tiistaina, heinäkuuta 17, 2007

Vitsi mikä vindaloo!

Komea kanssaeläjäni rakastaa oululaisen New Bombay-nimisen intialaisen ravintelin kanavindaloota. Samaa apetta ovat hehkuttaneet myös Pastanjauhajat. Olen jo kerran yrittänyt loihtia kanasta ja mausteista jotain vastaavaa siinä kuitenkaan onnistumatta. Kokemuksesta viisastuneena päätin erään kerran ravintolassa asioidessamme kysyä ruuan reseptiä (mieheni katsoi parhaaksi livetä ulos uteluni ajaksi, sillä hän jopa hieman häpesi röyhkeyttäni tuolla tavalla kysellä ruokapaikan omia reseptejä..), jonka muitta mutkitta sainkin. Tänään kokeilin ohjetta ensimmäistä kertaa loistavin tuloksin! Sain ruuasta myös maukkaan kasvisversion aikaiseksi, joten kanaa kaihtavien kannattaa lukea ohje loppuun asti..


Bombay kanavindaloo
1 kg broilerin reisifileetä
2 rkl ghitä tai öljyä
2 murskattua valkosipulinkynttä
1 kanelitanko
0,5 tl kardemummansiemeniä
1 rkl garam masalaa
1 tl seesaminsiemeniä
1 tl unikonsiemeniä
0,5 tl fenkolinsiemeniä
2 ohueksi viipaloitua sipulia
2-3 rkl vindaloo masalatahnaa
2,5 dl kanalientä
2,5 dl kermaa
1 rkl tuoretta korianteria

Leikkaa broileri pieniksi kuutioiksi. Kuumenna ghi tai öljy wokissa. Paista valkosipulia, kanelitankoa. kardemummansiemeniä ja garam masalaa keskilämmöllä 1 minuutti. Lisää loput siemenet ja paista 30 sekuntia. Vähennä lämpöä, lisää sipuli ja paista 10 minuuttia tai kunnes sipuli on pehmeää. Lisää masalatahna (joka on siis vindaloon tärkein ainesosa, met käytimmä tätä, saa esim. stokkalta) ja broileri ja paista välillä sekoittaen 5 minuuttia. Vähennä jälleen lämpöä ja lisää kanaliemi. Peitä kannella (jos omistat sellaisen) ja keitä 20 minuuttia. Lisää kerma ja keitä välillä sekoittaen 10 minuuttia. Sekoita joukkoon tuore korianteri ja mausta pippurilla (ja suolalla jos tarvii, me ei tarvittu). Tarjoa roti- tai naan-leivän kera.

Minä sovelsin ohjetta myös itseni eli kasvissyöjän makuun niin, että tein ruuan sipulien paistoon asti yhdellä pannulla. Tämän jälkeen jaoin mausteseoksen puoliksi ja lisäsin toiselle pannulle 450 g broileripaloja ja toiselle suurin piirtein saman verran soijasuikaleita. Kanaliemen korvasin kasvisversiossa kasvisliemellä (huomaa, että tässä vaiheessa nesteiden ja tahnan määrä on puolittunut, sillä pannujen sisällön määrä on alkuperäisestä ohjeesta puolet). Kanavindaloo maistui miehelleni ja oikein maukasta tuli kasvisversiostakin! Suosittelen ehdottomasti.

Nautimme vindaloomme basmatiriisin ja naan-leivän kera.


Naan (8 kpl)
1 dl maitoa
puoli pussia kuivahiivaa
0,5 tl suolaa
1 tl sokeria
1 dl maustamatonta jogurttia
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl margariinia taikinaan
2 rkl margariinia voiteluun

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva, suola ja sokeri. Nypi toisessa kulhossa margariini vehnäjauhoihin ja kaada joukkoon hiivamaito ja jogurtti. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhiin reunoista. Taikina jää kuitenkin melko löysäksi. Peiä kulho liinalla ja jätä kohoamaan pariksi tunniksi. Taikinan kohottua jaa se kahdeksaan osaan. Pyörittele osat palloiksi ja painele ne sitten kostutetuin käsin littaniksi lätyiksi suoraan leivinpaperille. Yhdelle pellille mahtuu neljä leipää. Anna leipien seistä hetken liinan alla.
Kuumenna uunisi grillivastus ja kun uuni hohkaa kuumuutta, voitele pellillinen naan-leipiä vedellä ja laita pelti uunin ylätasolle. Leivät paistuvat todella nopeasti, minuutissa tai parissa, joten ole tarkkana niiden kanssa. (Ohje on loistavasta Saara Törmän Saa vaivata- leivontakirjasta, jossa sanotaan, että jos leivinpaperi syttyy palamaan, tukahduta tuli. Tällä kertaa meille kävi juurikin niin. Säästyimme kuitenkin palovammoitta.) Kun paistuvissa leivissä on ruskeita pilkuuja, käännä ne, voitele toisetkin puolet vedellä ja paista vielä hetki. Voitele valmiit leivät margariinilla (me sekoitamme rasvan joukkoon aina valkosipulimurskaa) ja laita pinoon liinan alle odottamaan. Paista vielä toinen pellillinen. Tarjoa leivät kuumina maukkaan intialaisen ruuan kera!

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

vittu ku kuulosti hyvältä...kai vois tärräyttää

Anonyymi kirjoitti...

Herkullise näköisiä ruokia sinulla! Olen itse vasta aloittanut bloggaamisen ja olisin iloinen, jos haluaisit lisätä minut blogilistallesi :)

Anonyymi kirjoitti...

Aivan sairaan hyvää. Kiitos ohjeesta. Testasimme samaa myös Tandoori pastelle (ei ollut sillä hetkellä) ja hyvää oli sekin.

Anonyymi kirjoitti...

Tuli herkullista. Tosin aika tulista, kun buustattiin vielä tahnan lisäksi tuoreella rawit-chilillä. Mutta tosi hyvää, kiitos reseptistä! Soijasuikaleet toimivat tässä tosi hyvin, ei jäänyt kanaa yhtään ikävä.

Anonyymi kirjoitti...

Ihan mielettömän hyvää ruokaa tuli tällä ohjeella, kiitos! Itse olen varioinut ohjetta heittämällä sekaan esimerkiksi porkkanaa, omenaa ja pähkinöitä. Lievätkö osa intialaisen keittiön raaka-aineita, mutta tärkeintähän on että maistuu hyvältä :D