torstaina, lokakuuta 30, 2008

Proteiinipitoinen leipä

Löysin tämän ohjeen jo reilu vuosi sitten Pirkan reseptisivuilta. Alkuperäisessä ohjeessa juusto on oikeaa rasvaista raastetta, mutta meiltä ei leipomishimon iskiessä moista löytynyt. Tein leivästä täten asteen verran terveellisemmän käyttämällä raejuustoa ja lisäämällä joukkoon vielä kurpitsansiemeniä. Raejuuston ansiosta leivästä tulee ihanan kostea ja pehmeä. Paistoaikaa kannattaa kuitenkin tarkkailla, ettei leipomus jää veteläksi.


Sipuli-raejuustoleipä

3 salottisipulia (tai 1 iso sipuli)
öljyä paistamiseen
n. 7 dl jauhoja (minulla puolet vehnää ja puolet grahamia)
1 tl suolaa
1 dl kurpitsansiemeniä
2,5 dl vettä
1 ps kuivahiivaa
1,5 dl raejuustoa

Silppua sipulit ja kuullota pannulla. Sekoita jauhot, suola ja siemenet kulhossa. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja lisää puoleen vesimäärään kuivahiiva. Sekoita hiivavesi kuiva-aineiden joukkoon. Lisää vähitellen loputkin nesteet ja sekoita taikina tasaiseksi. Lisää vielä sipulisilppu ja raejuusto ja vaivaa taikinaa voimakkaasti viitisen minuuttia. Anna taikinan kohota rauhassa. Paisko kohonnutta taikinaa hetken ja leivo leipä leivinpaperin päälle tai voideltuun ja jauhotettuun leipävuokaan. Kohota leipä uudelleen. Paista 200-asteisessa uunissa 25-35 minuuttia.

maanantaina, lokakuuta 27, 2008

Linssipunajuuripihvit

Lähikaupan alennuslaarista löytyi aivan ihanaa Nando's merkkistä korianteri-lime -kastiketta. Ensimmäisen kerran kastike pääsi testiin linssipunajuuripihveissä, ja voi että, ne olivat hyviä. Liekö salaisuus kastikkessa vai missä, mutta pihvit olivat taivaallisia. Ja nopeita tehdä!


2 punajuurta
1,5 dl linssejä
2 kananmunaa
vähän (3 rkl.) jauhoja
suolaa
mausteita tai mauste-/marinadikastiketta


Keitä linssit 3 desissä vettä ja kuori ja raasta punajuuret. Sekoita punajuuriraaste, linssit, munat, jauhot ja mausteet keskenään. Muotoile massasta pihvejä ja paista pannulla öljyssä, voissa tai kokonaan ilman. Aivan fantastisia!

sunnuntaina, lokakuuta 26, 2008

Pakkasenkestäviä pihvejä

Jälleen kerran jääkaapissani lymyili keitettyjä kikherneitä ja bataatti, jotka odottivat ruokkimistani. Keittoja on tullut kokeiltua jo useampaakin sorttia, joten nyt oli pihvien aika. Laitoin biffien joukkoon fetajuuston jämät, jolla pyrin tasoittamaan bataatin ja kikherneiden makeutta. Kamalasti feta ei pihveistä kuitenkaan maistu. Satsista tulee kovin suuri, kokonaiset 19 pihviä, joten määrän voi helposti puolittaa. Hyvänä pakastevarana annos kuitenkin toimii. Pihvit maistuvat hienosti esimerkiksi omatekoisten ruishamppareiden täytteenä.


Bataattipihvit

1 bataatti (n. 500 g)
2 sipulia
4-5 dl kikherneitä
100-150 g fetajuustoa
1-2 dl kaurahiutaleita
2 kananmunaa
pippuria
basilikaa
suolaa

Kuori ja paloittele bataatti. Keitä bataatti pehmeäksi suolalla maustetussa vedessä. Silppua sipulit ja kuullota niitä pannulla. Lisää bataatin joukkoon puolet kikherneistä ja soseuta tasaiseksi massaksi. Lisää loput ainekset soseen joukkoon. Muotoile massasta kostutetuin käsin pihvejä leivinpaperin päälle. Paista 200-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia. Käännä pihvit kerran paiston aikana.

maanantaina, lokakuuta 20, 2008

Kinuskia kekseissä

Minä en halua heittää ruokaa koskaan roskiin. Jos siis kaapeistani löytyy jokin käyttämättömäksi tuomittu ruoka-aines, koitan soveltaa sen syötävään muotoon. Näin kävi jääkaapissani olleelle kinuskikastikkeelle, jonka leivoin mantelikeksien sisään. Käytin pitkästä aikaa leivonnassa makeutusainetta, joka kesti uuninkin kuumuuden oikein mainiosti.


Kinuskiset mantelikeksit

100 g voita
1,5 dl sokeria (minä laitoin puolet fariinisokeria ja puolet makeutusainetta)
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaurahiutaleita
0,5 tl vanilliinisokeria
0,5 tl soodaa
ripaus suolaa
1,5 dl kinuskikastiketta tai vastaavaa
puolikkaan sitruunan mehu
0,5-1 dl manteleita karkeana rouheena

Sekoita kuiva-aineet keskenään. Lisää joukkoon pehmeä voi ja kinuskikastike ja vaivaa taikina paksuksi. Notkeuta seosta sitruunamehulla. Nostele taikinasta lusikalla kekoja leivinpaperin päälle ja taputtele ne tasaisiksi. Taikinasta tulee 16 isoa keksiä. Paista 175-asteisessa uunissa 15-25 minuuttia. Keksit laajenevat uunissa, joten asettele ne pellille harvakseltaan.

tiistaina, lokakuuta 14, 2008

Myslileipä vol.2

Minä olen tehnyt myslileipää jo kerran aiemmin. Halusin tällä kertaa testata omatekoista mysliäni leivän muodossa. Tämä taikina on vesipohjaisena hieman helpompi. En edelleenkään saanut vangittua kaipaamaani makeutta leipävuokaan, mutta kyllä tämä margariinin alla menetteli. Ehkä minun pitäisi vain rohkeasti käyttää mysliä enemmän...


Myslileipä

3 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
3 dl vehnäjauhoja
2-2,5 dl grahamjauhoja
1,5 dl mysliä
1 tl suolaa
1 rkl sokeria

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota kuivahiiva puoleen vesimäärään. Sekoita kuiva-aineet kulhossa ja tee keon keskelle kuoppa. Sekoita hiivavesi sormia apuna käyttäen kuiva-aineisiin. Kaada loputkin vedestä ja vaivaa taikinasta kimmoisa. Anna taikinan nousta rauhassa kaksinkertaiseksi. Paisko kohonnutta taikinaa hetken ja muotoile se leiväksi vuokaan tai ihan vaan leivinpaperin päälle. Anna nousta vielä puolisen tuntia. Paista leipää 200-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia.

perjantaina, lokakuuta 10, 2008

Selleriä, yäk!

Sain Nuorelta naiselta elokuussa syntymäpäivälahjaksi uuden kauniin keittokirjan. Tästähän muodostuu jo perinne! Marianne Kiskolan Papu, porkkana ja hillopulla sisältää simppeleitä ja maukkaita kasvisreseptejä juomista jouluruokiin. Ensimmäinen kokeiluni kohdistui Waldorfin salaattiin, jota olen aina jostain syystä vieroksunut. En ole oikeastaan koskaan tiennyt, mistä salaatissa on kyse. Ohjeen ainekset luettuani en kuitenkaan antautunut täysin peloitta Walden houkutuksille, sillä korvasin lehtisellerin porkkanalla. Luulen lehtisellerin pahan maun johtuvan siitä, että sen syöminen kuluttaa enemmän kaloreita kuin se syöjälleen antaa. Näin olen ainakin jostain joskus lukenut. Tiedä sitten, onko totta.


Walden salaatti

Kastike:
2 dl maustamatonta jogurttia
1 rkl sitruunamehua
0,5 rkl sinappia
1 rkl hunajaa tai siirappia

300 g juuriselleriä
2 porkkanaa (tai 2 lehtisellerin vartta)
2 omenaa
puolikkaan sitruunan mehu
kourallinen viinirypäleitä
1 dl mysliä
vihreää salaattia

Valmista ensin kastike sekoittamalla sen ainekset keskenään.
Kuori ja raasta juuriselleri. Kiehauta selleriraastetta suolalla maustetussa vedessä 5 minuuttia. Valuta ja anna jäähtyä siivilässä. Kuori porkkanat ja leikkaa ne tikuiksi. (Tai vaihtoehtoisesti tikuta huuhdellut lehtisellerin varret.) Kuori ja puhdista omenat ja leikkaa nekin ohuiksi tikuiksi. Kaada välittömästi sitruunamehu omenatikkujen päälle, jotteivät ne tummu. Puolita viinirypäleet. Sekoita selleriraaste, porkkanatikut (tai lehtiselleritikut), omenatikut ja viinirypäleet keskenään. Sekoita kastike salaattiin ja lisää mysli viimeisenä. Aseta salaatinlehdet salaattikulhoon alimmaiseksi ja kaada salaattiseos päälle.

torstaina, lokakuuta 02, 2008

Keittiö

Ympäri ruokablogien maailmankaikkeutta on kiertänyt postaus, jossa bloggaajat esittelevät keittiöitään. Kenekään pyytämättä isken lusikkani soppaan, ja esittelen teille pienen, mutta sitäkin sotkuisemman keittiömme.


Tässä ovat isän kotokotoa peräisin olevat muovilautaset ja maan mainio veitsimagneetti, jonka ansiosta veitsemme eivät ole enää koko ajan tylsiä.


Tässä kokonaisuus epätarkkana, sillä aina kun kameran taakse ennätän on jo ilta, ja keittiömme niin pimeä, että ilman jalustaa (ja salamaa, josta en pidä) on mahdoton saada kunnon kuvia. Puhumattakaan siitä, että keittiö olisi juuri oikeaan aikaan edes suhteellisen siisti.


Ihanaakin ihanampaa chilliä. Vielä on sarjassa tehosekoitin, mutta ahtauden takia se viettää luppoaikansa kaapissa.


Maustepurkkimme yhes koos.



Alakerran naapurimme ja hyvän ystävämme isovanhemmat omistivat talon rautatieaseman läheisyydestä. Nyt sillä paikalla on suuri monttu. Ennen kuin talo purettiin ja tontti myytiin, ystäväni tarjosi minulle mahdollisuutta hakea sieltä isovanhempien vanhoja purkkeja. Mukaan lähti aika monta keittiötölkkiä.


Ikean pahvilaatikoihin sujahtavat kierrätykseen menevät muovit ja metallit.


Keittokirjoja kaapissa ja hyllykössä



Minttua, basilikaa ja paprikaa. Voivat paljon vehreämmin, kun toin raukat pois parvekkeelta.



Kuivamuonakaappi. Sinne on mahdotonta saada minkäänlaista järjestystä.