perjantaina, joulukuuta 24, 2010
Kasvistäytteiset pikkujoulut pt.2
tiistaina, joulukuuta 21, 2010
Kasvistäytteiset pikkujoulut pt.1
Kokoonnuimme viime viikoloppuna oululaisten ruokabloggaajien kanssa minun yksiööni viettämään miittiä pikkujouluhengessä. Suurin osa sekasyöjienkin, eli Pastanjauhajien, Peruspöperölän Virpin sekä Insinöörikeittiön Pekan, tuomista ruoista oli kasvispitoisia, vaikkemme me Vegemiset sitä mitenkään ennakkoon olettaneet. Kuitenkin kun kerran tällä erää melkein kaikkea saattoi maistaa, tuli kupu kyllä kunnolla täyteen.
torstaina, joulukuuta 16, 2010
Turpa rullalle ja kääryleet kanssa!
lauantaina, joulukuuta 11, 2010
Murise mun muffinsiin
sunnuntai, joulukuuta 05, 2010
Nyt ois piparia keksissä!
keskiviikkona, joulukuuta 01, 2010
Vaahtokarkki-riisimuro-pallerot
Mutta sen lisäksi Maku ja Kodin Kuvalehti on nyt luettu kannesta kanteen. Ainakin kahdesti. Kaikista sokeria ja rasvaa tursuavista resepteistä innostuneena, tein jopa listan niistä lukuisista leivonnaisista, joita haluan ennen joulua kokeilla.
Tässä niistä yksi. Riisimurovaahtokarkkipallerot. Tämä löytyi Yhteishyvän ruoka-liitteestä.
Saimme täällä Vegemisissä muutama viikko sitten postia Biokialta. Kirjekuoresta löytyi mustikka-, puolukka- ja karpalojauhetta. Olen kokeillut jauheita nyt muutamassa paikassa, joista yksi oli nämä vaahtokarkki-tryffelit.
Ja voin kertoa, olen pahoillani, että keksi jauheen vasta viimeisten palleroiden kohdalla! Niin hyvin kirpeä karpalo nimittäin sopi muuten niin makeisiin tryffeleihin.
No, onpahan nyt syy tehdä näitä uudelleen.
100 g tummaa suklaata
nonparelleja
karpalojauhetta
Sulata oivariini ja vaahtokarkit teflonpohjaisessa kattilassa. Kun ne ovat sulaneet, nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon riisimurot.
Anna massan jäähtyä kädenlämpöiseksi. Rasvaa kädet rypsiöljyllä ja pyörittele massasta pieniä palloja. Hox! Massa on todella tahmeaa, joten käsiä voi joutu öljyämään pyörittelyn välissäkin.
Nosta pallot leivinpaperin päälle. Töki niihin katkaistu puinen grillitikku, tai vaikka hammastikku. Sulata suklaat (molemmat omissa astioissaan) vesihauteessa tai mikrossa.
Odota, että riisimurot ovat kunnolla jähmettyneet (toisin kuin minä) eikä sula suklaa ole tulikuumaa. Muuten pallerot alkavat venyä ja sulaa, kun niitä kuoruttaa.
Upota pallero suklaaseen ja nosta leivinpaperin päälle jähmettymään. Halutessasi voit pyöritellä niitä nonparelleissa tai karpalojauheessa.
perjantaina, marraskuuta 12, 2010
Amerikkalaiset pannukakut
Aamiaisella oli tarjolla monen sortin herkkua. Tyypille paistoin kananmunia, mutta löytyi pöydästä myös greippiä, mandariinejä, voileipätarvikkeet, useampaa juustoa ja nam nam: amerikkalaisia pannukakkuja.
Ohjeen löysin Helsingin Sanomien Ruokatorstai -kirjasta. Maidon puuttumisen vuoksi muokkasin ohjetta tarpeisiini sopivammaksi. Ja hyviä niistä tuli silti. Banaanitkin olivat luomua, joten yhdistelmä oli täydellinen! Kokeilkaa, niin näitä, kuin pitkiä viikonloppuaamuja!
1 dl luonnonjugurttia
1,5 dl vettä
ripaus sokeria
1 rkl öljyä
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Sekoita jugurtti, puloet vedestä, vesi, sokeri, jauhot ja leivinjauhe tasaiseksi seokseksi. Vatkaa joukkoon loput vedestä ja öljy. Vatkaa vinhasti hetki, jotta seos kuohkeutuu.
Itse lähdin tämän jälkeen kävelylle, joten taikina turposi vajaan tunnin huoneenlämmössä. Alkuperäisessä ohjeessa mitään turvotuksia ei kuitenkaan ole, joten eiköhän pannarit onnistu molemmin tavoin.
Paista taikinasta pikkuisia pannukakkuja. Pidä lämpimänä uunissa (n.50-75 astetta) foliolla peitettynä.
Tarjoa pilkotun banaanin ja siirapin kanssa. Tai minkä tahansa muun hedelmän tai marjan.
keskiviikkona, marraskuuta 10, 2010
Pyöryköitä ja pusuja
perjantaina, marraskuuta 05, 2010
Viskiä kakussa
tiistaina, marraskuuta 02, 2010
Punaviinikastike
Tämä taisi jättää alitajuntaani osittaisen kastikekammon, joka on pitänyt pintansa tähän päivään saakka. Mutta siis, vapaapäivän kunniaksi päätin valmistaa kasvissyöjän paistia, perunamuussia ja salaattia.

Koska seitan ja muussi on moneen kertaan blogosfäärissä postattu, pääsee tästä kattauksesta jakoon punaviinikastike. Ohje on Aura Liimataisen kirjasta Parasta Kotiruokaa.
Ja voin kyllä suositella. Kastike onnistui erinomaisesti, ja se sopi seitanille kuin Ross Rachelille.

(Kirjaan tähän puolikkaan ohjeen, sillä se riitti erinomaisesti kahdelle, jäipä sitä jopa n. puolet yli.)
ripaus murskattua valkopippuria
1 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
1, 75 dl vettä
0,75 dl punaviinia
½ rkl soijakastiketta
½ rkl voita
Kuori ja silppua sipuli. Kuumena voi pienessä kattilassa. Kiehauta sipulisilppu ja valkopippuri kuumassa voissa. Nosta kattila hellalta ja pyörittele joukkoon vehnäjauhot.
Lisää vesi, punaviini, soijakastike.
Nosta kattila takaisin hellalle ja anna kiehahtaa voimakkaasti vispaten.
Anna kiehua hiljalleen kannen alla 10 minuuttia. Kaada siivilän läpi ja sekoita joukkoon puolikas ruokalusikallinen voita.
Tarjoa esimerkiksi seitanin ja perunamuusin kanssa.
sunnuntai, lokakuuta 31, 2010
Tuhdit tuparit
tiistaina, lokakuuta 05, 2010
Hapanta piirakkaa
tiistaina, syyskuuta 28, 2010
Synttärisyötävää
torstaina, syyskuuta 23, 2010
Slaakilaaki vegemajolla
Minä tykkään coleslawsta. Hienossa lähi- ja vegaaniruokaa suosivassa Härkäpapua sarvista -keittokirjassa appeelle on annettu ihastuttava nimi: kaalislaaki. Höystin kaali- ja porkkanaraasteen kirjan ohjeiden mukaan vegaanisella pellavamajoneesilla.
tiistaina, elokuuta 31, 2010
Makeaa ja punaista
maanantaina, elokuuta 23, 2010
Omaksi kunniakseni
Tein kakun jo aiemmin postaamallani reseptillä. Siitä tuli jossain määrin viime kerrasta poikkeava, ehkä hieman jämäkämpi - ja kuvankin sain tällä kertaa otettua ennen korkkaamista -, mutta maku oli aivan yhtä taivaallinen.
Keksit leipaisin myös aiemmalla ohjeellani. Vein niitä töihinkin, missä hipin leipomiin kekseihin suhtauduttiin aluksi epäillen, lopulta hymyillen. Tein keksejä tuplasatsin ja käytin marjoina kuivattuja mustikoita.
torstaina, elokuuta 12, 2010
Mehua, mehua!
Olen ollut ahkera ja poiminut vanhempien pihalla herukoita kädet punaisina. Kun saalista oli tarpeeksi oli pakko ryhtyä tuumasta toimeen.
En ole koskaan aiemmin höyryttänyt itse mehua. Niinpä luin netistä neuvoja ja päätin käydä suin päin toimeen isän vanhalla keittimellä.
Kun mehua lopulta pääsi laskemaan, valtasi pienen kotimme ihana tuoksu. Sillä samalla hetkellä valahdin takaisin 80-luvulle ja Oulun Myllyojalle. Muistan kuinka isä piti meitä lapsia pois keittiöstä, kun hän laski kiehuvaa mehua.
Samalla muistin myös, mistä mielikuvani vaivalloisuudesta johtui. Lapsuuden kodissa on kellari ja siksipä mehu laskettiin suoraan kuumiin lasipulloihin joiden käsittely vaati tarkkuutta. Pullot piti myös sterilisoida kuumassa uunissa ja kumituppikorkit kiehuvassa vedessä.
Toista se on tämmöisellä kellarittomalla kerrostaloasujalla, joka laski koko mehusatsin kattilaan ja siitä suppilon avulla pakastepulloihin. Ei ole vaikeaa ei.
n. 1,2 kg sokeria
pakastepulloja
Marjat voi käyttää perkeineen. Huuhdo ne.
Kaada marjat sokerin kanssa kehikkoon kerroksittain.
Laita vettä mehumaijan pohjaosaan. Kokoa mehustin.
Kiehuta vesi. Anna kiehua reipasta tahtia koko mehunteon ajan.
N. 20 minuuttia kiehumisen alkamisesta laske mehustimesta ensimmäinen erä kattilaan/kannuun ja kaada se marjojen päälle.
Noin 60 minuutin jälkeen valuta mehu kattilaan. Anna jäähtyä ja kaada suppilon avulla puhtaisiin pakastepulloihin.
Pidä koko mehunteon ajan huoli, että alimmassa osassa on koko ajan vettä.
torstaina, heinäkuuta 29, 2010
Mitä tehdä 20 munalla?
Teimme kolmen kauniin kaverini kanssa espanjalaista munakasta (10 munaa) sekä Pastanjauhajien jo muinoin mainostamaa raparperi-toskapiirakkaa (4 munaa). (Lopuista selvisin yksinkin.) Oliko vähän hyvää, häh?
Raparperi-toskapiirakka
4-6 vartta raparperia
4 munaa
2 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl sulatettua margariinia
1 dl maitoa
Toskakuorrutus:
100 g margariinia
0,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
0,5 dl maitoa
100 g mantelilastuja
Paloittele ensin raparperit. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuiva-aineet, hieman jäähtynyt rasva ja maito vuorotellen taikinaan. Levitä taikina paperoidulle pellille ja ripottele päälle raparperinpaloja niin paljon, että taikina peittyy. Paista 225 asteessa 10 minuuttia.
Tee taikinan paistuessa toskakuorrutus. Kiehauta margariini, jauho, sokeri ja maito kattilassa. Lisää lopuksi mantelilastut. Levitä toska piirakan päälle ja paista vielä 10-12 minuuttia. Nauti hyvässä seurassa vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.
sunnuntai, heinäkuuta 25, 2010
Perinneruokaa pavuilla
Kanttarellikastike härkäpavuilla
maanantaina, heinäkuuta 19, 2010
Konua ja keksejä
Maapähkinävoikeksit
maanantaina, heinäkuuta 12, 2010
Ruokaa roskista
Soseuta tahna öljyn kera sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa.
maanantaina, heinäkuuta 05, 2010
Villi luonto lautasella
Jotain pistävää onneksi tarttui käteen ja sain kuin sainkin niistä aterian aikaiseksi. Korvasin alkuperäisohjeen pinaatin nokkosella. Suosittelen samaa muille villiyrteistä kiinnostuneille. Joskin nokkosten aika on jo auttamatta tälle kesää ohi.
keskiviikkona, kesäkuuta 30, 2010
Yllätys yökyläilijälle
sunnuntai, kesäkuuta 20, 2010
Yksinkertaisin eväin uuteen alkuun
maanantaina, toukokuuta 31, 2010
Pikku-Pinjan prinsessakakku vol 2
Siitä huolimatta kakku aiheutti melkoisesti päänvaivaa.
Miten mekko onnistuu ilman muottia?
Miten saan kakusta tarpeeksi korkean, jotta:
a.) barbi mahtuu sen sisään
b.) se ei keikahda kesken kuljetuksen
Lopulta päädyin siihen, että tein kakun tavalliseen 23-senttiseen pyöreään irtopohjavuokaan ja toisen kakun torvi(?)vuokaan. (Siis sellaiseen perinteiseen, jossa on tötterö keskellä ja jossa tehdään kaikki kuivakakut)

Koska en viitsinut irrottaa jalkoja tyttöjen barbista väänsin sen semi-istuvaan asentoon ja tökkäsin jalat sojottamaan niin pitkälle kuin pystyin, ennen kuin iskivät kakun reunan läpi. Runsaasti kuorrutetta päälle ja avot!
2 kakkupohjaa: pyöreä (22cm.) ja torvimainen (esim. tällä Marien ohjeella ei voi mennä vikaan)
4 dl kuohukermaa
1 levy valkosuklaata
2 dl mansikoita
sokeria
pala valkoista marsipaania
strösseleitä
Tee marsipaanista barbielle toppi valkoisesta marsipaanista puvun yläosa. Painele marsipaani tiukasti barbien ympärille.
Sulata suklaa vesihauteessa. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa tuorejuusto kimmoisaksi. Sekoita keskenään puolet kermasta, tuorejuusto, mansikat ja sulatettu valkosuklaa.
Maista, jos kakku mielestäsi tarvitsee lisää sokeria, lisää sitä.
Leikkaa pyöreä kakkupohja kolmeen osaan ja torvimallinen kahteen. Täytä ja kostuta kakut. Nosta torvikakku pyöreän kakun päälle. Leikkaa torven pohjalla näkyvästä ympyräkakusta pois torven kokoinen ympyrä. Säästä se, tarvitset sitä myöhemmin.
Asettele barbi ympyrään. Tässä voi mennä hermo, joten ole kärsivällinen. Parasta olisi jos jalat saisi otettua pois.
Painele ylileikkaamasi kakkupala barbien ympärille torveen.
Kuorruta barbien helma lopulla kermavaahdolla. Koristele haluamallasi tavalla.
Tarjoile joukolle pikkutyttöjä ja paistattele heidän huokailemiensa ihastelujen loisteessa.
torstaina, toukokuuta 20, 2010
Tyypin kesäkastike
Omien sanojensa mukaan kokki oli halunnut tehdä jotain kesäistä vallinneen helleaallon kunniaksi. Niinpä hän oli siis päätynyt ostamaan valmiita silakkapihvejä ja päättynyt keittää niiden kylkiäisiksi perunat.
Edellä mainituissa nyt on kovin vähän mitään postattavaa, mutta kyytipoika olikin se, joka sai hajunystyräni värähtelemään ilosta. Nimittäin Tyypin loihtima siitakesieni-avomaankurkku-kastike.
Täysin vailla huonoa omatuntoa kirjaan sen (melkein) omiin nimiini tänne.
1 rasia (200g) siitakesieniä
2 avomaankurkkua
1 puolikas sipuli
1 prk flora kevyt ja paksua
tilliä
suolaa
pippuria
Pilko siitakesienet, kurkut ja sipuli. Paista niitä öljyssä/voissa pannulla. Kaada joukkoon flora kevyt ja paksu. Sirottele joukkoon suolaa, pippuria ja tilliä.
Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin kymmenen minuuttia.
Tarjoa Tyypin tapaan keitettyjen perunoiden ja mikrossa lämmitettyjen silakkapihvien kanssa, tai valitse sille arvonsa mukainen seuralainen.
sunnuntai, toukokuuta 09, 2010
Leipä syntyy vedestä ja jauhosta
Leipähän syntyy pääasiassa vedestä ja jauhosta, joista ensimmäistä saa hanasta (tai kaivosta) ja toista kaupoista (tai myllystä) lakoista huolimattakin. Liatkaa siis hyvät ihmiset kätenne ja leipokaa leipänne itse! Vaikkei lakkoja tulisikaan. Saatatte yllättyä.
Tämän siemenleivän ohjeen otin Vegaanin keittokirjasta.
Auringonkukkaleipä
0,5 dl pellavansiemeniä
0,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl vehnäleseitä
vajaa 1 dl ruisjauhoja
reilu 1 tl suolaa
2 dl kiehuvaa vettä
2 dl kädenlämpöistä vettä
1 pss kuivahiivaa
n. 7 dl jauhoja (esim. vehnä-, graham- ja spelttijauhoja)
Sekoita siemenet, leseet, ruisjauhot ja suola keskenään. Kaada päälle kiehuva vesi ja jätä seos tekeytymään huoneenlämpöön yön yli.
Sekoita seuraavana päivänä kuivahiiva veteen. Lisää joukoon siemenseos sekä alusta taikina osalla jauhoista. Anna taikinan kohota liinan alla tunnin verran.
Alusta kohotuksen jälkeen loputkin jauhot taikinaan ja kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun leipävuokaan (1,5 litran vetoiseen). Anna leivän kohota liinan alla vielä hetken. Leikkaa viillot leivän pintaan ja paista 200-asteisessa uunissa 45 minuuttia.
tiistaina, toukokuuta 04, 2010
Vappu meni jo
6-8 perunaa
1 iso sipuli
öljyä
1 rkl currya (tai currytahnaa)
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl mustapippuria
n. 3 dl maustamatonta jogurttia
(tuoretta korianteria)
Harjaa perunat ja keitä ne kuorineen melkein kypsiksi. Kuutioi perunat ja silppua sipuli. Ruskista perunat ja sipuli pannulla. Mausta ja sekoita. Käännä lämpö pois ja lisää jogurtti. Silppua halutessasi tuoretta korianteria salaattiin.
tiistaina, huhtikuuta 27, 2010
Pastaa bataatista
1 sipuli
1 bataatti
1-2 dl vettä
50-100 g sinihomejuustoa
vajaa 1 dl kermaa
3-4 dl kypsiä kikherneitä (tai muita papuja)
valkopippuria
timjamia
pastaa
Laita pastavesi kiehumaan. Kuori sipuli ja bataatti. Silppua sipuli ja raasta bataatti. Kuullota vihanneksia kasarissa. Lisää vähän vettä ja kypsennä. Voit lisätä vettä välillä. Laita samalla pastat kiehuvaan keitinveteen.
Pilko sinihomejuusto vihannesten joukkoon ja anna sulaa. Lisää hieman kermaa ja kypsät pavut. Mausta ja anna hautua vielä hetken. Nauti pastan kanssa.
torstaina, huhtikuuta 22, 2010
Makupaloja miitistä
Viime viikonlopun blogimiitti Pastanjauhajien hellässä huomassa oli jälleen kerran ihastuttava tapahtuma. Siinä vaiheessa, kun me Vegemisten tytöt poistuimme paikalta kaupungille rokkaamaan, oli miitissä nautiskeltu jo crackereitä, tahnoja, leipää, salaatteja, pizzoja, minihampurilaisia, samosia (vai samosoja?), mojitosorbettia ja osa myös makkaroita ja simpukoita.
Pöytään oli tuossa vaiheessa tulossa vielä kuusi kiloa kermaperunoita, kaksi kokonaista kanaa sekä jonkinmoista risottoa. Ja useampi jälkiruoka, joista saimme maistaa ennakkoon Peruspöperölän ihanaa suklaajuustokakkujäädykettä.
Komea kanssaeläjäni totesi seuraavana aamuna referoidessani hänelle illan antimia, että "kuulostaa siltä kuin kunnon syöminen alkoi vasta, kun hipit poistuivat paikalta".
Tiedä häntä.
Minä vein miittiin kahdenlaisia crackereita. Toiset tein vanhalla reseptilläni ja toisten reseptin otin Härkäpapua sarvista -kirjasta, joskin hieman muunnellen. Korvasin pellavansiemenet hampunsiemenillä, joten crackereistä tuli hamppusellaisia.
Crackereiden ryytipojaksi tein kahta tahnaa, joista toista olen tehnyt monta kertaa aiemminkin. Toisen otin Vegaanin keittokirjasta ja senkin sovelsin makuni mukaiseksi.
Jälkkäriylläriksi jätin paikalle vielä suklaa-pähkinätankoja. Niiden reseptin otin Suklaaunelmat-kirjasta.
Hamppucrackerit
0,5 dl hampunsiemeniä (tai pellavansiemeniä)
0,75 dl vettä
0,75 dl grahamjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
0,75 tl leivinjauhetta
0,25 tl sokeria
0,5 tl suolaa
2 rkl öljyä
Sekoita siemenet veteen ja anna turvota noin tunnin. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon öljy ja turvonneet siemenet vesineen. Sekoita taikina tasaiseksi ja pyöritä palloksi. Pane taikina jääkaappiin tunniksi tai pariksi muovin tai leiviliinan sisällä. (Minä skippailin luontevasti nämä turvotus- ja lepäilyajat.)
Kauli taikina leivinpaperin päällä ohueksi levyksi. Leikkaa levy taikinapyörällä ruuduiksi. Paista 200-asteisen uunin ylätasolla 10-15 minuuttia. Jäähdytä ennen kuin napsauttelet paloiksi.
4-5 dl keitettyjä härkäpapuja (tai keltaisia herneitä)
0,5 dl öljyä
2 tl kuivattua korianteria
1 sitruunan mehu
1-2 valkosipulinkynttä
pippuria
suolaa
(vettä)
Muusaa pavut mausteiden kanssa sekaisin esimerkiksi monitoimikoneessa. Lisää vettä, jos tahna ei notkistu kunnolla.
Suklaa-pähkinätangot
2 rkl voita tai margariinia
175 g tummaa suklaata
6 dl jauhoja
4 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
1 dl maissijauhoja
1 sitruunan kuori raastettuna
2 tl (manteli)likööriä
1 kevyesti vatkattu muna
2 dl rouhittuja pähkinöitä
(maitoa tai vettä)
tomusokeria hunnutukseen
Sulata paloiteltu suklaa ja margariini vesihauteessa. Sekoita kuiva-aineet, raastettu sitruunankuori, likööri, muna ja pähkinärouhe. Hämmennä joukkoon hieman jäähtynyt suklaaseos. Sekoita pehmeäksi taikinaksi. Minun oli pakko notkistaa taikinaa maidolla, sillä muuten se olisi jäänyt kovin kuivaksi.
Jauhota kädet ja jaa taikina kahtia. Pyöritä palat pitkiksi tangoiksi ja litistä. Paista 160-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Nosta uunista ja anna tankojen jäähtyä hieman. Leikkaa tangot vinoiksi pikkuleiviksi. Nosta takaisin uunipellille ja paista vielä 10 minuuttia. Hunnuta valmiit pikkuleivät tomusokerilla.
sunnuntai, huhtikuuta 18, 2010
Pestoa risotossa
Oi voi kun eilen oli niin kivaa blogimiitissä Pastanjauhajien luona! Siitä ja antimista meidän osaltamme lisää myöhemmin...
Ensin hieman arkiruokaa, mutta hieman uuteen tapaan. Kuka on sanonut, että pesto sopii vain pastan sekaan ja leivän päälle? Ilmeisesti joku, koska kuvittelen sellaista pinttymää vastaan tällä aterialla taistelevani. Lisäsin pestoa nimittäin männä viikolla kokkaamaani kikherneristottoon. Ja voi kun se sopi sinne mainiosti! Hyvää tuli. Melko helposti vielä.
8 dl vettä + 1,5 kasvisliemikuutiota (tai pari rkl kasvisliemijauhetta)
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1 porkkana
öljyä
4 dl (risotto)riisiä
pippuria
pestoa
4-6 dl kypsiä kikherneitä
(parmesania)
Kiehauta ensin kasvisliemi ja nosta se sivuun. Kuori ja silppua liemen kiehuessa sipulit ja porkkana. Kuullota niitä laakeassa kasarissa. Lisää riisi ja kuullota sitäkin hetki.
Lisää muutama kauhallinen kasvislientä ja anna kiehua miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Lisää kasvislientä kauhallinen tai pari aina, kun edellinen satsi on imeytynyt riisiin.
Kun kaikki liemi on kiehautettu risottoon, lisää vielä pippuria, pari ruokalusikallista pestoa ja kypsät kikherneet. Halutessasi voit ripotella parmesania ruoan päälle.
tiistaina, huhtikuuta 13, 2010
Lemon Curd -piirakka
Rakastan sitruunaa. Se sopii mielestäni lähes kaikkeen. Ja vaikka olenkin armoton sokerihiiri, pidän esimerkiksi drinkkini lähes aina happamina.
Tämän mainion lemon curd piirakan ohjeen löysin Joy of Bakingista. Ohjeen vaikein osuus oli lemon curdin tekeminen, vaikkei sekään prosessina mitenkään vaikeaa ollut, mutta oikean koostumuksen hakemisessa oli hiukan tekemistä. Paljon piti pohtia onko tahna nyt tarpeeksi vai liian vähän paksua, ja lopulta kun otin sen pois vesihauteesta, olin ihan varma, että se on liian löysää.
Onneksi tahna kuitenkin jähmettyi jäähtyessään. Mutta vastaisuudessa annan sen paksuutua tovin kauemmin.
Sitruunapiiras pääsi pääsiäispöytään yhdessä uunilohen, valkosipuliperunoiden ja rakuunaporkkanoiden kanssa. Ai niin, ja tietenkin takana hilluvien mignonmunien.
Pohja
210 g vehnäjauhoja
113 g oivariinia, voita tai margariinia
50 g sokeria
1 muna
Lemon Curd
3 munaa
80 ml sitruunan mehua
150 g sokeria
56 g oivariinia, voita tai margariinia
1 rkl. raastettua sitriuunankuorta
Vatkaa sähkövatkaimella oivariinia niin että se pehmenee. Lisää sokeri ja sekoita kunnes se on kuohkeaa. Lisää myös muna, ja sekoita vain sen verran, että ainekset sekoittuvat. Lisää jauhot ja sekoita lusikalla ja kädellä niin, että taikinasta muodostuu pallo. Litistä levyksi, kääri kelmuun ja anna seistä jääkaapissa puoli tuntia.
Sekoita kulhossa munat, sokeri ja puristettu sitruunamehu. Aseta kulho kevyesti kiehuvan kattilan päälle vesihauteeseen, kuitenkin niin, ettei kulhon pohja kosketa veden pintaa. Sekoita massaa koko ajan niin kauan, että se muuttuu vaalean väriseksi ja paksuksi, noin 10 minuuttia.
Kaada curd siivilän läpi astiaan. Lisää oivariini ja raastettu sitruunan kuori. Sekoita kunnes voi on sulanut. Peitä astia kelmulla, jottei curdin päälle muodostu kalvoa. Anna jäähtyä huoneen lämpöiseksi.
Voitele irtopohjavuoka (22 cm). Kauli taikina vuokaa hiukan suuremmaksi (n. 28 cm). Nosta taikina kaulimen avulla vuoan päälle ja painele se vuoan pohjalle ja reunoille. Anna seistä jääkaapissa 20 minuuttia.
Lämmitä uunni 205 asteiseksi. Pistele taikinan pohja ja aseta sille leivinpaperi, jonka päälle laita paistoherneitä. Paista pohjaa uunissa noin 20-25 minuuttia, kunnes se on kultainen.
Anna pohjan jäähtyä ennen kuin kaadat sille lemon curdin. Tarjoa sellaisenaan tai kermavaahdon kanssa.