tiistaina, maaliskuuta 08, 2011

Kermavaahdolla ja hillolla, kiitos!

Tänään on se päivä vuodesta, jolloin kiistellään pullan täytteestä. Muulloin vehnäset kelpaavat sellaisinaan, mutta laskiaisena väliin täytyy tunkea joko kermavaahtoa ja hilloa taikka mantelimassaa. Minä leipaisin naistenpäivän kunniaksi eräälle hienolle miehelle kasan pullia ja surautin oheen kermavaahtoakin. Hillon ostin valmiina. Illalla aion tarjoilla pullia vielä muutamalle muullekin herrasmiehelle.

St. Paulikin tykkää pullasta.

Laskiaispullat

2,5 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa tai 0,5 pkt tuorehiivaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
0,5 tl suolaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia

Pinnalle:
1 kananmuna
raesokeria

Täytteeksi:
hilloa
kermavaahtoa
(mantelimassaa)

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi tai hieman lämpimämmäksi (jos käytät kuivahiivaa). Liuota hiiva nesteeseen tai sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja sekoita se nesteeseen. Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot vähitellen taikinaan. Lisää alustuksen loppuvaiheessa pehmeä rasva ja vaivaa taikina tasaiseksi.

Anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa. Pyörittele taikina pitkoksi ja paloittele 10 tai 12 osaan. Pyörittele paloista pullia ja nosta leivinpaperin päälle kohoamaan. Peitä liinalla ja anna pullien levätä hetki.

Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Halkaise kypsät pullat kahtia ja täytä haluamillasi herkuilla. Nauti tuoreeltaan hyvässä seurassa.

Ei kommentteja: