torstaina, elokuuta 14, 2008

Kuka tappoi sämpylän?

Hampurilaiset ovat helppoa, niin sanottua pika-, ruokaa. Niitä on helppo noutaa erinäisistä pikaruokaloista tai nauttia paikan päällä. Hampurilaisia voi valmistaa melko vaivattomasti myös kotona valmiista pihveistä ja sämpylöistä. Jos kuitenkin haluaa tehdä hampurilaiset vaikeimman kautta, voi pihvit tai sämpylät tai vaikka molemmat valmistaa itse.

Minä yleensä väsään jonkinmoiset soija- tai kasvispihvit valmissämpylöiden väliin, mutta tällä kertaa tein sämpylät omin jauhotetuin käsin. Sämpylöiden väliin päätyi Nutanan pakastepihvejä, jotka olivat oikein maukkaita. Suosittelen!

Sämpylätaikina ei tahtonut nousta oikein millään. Epäilen tappaneeni taikinan hiivan liian kuumalla nesteellä. Maltti on valttia, myös keittiössä. Hätäillen syntyy vain ruumiita. Kyllä näistäkin sämpylöitä syntyi, hieman ehkä tavallista tiiviimpiä vain.


Hampurilaissämpylät

1 dl maustamatonta jogurttia
1 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
0,5 tl suolaa
1 rkl öljyä
1 dl kaurahiutaleet
4 dl jauhoja (esim. puolet vehnä- ja puolet grahamjauhoja)

Pinnalle:
jogurttia
seesaminsiemeniä

Lämmitä jogurtti-vesiseos kädenlämpöiseksi. Liuota puoleen nestemäärään hiiva. Tee jauhoista, hiutaleista ja suolasta keko isoon kulhoon. Kaada ensin hiivaneste keon keskelle ja sekoita taikinaksi. Kaada vähitellen loppu neste ja öljy ja vaivaa taikina tasaiseksi. Anna taikinan nousta vähintään puoli tuntia. Jaa kohonnut taikina kuuteen palaan ja pyörittele niistä pyöreitä sämpylöitä. Asettele sämpylät leivinpaperin päälle kohoamaan siksi aikaa, kun uuni lämpenee 200 asteeseen. Sivele sämpylät vielä jogurtilla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista sämpylöitä 15 minuuttia.

1 kommentti:

taistogunnar kirjoitti...

Nuo nutanan pihvit ovat hyviä, mutta aivan järkyttävän hintaisia. Oma pihvisuosikkini on sellainen, että turvotettuun soijarouheeseen lorotellaan kohtuuttoman paljon öljyä ja laitetaan sideaineeksi gluteenijauhoja. Aika lihaisa lopputulos.