sunnuntaina, lokakuuta 31, 2010

Tuhdit tuparit

Järjestin vihdoin viikko sitten uuden asuntoni tupaantuliaiset. Olihan se aikakin näin viiden kuukauden asuttamisen jälkeen. Kuvittelin tekeväni tarjottaviksi pientä ja helppoa naposteltavaa. Voisi kai niitä sellaisiksikin kuvailla, mutta tarjottavien tekeminen ei ollutkaan lasten leikkiä. Minulla ja kahdella rakkaalla ystävälläni kesti herkkujen väsäämisessä neljä tiukkaa työskentelytuntia. Uuni oli yhtäjaksoisesti noin kahdeksan tuntia päällä.

Suolaisia tarjottavia pöydässä edustivat kolme päivää lionneet ja viisi tuntia uunissa paahtuneet suolapähkinät, hamppu- ja yrtticrackerit, punajuuritahna sekä hummus. Makeina leipomuksina tarjoilin Nestle Toll House-keksejä, joita tein jo - kauhistus! - miltei kolmen vuoden takaisiin valmistujaisiin, sekä viskikakkua ja vegaanisia maapähkinävoikeksejä. Jälkimmäiset olivat vieraiden mielestä kuulemma todella tuhteja. Eli just hyviä!

(Viskikakun ohje kuuluu perästä, sillä kuvittelin sen tänne jo postanneeni. Koittakoon sen aika hieman myöhemmin, aloitetaan täytekekseillä...)


Maapähkinävoi-täytekeksit

20 g margariinia
2,5 dl kaurahiutaleita
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
100 g margariinia
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 dl maapähkinävoita

Täyte:
4 rkl margariinia
1,5 dl maapähkinävoita
0,5 dl tomusokeria
0,5 tl suolaa

Sulata 20 grammaa margariinia kattilassa, lisää kaurahiutaleet ja kypsennä n. 5-7 minuuttia, kunnes hiutaleet ovat paahtuneet kauniisti. Kaada seos leivinpaperin päälle jäähtymään.

Sekoita jauhot, sooda ja suola. Vatkaa 100 grammaa margariinia ja sokerit kuohkeaksi. Lisää maapähkinävoi ja sekoita hyvin.

Lisää sokeri-maapähkinävoiseokseen kaurahiutaleet ja jauhoseos. Vatkaa alhaisella teholla, kunnes kaikki ainekset ovat sekoittuneet. Kumoa taikina leivinpaperille ja laita toinen leivinpaperi päälle. Kauli taikina tasaiseksi, noin puolen sentin paksuiseksi levyksi. Siirrä taikina pellille tai isolle tarjottimelle ja nosta jääkaappiin jäähtymään 20 minuutiksi.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Ota leivinpaperi jäähtyneen taikinan päältä ja leikkaa levystä ympyrämuotilla (halkaisijaltaan noin 5 cm) keksejä. Siirrä pellille ja paista noin 10 minuuttia. Jäähdytä keksit pellillä, älä siirrä ritilälle jäähtymään.

Tee täyte vatkaamalla kaikki ainekset keskenään, kunnes seos on pehmeää ja tasaista. Siirrä täyte pursotinpussiin. Kuorruta puolet kekseistä täytteellä. Varmista, että kuorrutettavat puolikkaat ovat "väärinpäin" niin että täyte tulee tasaiselle puolelle. Paina toinen puoli täytteen päälle ja purista kevyesti. Herkuttele!

Ei kommentteja: