perjantaina, maaliskuuta 04, 2011

Oppia ikä kaikki

En osaa tätä vielä, mutta aion oppia. Sämpylät, nuo pirulliset pienet ja pyöreät leipomukset, eivät ole koskaan oikein onnistuneet minun kätösissäni. Yleensä niistä tulee joko liian litteitä, liian kovia tai ihan vaikka vain toispuoleisia palloja. Kuten näistä sipulisämpylöistä, jotka eivät tuntuneet kohoavan lainkaan huolimatta kaikesta siitä rakkaudesta, lämmöstä ja ajasta, jota niille annoin. Ohjeessa tuskin oli mitään vikaa, minussa jonkin verran.


Sipulisämpylät (18-20 kpl)

5 dl vettä tai maitoa
50 g hiivaa
4 dl kaura- tai mitä vaan puurohiutaleita
2 isoa sipulia
2-3 rkl öljyä
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
n. 6 dl vehnä- tai grahamjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää hiutaleet ja jätä seos tekeytymään lämpimään paikkaan (esimerkiksi lämpimällä vedellä täytettyyn tiskialtaaseen) 20 minuutiksi.

Sillä välin pilko sipulit ja kuullota niitä pannulla öljyssä hetki. Ripottele sokeri päälle ja anna sipulien sokeroitua hieman. Kaada lautaselle ja anna jäähtyä.

Kun hiutaleseos alkaa kuplia, lisää joukkoon sipulit, suola ja vähitellen jauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi. Leivo taikina saman tien sämpylöiksi. Kohota sämpylät liinalla peitettynä läpimässä paikassa.

Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10-13 minuuttia ja nauti heti. Voit pakastaa osan sämpylöistä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Jos haluat päästä sämpylöiden teossa helpommalla, saattaa seuraava vinkki auttaa:

jätä taikina löysemmäksi, äläkä vaivaudu pyörittelemään sämpylöitä pulleroiksi, vaan nostele taikinasta epämääräisiä läjiä pellille. Löysä taikina muotoutuu uunissa niin ettei rosous erotu, ja vähäjauhoisuus tekee niistä kupsakoita :)

Löysä taikina kohoaa normaalia vähemmän, joten ellei nyt ihan halua leipäsiä tehdä niin ei kannata kovin laajoja kasoja tehdä (riippuen tietysti ihan siitä miten löysää taikina on)...