Kesä toi tullessaan kesätyön, jonka vuoksi ruuanlaitto ja päivitykset ovat jääneet hiukan taka-alalle. Aamuvuorosta kun tulen, on Tyyppiseni valmistanut apetta pöytään, joten oat kokkailut ovat ottaneet vähän aikalisää.
Kuitenkin viikko sitten vietettiin valmistujaisiani (vaikka paperit sain jo toukokuun lopussa) ja niiden suunnitteluun olinkin käyttänyt ruhtinaallisesti aikaa. Kun viime perjantai lopulta koitti, rynnin töistä kotiin, jossa IHANAT apuvoimat olivat jo täydessä työ touhussa. Tapojeni mukaan otin esille kasan listoja ja yhdyin uurastajien joukkoon. Yhteentoista mennessä kaikki oli valmista ja oma sekä naapurissa asuvan ystävän jääkaapit olivat kukkuroillaan tarjottavaa.
Juhlapäivän aamuun olin jättänyt ainoastaan pestorullien täyttämisen & paistamisen (jonka Tyyppi hoiti täällä, kun itse menin valmistamaan loput vanhempien luokse, jossa juhlat oli), pikkupiirakoiden täyttämisen ja paistamisen, ruispuolukkaleivän teon sekä couscous-salaatin.
Kolmeen mennessä kaikki oli onneksi valmista ja kynsilakkaa lukuunottammatta uusi medianomikin pyntättynä.
Tarjolla siis oli:
perunasalaattia
couscoussalaattia
pestohyrriä
halloumparsakaalipiirakoita
tofurullia
lohirullia
ruispuolukkaleipää
lohta
suklaamoussekakku
suklaa-limekakku
raparperitiramisu
ja tuunattuja vaahtokarkkeja
Perunasalaatti
3,5 kg perunoita
7 punasipulia
200 g aurinkokuivattuja tomaatteja
600 g vihreitä oliiveja
Kastike:
7 valkosipulinkynttä
7 dl hienonnettua rucolaa
4 tl sitruunamehua
4 tl suolaa
4 tl mustapippuria myllystä
n. 3,7 dl öljyä
Keitä ja kuori perunat ja anna niiden jäähtyä. Silppua sipuli pieneksi ja puolita oliivit ja pilko aurinkokuivatut tomaatit jos käytät kokonaisia. Valmista kastike.
Kuori ja hienonna valkosipulit. Laita ne kulhoon muiden ainesten kanssa ja aja sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa öljyä, jos haluat kastikkeesta ohuempaa.
Huomasimme juhlapäivänä, että salaatti oli jäänyt hiukan kuivaksi. Öljyä, tai miksei koko kastiketta voisi olla hiukan enemmän. Kastikkeen ohje oli uusimmassa Glorian ruoka & viini -lehdessä.
Couscous-salaatti
1 kg couscousta
2 kurkkua
2 paprikaa
1 rasiallinen kirsikkatomaatteja
2 punasipulia
1 rasiallinen fetaa
2 dl öljyä
1,75 dl balsamiviinietikkaa
suolaa
pippuri
Keitä couscous i s o s s a kattilassa. Pilko kurkku, sipuli, paprika, tomaatit ja jos haluat niin feta pienemmäksi. Sekoita jäähtynyt couscous muiden ainesten kanssa. Sekoita öljy ja balsamiviinietikka sekä suola ja pippuri. Sekoita salaatti ja kaada kastike päälle.
Tein salaatit kymmen litran ämpäreihin ja näistä tuli molemmista vajaat ämpärilliset. Perunasalaatin tein edellisenä päivänä ja couscous-salaatin juhlapäivän aamuna, sillä se valmistuu yllättävän nopeasti eikä kurkut ja tomaatit pääse nahistumaan.
Pestohyrrät
Nämä taivaalliset ja aina yhtä suuren suosion saavan pestohyrrien resepti on tullut omaan tietoisuuteni Valion maitopurkin kyljestä sellaisen viisi vuotta sitten. Edelleen ohje löytyy Valion sivuilta, mutta laitan sen myös tähän
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
3 rkl siirappia tai hunajaa
3 dl speltti- tai kaurahiutaleita
Täyte
150 g juustoraastetta
1 prk pestoa
2 dl persiljaa
Sekoita hiiva, suola ja siirappi kädenlämpöiseen maitoon. Alusta joukkoon hiutaleet ja jauhot. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Jaa se kolmeen osaan. Kaaviloi taikina kolmeksi suorakaiteeksi (30 x 40 cm). Levitä levyille pestokastike, juustoraaste ja pienitty persilja. Kääri levyt rullalle ja leikkaa niistä noin 4 cm:n levyisiä paloja. Aseta palat 1 - 2 cm:n välein leivinpaperille uunipannulle leikkauspinta ylöspäin. Kohota hyvin liinan alla. Paista 200 asteessa noin 20 min.
Tein juhliin ohjeen kaksinkertaisena, eli levyjä tuli yhteensä kuusi.
Tämä täältäkin blogista tuttu herkku herätti juhlissa valtavasti ihastusta. Ohjehan löytyy täältä. Tein leipää kolmin kertaisen annoksen. Ja hyvin riitti, jäipä jopa vähän aamuksi.
Halloumiparsakaalipiirakat
Näiden piirakoiden ohjeen bongasin Helsingin Sanomien Ruokatorstai kirjasta, jonka sain äidiltäni joululahjaksi sen ilmestyttyä. Ohje on 36:lle pienelle piirakalle, ja vaikka tein taikinan kaksinkertaisena siitä tuli n. 36 pientä piirakkaa. Liekö muffinivuokamme sitten sen verran isompia vai täytimmekö ne liian täyteen? Täytteen tein omasta päästäni.
Joka tapauksessa, keräsivät kovasti kehuja ja näitä olisi suonut olevan vähän enemmänkin.
200 g margariinia tai voita
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl raastettua kypsää perunaa
½ dl kevyt- tai ruokakermaa
Halloumiparsakaalitäyte
1 pkt halloumia
1 parsakaali
½ dl aurinkokuivattua tomaattia
1 punasipuli
Kuorrutus
3 dl juustoraastetta
4 munaa
3 dl kevyt- tai ruokakermaa
1 tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
Muffinivuokia n. 36 kappaletta tai muffinipelti + vuokia
Mittaa kulhoon rasva, jauhot ja leivinjauhe. Nypi ainekset sekaisin ryynimäiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon raastettu peruna ja kerma. Laita taikina viileään siksi aikaa kun valmistat täytteen. (Itse painelin edellisenä iltana taikinan muffinivuokiin ja jätin jääkaappiin yöksi ja valmistin täytteen ja paiston piirakat juhlapäivänä.)
Täyte
Pilko halloumi ja ruskista sitä pannulla hetki. Pilko ja kuulota sipuli. Pienennä parsakaali ja keitä sitä hetki, mutta jätä hiukan al dente. Jaa täyte + aurinkokuivatut tomaatit pohjille ja ripottele päälle juustoraastetta. Ssekoita loput kuorrutuksen ainekset keskenään ja kaada piirakoiden pääälle. Paista 200 asteessa 15 minuuttia.
Lohi- ja tofurullat
Näitä pieniä rieskarullia olen tehnyt aiemminkin. Kaupassamme ei ollut Fazerin rullarieskaa,
joten ostimme tunnbrödiä sen sijaa. Mielestäni tunnbröd oli hiukan makeampaa. Omaan makuun rullarieska sopii paremmin. Ohje näihin löytyy täältä, mutta kirjaan sen myös tähän.
5 kpl Fazer Täysjyvä Rullarieskaa
200 g tuorejuustoa
1 ruukku persiljaa
1/2 ruukkua basilikaa
150 g kylmäsavulohta TAi 3/4 pkt. kylmäsavutofua
cocktailtikkuja
sitruunamehua
Sekoita tuorejuusto, silpputtu persilja ja basilika sekä pienennetty lohi tai tofu keskenään. Katsele rieskoja hieman sitruunamehulla. Levitä tahna rieskan päälle ja rullaa rieskat. Kääri rullat alumiinifolioon tai kelmuun ja pane tunniksi jääkaappiin. Tikuta kääryle ja leikkaa pieniksi tarjoilupaloiksi.
Tuunatut vaahtokarkit
Näiden niin kauniiden vaahtokarkkien resepti löytyy täältä. Tarjoiluastiana toimi iittalan KoKo-lautaset ja mukit. Mutta yksinkertaisuudessaan siis:
Sulata suklaa, dippaa siihen vaahtokarkkien pää(t) tai sivu. Kasta nonparelleihin/murskattuun pähkinään/kookoshiutaleisiin ihan mihin ikinä keksit ja aseta leivinpaperin päälle kuivumaan.
Raparperi tiramisu
Tämäkin ohje on Ruokatorstaista, mutta näyttipä sitä kerenneen jo Pastanjauhajatkin tehdä.
Tästä pidettiin paljon, vaikka jos juhlien tarjoilusta täytyy valita heikoin lenkki, on tämän koristelu se. Tuli kiire ja suklaa loppui kesken.
Täyte:
4 dl raparperinpaloja
0,5 dl vettä
sokeria
(2 rkl tummaa rommia tai mantelilikööriä)
100 g tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
pinnalle:
kookoshiutaleita
mintun tai sitruunamelissan oksia
Kiehauta raparperinpaloja vesitilkassa, kunnes palat pehmenevät. Sokeroi ja anna jäähtyä. Mausta alkoholilla.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita se notkistettuun juustoon. Mausta sokereilla.
Lado tarjoiluastiaan kerros tiramisukeksejä ja niille hilloketta. Levitä päälle juustoseos. Tee niin monta kerrosta että kaikki ainekset on käytetty. Anna vetäytyä jääkaapissa pari tuntia, jotta keksit mehustuvat. Sirottele pinnalle kookoshiutaleita, koristele yrtinoksilla.
Tein annoksen kaksinkertaisena ja toinen kakku jäi seuraavaan päivään. Mielestäni vaikka kakun tekisi ohjeen mukaan, keksejä voisi olla enemmän.
Suklaamoussekakku
Tätä tein elämäni ensimmäistä kertaa ja ohjeen löysin googlen avulla. Täysin ennakkoluulottomasti otin ensimmäisen joka eteen tuli ja jossa ei ollut käytetty liivatetta. Hyvää oli, mutta ehkä pohja olisi kaivannut vielä hiukan enemmän kostutusta.
Suklaamoussekakku
Pohja:
200 g margariinia
2 dl sokeria
3 munaa
3/4 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
3 rkl aitoa kaakaojauhetta (ei siis mitään maitokaakaota)
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
100 g tummaa suklaata
Kostutus: 1 dl omenamehua (+ 2 rkl tummaa rommia)
Valkosuklaamousse:
100 g valkoista suklaata
1 dl kuohukermaa
Maitosuklaamousse:
100 g vaaleaa suklaata
1 dl kuohukermaa
Kuorrute:
150 g tummaa suklaata
150 g vaaleaa suklaata
2 dl kuohukermaa
2 rkl voita
Voitele ja korppujauhota n. 20 cm:n kokoinen kakkuvuoka. Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää maito ja kuivat aineet rasva-sokeriseokseen vähitellen ja lopuksi rouhittu suklaa.,
Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa uunin alaosassa 50-60 minuuttia.
Valmista täytteet sulattamalla suklaa, antamalla jäähtyä hetki ja sekoittamalla vatkatun kerman joukkoon. Anna jähmettyä hetki viileässä.
Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan, kostuta pohjat omenamehulla (+rommilla). Levitä alimmaiseen kerrokseen maitosuklaamoussea ja ylempään valkosuklaamoussea. Peitä kakku kelmulla ja anna maustua jääkaapissa ainakin pari tuntia, mielellään seuraavaan päivään.
Valmista kuorrute: kieheuta kerma ja sulata siihen suklaa. Lisää voi ja anna jähmettyä viileässä kunnes on riittävän paksua levitettäväksi. Levitä kuorrute lastan avulla kakun päälle. Lämmitä kuorrutetta varovasti jos se jähmettyy liikaa.
Suklaalimettikakku
Tähän kakkuun törmäsin jo keväällä ihanassa Haavena Kahvila -blogissa. Kakku on sittemmin kerännyt kiitosta joka paikassa jossa olen sitä tehnyt. (Voitinpa sen avulla jopa sisarusten välisen kokkisodan!) Ensimmäistä kertaa päätin kokeilla kakun koristeluun kaakaojauhetta, mutta se ei ollut hyvä idea. Jauhe oli jotenkin liian hienojakoista. Suosittelen siis suklaarouhetta ja limeviipaleita. Kuten alkuperäisessä!
Pohja
250g jonkin sorttisia suklaakeksejä
150g voita tai margariinia
Mousse
7 liivatetta
3 munaa
3/4 dl sokeria
1prk Flora vispiä
2 tl vaniljasokeria
300 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 limen raastettu kuori
2,5 limen puristettu mehu
Murskaa keksit ja lisää niden joukkoon sula rasva. Levitä seos irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Anna pohjan jähmettyä hetken jääkaapissa. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Vaahdota Flora Vanilla. Yhdistä vaahdot, lisää joukkoon tuorejuusto, vaniljasokeri ja raastettu kuori. Liota liivatteet kuumaan limettimehuun ja kaada ohuena nauhana vaahdon joukkoon. Pääsätä hyytymisen vauhtiin ja kaada mousse vuokaan.
Anna jähmettyä useita tunteja tai seuraavaan päivään. Irrota vuoan laidat ja koristele haluamallasi tavalla.
Hienot oli juhlat ja onnellinen oli medianomi. Kiitos vielä kaikille!
sunnuntai, heinäkuuta 13, 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
3 kommenttia:
Oh my! Näyttää ja varmasti maistui aivan upealta. Tästäpä suurta inspiraatiota, josko sittenkin itsekin jaksaisi pitkästä aikaa järjestää juhlat.
Terveisin ensimmäistä kertaa kommentoimaan inspiroitunut aktiivilueskelija :)
Onnea!
Mielettömät tarjoilut, wau!
paljon sulla oli vieraita tuolla määrällä tarjottavaa? itse kun epäröin omien kekkereiden kanssa. ihanat tarjoiluit kummiskin!
Lähetä kommentti