keskiviikkona, huhtikuuta 20, 2011

Oluen väärinkäyttöä

Leivoin viime sunnuntaina olutleipää - kyllä, olutleipää -, josta lähti uunissa paistuessaan hieno maltainen tuoksu. Tekovaiheessa huushollissamme meinasi syntyä suukopua. Kaataessani olutta taikinaan kanssani asuva hieno mies totesi: "ai, minä kun luulin, että olut on tarkoitettu juotavaksi".

Samassa huomasin itsekin, mitä olinkaan tekemässä. Käytinhän tuota ohraista nautintoainetta hieman väärin leipoessani siitä leipää. Suosittelen kuitenkin uhraamaan pullollisen tähän leipomukseen, sillä tuoksun lisäksi myös maku hiveli aisteja. Reseptissä kehotettiin kokeilemaan erilaisia olutlajikkeita. Minulla oli ihan peruslageria, mutta stoutista tai vaikkapa vehnäoluesta tulisi varmaan aivan toisenlaisia makuja.

Ohje on Milla Paloniemen toimittamasta Sarjakuvakeittokirjasta, joka sisältää sarjakuvia ja kasvisruokaohjeita. Hauska ja virikkeellinen opus.

Olutleipä

7 dl jauhoja
1-1,5 rkl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl suolaa
0,5 dl sokeria
1 tlk/pll (3,33 dl) olutta

Sekoita kuivat aineet keskenään. Jauhoina voit käyttää miltei mitä vaan. Itse laitoin ruis-, graham- ja vehnäjauhoja, vaikka ohjeessa käytettiin pelkkää vehnää. Lisää olut kuiva-aineseokseen.

Kaada taikina öljyttyyn leipävuokaan. Paista 190-asteisessa uunissa 50-60 minuuttia, kunnes leipä on kunnolla kypsynyt.

Ei kommentteja: