tiistaina, heinäkuuta 03, 2007

Kesä maistuu hyvälle!


Teimme tänään kuuman päivän innoittamana perinteisen kesäistä ruokaa: keitettyjä perunoita, sipulivoita ja sienimuhennosta. Komea kanssaeläjäni nautti näiden makoisien lisukkeiden kera voissa paistetun lohimedaljongin (ja hoki koko ajan syödessään, että "parasta ruokaa tälle kesälle!") ja minä söin oliivipihvejä. Perunoiden, sipulivoin tahi lohen ohjetta minun tuskin tarvitsee tähän rustata. Sienimuhennos ja pihvit ansaitsevat kuitenkin tarkempaa selvitystä.


Sienimuhennos

n. 200 g sieniä
2-3 kevätsipulia (tai 1 tavallinen)
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl vettä
2 dl ruokakermaa
valkopippuria
suolaa

Paista silputtuja sieniä öljyssä tai voissa pannulla. Meillä oli siitakesieniä, jotka osoittautuivat oikein makoisiksi uusiksi tuttavuuksiksi. Esimerkiksi nyt toreilla myytävät kantarellit ajavat sienten asiaa tässä muhennoksessa myös oivasti. Kun sienistä on enin neste haihtunut, siirrä ne syrjään ja kuullota sipulisilppua hetkisen rasvaisella pannulla. Lisää sienet ja jauhot. Kääntele sieniä niin, että ne jauhottuvat kauttaaltaan. Lisää vedet, kermat ja mausteet ja anna kiehua hiljaisella lämmöllä 10-15 minuuttia. Nam!


Vegaaniset oliivipihvit (n. 9-10 kpl)

2 sipulia
2-5 valkosipulia
3 porkkanaa (tai 2 isoa perunaa)
250 g kidneypapuja
1,5 dl mustia oliiveja
1,25 dl kaurahiutaleita (tai -leseitä)
0,5 dl soijajauhoja
0,5 dl soijakastiketta
2 tl mustapippuria

Pilko sipulit ja valkosipulit ja raasta porkkanat (alkuperäisessä ohjeessa porkkanoiden tilalla oli kaksi raakaa perunaa, mutta koska en raaskinut tuhlata kauniita uusia perunoitamme tähän seokseen, käytin jääkaapin alahyllyllä lojuneet porkkanat perunoiden tilalta). Soseuta pavut ja oliivit sauvasekoittimella ja lisää mössöön sipulisilput, porkkanaraaste, hiutaleet (ohjeessa näiden tilalla oli kauraleseitä, mutta niiden puutteessa sovelsin hiutaleilla), soijajauhot (tämä tekee pihveistä vegaanisia, sillä soijajauho korvaa kananmunan, en tosin tiedä, missä suhteessa...), soijakastike ja pippurit. Muotoile massasta kostutetuin käsin pihvejä ja paista pannulla. Nämä voisi toki tehdä uunissakin, esim. 200 asteessa n. 15 minuuttia? En tiedä, mutta voi olla, että uunissa pihveistä voisi tulla hieman rapeampia, sillä pannulla paistettuna ne jäivät hieman pehmeiksi..

Ei kommentteja: