torstaina, maaliskuuta 31, 2011

Näkkäriä insinöörille

Oi ja voi. Oulu on jo niin täynnä ruokabloggaajia, että miittejä siunaantuu tätä nykyä joka vuodenajalle. Kevään alkajaisiksi kokoonnuimme viime viikonloppuna Insinöörin keittiöön. Minä vein syömisiksi unikonsiemennäkkäreitä, pähkinähummusta ja kolavinokkaita.

Aloitan postaustarjoilut näillä ihanilla mutta hieman työläillä näkkäreillä. Yllätyin taikinan hiivapohjaisuudesta. Hiivaisuudesta johtuen taikina kannattaakin kaulia mahdollisimman ohueksi (vaikka sitten hiki päässä), etteivät näkkärit ala uunissa kupruilla (ks. kuva aiemmasta yrityksestäni alla).

Aiemmin leipomissani näkkäreissä unikonsiemenet pääsivät paremmin framille.

Unikonsiemennäkkärit

1,5 dl vettä
1 tl hunajaa
1 tl suolaa
15 g tuore- tai kuivahiivaa
2 rkl unikonsiemeniä
1 rkl öljyä
2 dl vehnäjauhoja
1 dl speltti- tai karkeita vehnäjauhoja

Kuumenna vesi kiehuvaksi. Liuota siihen hunaja ja suola. Anna jäähtyä enintään 42-asteiseksi (37-asteiseksi, jos käytät tuorehiivaa). Lisää unikonsiemenet ja öljy. Vaivaa vähitellen jauhot joukkoon. Anna taikinan nousta lämpimässä paikassa liinalla peitettynä tunnin ajan.

Kaulitse kohonnut taikina ohuiksi pyöreiksi näkkäreiksi (tai isoiksi levyiksi, jotka voit paloitella osiin). Paista näkkäreitä 200-asteisessa uunissa 3-4 minuuttia. Käännä ja paista toiselta puolelta vielä pari minuuttia.

2 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Kotitekoista näkkäriä on jo iät ja ajat pitänyt tehdä, mutta olen tuon leivonnan suhteen niin kovin laiska... millä siitäkin laiskuudesta pääsisi?

Atenpannu kirjoitti...

Ei juma! Olen suuri näkkärifani. Tuota on pakko testata.