keskiviikkona, elokuuta 15, 2007

Synttärisämpylöitä

Täytin viime viikonloppuna vuosia ja kutsuin ystäväni kanssani juhlimaan itseäni. Palanpainikkeeksi leivoin mustikkapiirakkaa muutamalla mansikalla höystettynä sekä suolaisia korvapuusteja loistavan Saa vaivata -kirjan ohjeella. Sämpylät muistuttavat siis ulkomuodoltaan hämmästyttävän paljon nisuja, mutta ovat maultaan tomaattisia ja suolaisia vehnäisiä. Menivät parempiin suihin, vaikka viimeisille vieraille piti vähän tuputtaa..


Korvasämpylät
Täyte:
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
loraus öljyä
2 pientä purkillista tomaattipyrettä
1,5 tl basilikaa
1 tl oreganoa
0,5 tl mustapippuria
1 tl suolaa
1 tl sokeria
(pestoa)

Taikina:
3 dl vettä tai maitoa
kasvisliemikuutio
pussi kuivahiivaa
1 rkl hunajaa tai siirappia
1 dl ruisjauhoja
6 sl vehnäjauhoja
25 g margariinia

Valmista ensin täyte. Kuori sipulit ja valkosipulit ja hienonna ne. Paista sipulit öljyssä pehmeiksi. Lisää tomaattipyre ja mausteet. Sekoita ja jätä kannen alle hautumaan. (Anna peston olla vielä tässä vaiheessa purkissa.)
Tee nyt taikina. Kuumenna yksi desi nestettä kiehuvaksi ja murenna liemikuutio siihen. Lisää loput nesteet ja varmista, että seos on edelleen kädenlämpöistä. Lisää hiiva, hunaja tai siirappi ja ruisjauho. Lisää vehnäjauhot vähitellen samalla sekoittaen taikinaa. Lopuksi lisää margariini ja vaivaa taikinasta kimmoisa. Peitä kulho liinalla ja jätä puoleksi tunniksi kohoamaan.
Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja kaulitse siitä noin 50 X 40 sentin suorakulmio. Levitä täyte levylle. Minä koin täytteen liian vähäiseksi, joten poikkesin ohjeesta sivelemällä levylle loput itsetekoisesta pestostani (3-4 rkl). Jos et koe enempää täytettä tarpeelliseksi, anna olla. Kääri levy rullalle aloittaen pitkältä sivulta. Leikkaa rullasta haluamasi määrä kolmioita, minä sain 14 puustia aikaiseksi. Nosta kolmiot pellille kärki ylöspäin. Peitä sämpylät liinalla ja kuumenna uuni 225 asteeseen. Paista pullia keskitasolla noin 15 minuuttia.

3 kommenttia:

Polkkapossu kirjoitti...

Siistejä. Menis hyvin vaikka cocktail-kemuiluihin.

Kaveri kirjoitti...

Juu, varmastikin! Ja mikäli tykkää pestosta enempikin, voisi täytteen korvata kokonaan sillä..

Anonyymi kirjoitti...

Haa, mulla sama kirja ja just noita oonkin kokeillu! Niistä tuli aika hyviä ja pestolla voiskin koittaa ens kerralla. Se on kyllä hyvä kirja.