torstaina, toukokuuta 14, 2009

Pähkinälimppu

Pähkinät tekevät leivästä hetkessä hieman ruokaisamman ja huomattavasti maukkaamman. Huomasin tämän hasselpähkinäleivän ohjeen sattumalta eräänä päivänä tehdessäni vakioleipomuksiini kuuluvaa ruispuolukkaleipää. Ohjeet ovat nimittäin saman ruotsinkielisen keittokirjan samalla sivulla ja jakavatpa leivät saman reseptikuvankin. Ehkä kielimuuri tai putkinäkö on aiemmin ollut minun ja pähkinäleivän välissä.


Hasselpähkinäleipä

3 dl kiehuvaa vettä + 3 dl ruisjauhoja
3 dl hasselpähkinöitä
2 dl kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa (tai 2 pss kuivahiivaa)
2 rkl hunajaa (tai siirappia)
5 dl ruisjauhoja
4-5 dl vehnäjauhoja

Minä korvasin ruisjauhoista kolmasosan ruisrouheella. Voit käyttää halutessasi myös karkeita ruisjauhoja.

Tee ensin ruispuuro. Sekoita kiehuva vesi ruisjauhoihin ja jätä puuro lepäämään. Paahda kokonaisia hasselpähkinöitä kuivalla pannulla ja anna pähkinöiden jäähtyä. Sekoita hiiva pieneen määrään kädenlämpöistä vettä. Lisää jäähtyneet pähkinät, hunaja ja loput vedestä.

Alusta melkein kaikki ruis-ja vehnäjauhot joukkoon, mutta jätä hieman jauhoja toiseen nostatukseen. Lisää jäähtynyt ruispuuro ja vaivaa taikina tiiviiksi. Taikinasta tulee todella kova. Jätä taikina peitettynä nousemaan kahdeksi tunniksi.

Leivo loput jauhoista nousseeseen taikinaan ja muotoile leivästä pyöreä limppu. Nostata limppua rasvatulla alustalla vielä 45 minuuttia. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla tunnin verran.

2 kommenttia:

Jams kirjoitti...

Ehkä se vähän näyttääkin pähkinältä :D

Kaveri kirjoitti...

Ehkä joo, totta! :)