keskiviikkona, heinäkuuta 09, 2008

Mulle kans mysliä!


Tätä on ollut liikkeellä. Herkullisen näköistä mysliä on tehnyt ensin Kemikaalicoctailin Noora, jolta ohjetta ovat lainanneet ainakin Kurpitsamoska ja Monkeyfoodin Muuli. Minä olen tehnyt myslistä yhtä sun toista, joten olihan se minunkin jo aika tehdä tuota loistavaa aamiaisruokaa omin käsin. Tein myslin Kurpitsamoskan tapaan melko tarkasti alkuperäisohjetta noudattaen, mutta Muulin innoittamana lisäsin seokseen ripauksen suolaa. Suolan takiahan Fazerin sininen on Maraboun suklaata (joka sisältää vain sokeria) huomattavasti maukkaampaa. Siksi uskon suolan tekevän makeuteen usein liiaksi nojaavasta myslistäkin tavallista herkullisempaa. Reseptistä tulee mysliä litroittain, joten jos et omista useampaa isoa kannellista astiaa, puolita ainesten määrät.


Herkkumysli


1 dl oliiviöljyä
3 rkl hunajaa
10 dl kaurahiutaleita
2 dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
n. 2 dl rouhittuja pähkinöitä
ripaus suolaa
2 kourallista rusinoita
2 kourallista kuivattuja taateleita
1 iso kourallinen kuivattuja kirsikoita

Kuumenna öljy ja hunaja isossa kattilassa lämpimäksi, mutta älä kiehauta. Seos lämpenee todella nopeasti. Nosta kattila pois liedeltä. Sekoita kulhossa kaurahiutaleet, siemenet ja pähkinärouhe. Minä käytin pähkinäsekoitusta, mutta yhdelläkin lajikkeella pärjää. Kaada hiutale-siemen-pähkinärouhe-seos kattilaan ja kääntele sitä niin, että hunajainen öljy levittäytyy tasiasesti seokseen.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Levitä mysli leivinpaperin päälle pellille ja paahda uunissa vartin verran. Kääntele seosta tasaisin väliajoin, sillä kuulemma se palaa helposti. Minä en kyllä onnistunut mysliä kärventämään, vaikken koko ajan uuniin vilkuillut. Myslin paahtuessa pilko taatelit. Ripottele paahtuneen ja hetken jäähtyneen myslin päälle hieman suolaa ja sekoita joukkoon myös rusinat, taatelit ja kirsikat.

5 kommenttia:

Vaahteramäen Lina kirjoitti...

Näyttää hyvältä - varsinkin nuo hedelmäpalat tuntuvat raikkailta! Tein vuosi sitten granolaa, mutta lopputulos oli ehkä vähän turhankin makea ja ätäkkä.

Anonyymi kirjoitti...

Täytyykin siis seuraavalla kerralla kokeilla käyttää suolaa! :)

Kaveri kirjoitti...

Vaahteramäen Lina: Näyttääpä tuo sinun granolasikin hyvältä! Tässä myslissä makeutta on tosiaan hieman vähemmän ja sitä voi myös itse säädellä...

Mari: Suolaa kannattaa laittaa tosiaan ripaus, ettei se peitä mitään allensa. Mutta jos teet seuraavan kerran myslin suolaiseksi, osaat sanoa kumpi versioista on oikeastaan herkullisempaa. Minähän kun vain suurisuisesti oletan suolaisen version olevan sitä. :)

Meri, Helsinki kirjoitti...

Heiiiiiii! Myslisanoma leviää :-D Oma satsini on melkein jo loppuslut. Kurpitsansiemenet on varmaan huippuja myslissä.

Ja tosiaan, itse olen sitä mieltä, että suolaisissa ruoissa hiven sokeria (aika usein) ja makeissa ruoissa hiven suolaa viimeistelee maun kokonaiseksi. Siis ei aina, mutta aika usein. Ja myslihän ei ehkä ole suolaista eikä makeaa, joten sen neutraalius kaipaa ripauksen sitäkin suuremmalla syyllä :-D Vaan ei suurempaa ripausta. Ei minunkaan myslini suolaiselta maistu, paremmalta vain ;-) Siis kuin ilman.

Viikonlopun aikana aion kokeilla jo seuraavan satsin mysliä, äidille vietäväksi. :-)

Niin minkäs kanssa sinä syöt myslis?

Kaveri kirjoitti...

Ylimuuli: En ole itsekään ehtinyt kyllästyä mysliin, sen verran herkullinen seos siitä tuli. Kenties jopa kestosuosikki. :) Kyllästymättömyyteni voi osin johtua myös puolentoista viikon lomastani, jonka vietin kaukana kotikeittiöstä. Nyt aion kuitenkin nauttia myslistä aamuin illoin. Minä syön myslini maustamattoman jugurtin kanssa. Suosin Valion luomuversiota, mutta Ingmanin rasvaton menettelee myös. Saatan lisätä sekaan vielä hieman tuoreita (tai pakaste-) marjoja ja hunajaa. Ah, kun on hyvää!