljajäätelön kanssa. Ihanaa!

keskiviikkona, elokuuta 15, 2007

Synttärisämpylöitä

Täytin viime viikonloppuna vuosia ja kutsuin ystäväni kanssani juhlimaan itseäni. Palanpainikkeeksi leivoin mustikkapiirakkaa muutamalla mansikalla höystettynä sekä suolaisia korvapuusteja loistavan Saa vaivata -kirjan ohjeella. Sämpylät muistuttavat siis ulkomuodoltaan hämmästyttävän paljon nisuja, mutta ovat maultaan tomaattisia ja suolaisia vehnäisiä. Menivät parempiin suihin, vaikka viimeisille vieraille piti vähän tuputtaa..


Korvasämpylät
Täyte:
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
loraus öljyä
2 pientä purkillista tomaattipyrettä
1,5 tl basilikaa
1 tl oreganoa
0,5 tl mustapippuria
1 tl suolaa
1 tl sokeria
(pestoa)

Taikina:
3 dl vettä tai maitoa
kasvisliemikuutio
pussi kuivahiivaa
1 rkl hunajaa tai siirappia
1 dl ruisjauhoja
6 sl vehnäjauhoja
25 g margariinia

Valmista ensin täyte. Kuori sipulit ja valkosipulit ja hienonna ne. Paista sipulit öljyssä pehmeiksi. Lisää tomaattipyre ja mausteet. Sekoita ja jätä kannen alle hautumaan. (Anna peston olla vielä tässä vaiheessa purkissa.)
Tee nyt taikina. Kuumenna yksi desi nestettä kiehuvaksi ja murenna liemikuutio siihen. Lisää loput nesteet ja varmista, että seos on edelleen kädenlämpöistä. Lisää hiiva, hunaja tai siirappi ja ruisjauho. Lisää vehnäjauhot vähitellen samalla sekoittaen taikinaa. Lopuksi lisää margariini ja vaivaa taikinasta kimmoisa. Peitä kulho liinalla ja jätä puoleksi tunniksi kohoamaan.
Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja kaulitse siitä noin 50 X 40 sentin suorakulmio. Levitä täyte levylle. Minä koin täytteen liian vähäiseksi, joten poikkesin ohjeesta sivelemällä levylle loput itsetekoisesta pestostani (3-4 rkl). Jos et koe enempää täytettä tarpeelliseksi, anna olla. Kääri levy rullalle aloittaen pitkältä sivulta. Leikkaa rullasta haluamasi määrä kolmioita, minä sain 14 puustia aikaiseksi. Nosta kolmiot pellille kärki ylöspäin. Peitä sämpylät liinalla ja kuumenna uuni 225 asteeseen. Paista pullia keskitasolla noin 15 minuuttia.

keskiviikkona, elokuuta 08, 2007

Myrkkysoppaa

Eipä tämä nyt oikeasti mitään tappavaa kamaa ole, mutta kun kerran sopasta tuli niin ihanan vihreää, herätti se myrkyllisiä mielikuvia. Monien prinsessasatujen noidat voisi kuvitella tämänvärisen keittokattilan ääreen hämmentämään.
Keittoni syntyi halusta tehdä linssi-bataattikeittoa kookosmaitopohjaan. Olin alunperin ajatellut lisääväni keitokseen myös vesikastanjoita, mutta kun en niitä kaikkivoipaisesta Stockmannin Herkusta löytänyt, hätäännyin ja päätin korvata kastanjat pinaatilla ja sokeriherneillä. Siitä väri. Vähemmilläkin lisukkeilla sopasta olisi arvatenkin tullut syötävää. Ei kannata panikoida kuten minä tein. Ihan hyvää tästä tuli kuitenkin näinkin. Bataatti on niin makeaa, että se kaipaisi seurakseen joko enempi suolaa kuin itse uskalsin laittaa tai sitten jonkun suolaisen ainesosan (kenties feta- tai halloumjuustoa). Tällöin tosin kannattaa olla tarkkana ainesten lukumäärän kanssa, ettei sopasta mitään sekameteliä synny.



Noidan keittämää
3 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
currya
garam masalaa
n. 7 dl vettä
1-2 kasvisliemikuutiota
1,5 dl vihreitä linssejä
1 keskikokoinen bataatti
tölkki kookosmaitoa
mielellään tölkki vesikastanjoita (jos ei kaupasta löydy, 200 g pakastepinaattia ja 200 g pakastesokeriherneitä)
1,5 dl punaisia linssejä
mustapippuria
(suolaa)

Silppua valkosipulit ja lohko salottisipulit. Kuori ja pieni bataatti. Kuullota sipuleita hetki currylla ja garam masalalla maustetussa öljyssä. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio ja kiehauta keitos. Lisää huuhdellut vihreät linssit ja paloiteltu bataatti. Anna kiehua kymmenisen minuuttia. Lisää kookosmaito, vesikastanjat (tai pinaatti ja herneet) ja huuhdellut punaiset linssit. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Anna kiehua vielä toiset kymmenisen minuuttia ja soseuta tai älä. Tarjoa kauniille prinsessalle tai komealle prinssille.

maanantaina, elokuuta 06, 2007

Rieska

Pihistin eilen äitini luona vieraillessani häneltä hieman ohrajauhoja sekä myös rieskareseptin, jonka opastamana leivoin tänään töiden jälkeen lämpimäisiä. Uskomattoman helppoa ja siihen nähden hävyttömän hyvää!

Ohrarieskat
5 dl vettä
1 tl hiivaa
1 tl suolaa
8,5 dl ohrajauhoja

Sekoita suola ja hiiva pieneen määrään jauhoja ja vatkaa jauhoseos kädenlämpöiseen veteen. Alusta loputkin jauhot taikinaan. Taikina jää melko löysäksi, mutta niin sen pitääkin. Mikäli taikinasta tekee liian tuhtia, rieskoista tulee korppukovia. Älä ylitä ohjeenmukaista jauhomäärää vaikka mieli tekisikin. Anna taikinan seistä noin 10 minuuttia. Taputtele kostutetuin käsin 1-2 cm:n paksuisia pieniä tai isoja rieskoja leivinpaperille (minä leipaisin 9 kappaletta). Paista 300-asteisessa uunissa 10-20 minuuttia. Meidän uuni lämpeni vain 275 asteeseen, mutta leivät valmistuivat silti noin 15 minuutissa. Nauti lämpimänä levitteen kera.

sunnuntaina, elokuuta 05, 2007

Pastakastike

Normaalisti emme syö komean kanssaeläjäni kanssa pastaruokia kotona juuri koskaan. Pidämme kyllä pastoista, mutta jostain syystä sellaista ruokaa ei vain tule itse ikinä tehtyä. Tein eilen jo toista kertaa tälle viikolle pastakastiketta, mikä on edellä mainitsemani olosuhteet huomioon ottaen varsin omituista. Tämänkertaisen kastikkeen juju piili jääkaapistamme löytyneessä puolikkaassa Koskenlaskija-paketissa. Sulatejuusto oli täysin tärppi ainesosa tuollaiseen pastamaiseen ruokaan, itselleni tosin uusi tuttavuus. Kokeilkaa ihmeessä.

Koskenlaskijan pastakastike
2-3 pientä sipulia (meillä 2 salottisipulia ja 1 keltasipuli) tai 1 iso
2 valkosipulinkynttä
1,5 dl soijarouhetta
3 dl tomaattimurskaa
3 dl vettä
puolikas kasvisliemikuutio
100 g sulatejuustoa
basilikaa
mustapippuria

Kuori ja lohko sipulit tuntuviksi paloiksi. Valkosipuleista voi tehdä ihan pientä silppua. Kuullota sipuleita hetkisen öljyisellä pannulla. Lisää tomaattimurska, soijarouhe, vesi ja kasvisliemikuutio. Anna kiehua keskilämmöllä 5-10 minuuttia. Lisää pienitty sulatejuusto ja mausteet. Anna kastikkeen hautua, kunnes juusto on kunnolla sulanut ja kastike täten sakeutunut. Nauti pastan kera.