sunnuntai, helmikuuta 21, 2010

Soijaisia blinejä

Sain muutama viikko sitten ihka ensimmäisen blogin kautta tehdyn ruokalähetyksen. Keskustelua aiheuttaneet yhteydenotot elintarvikefirmoilta eivät ole Vegemisten joka päiväistä leipää, joten vinhalta ja jännältä koko juttu tuntui.
Paketti tuli siis Alprolta ja se sisälsi soijamaitoa, -kermaa, -juomia ja -vanukkaita. Tuotteita kokeiltiin monenlaisiin eri ruokiin, ja toki osa nautittiin sellaisenaan.
Näihin blineihin laitoimme tavallisen maidon sijasta soijamaitoa ja oikein hyvältä maistui. Maito sopi mainiosti myös kahviin, vaikka normaalisti ne vähäiset kahvini jotka nautin, nautin mustana. Soijamaito maistui kahvissa hiukan pähkinäiselle, sillä maito oli kevyesti vanilijalla maustettu.

Mietin kovasti missä tilanteissa ostaisin esimerkiksi soijamaitoa tai -kermaa. Minä kun kuitenkin syön elukoista peräisin olevia vastaavia aineksia. Mieleeni pulpahti heti yksi esimerkki: kesä ja matka mökille. Tuotteet kun ovat iskukuumennettuja, joten niiden kylmäketjun katkeamisesta ei tarvitse huolehtia. Toki vastaavia maitotuotteitakin löytyy, mutta mielestäni ne mitä olen kokeillut, ovat myös hyla-tuotteita, ja jotenkin ikävästi makeita. Tietenkin jos saisin esim. vegaani-vieraita, nämä olisivat ehdottomasti osana aterian valmistamista.

Paketissa mukana olleita vanilijajuomia yritin jopa eilen ostaa Oulun Stockmannilta, mutten löytänyt niitä sieltä. Ne olivat nimittäin hurjan hyviä, ja sellainen olisi toiminut erinomaisena välipalana.

Blinien kanssa nautimme merilevämätiä, valkosipulinkynsiä, suolakurkkua, punajuurta, smetanaa, sienisalaattia ja sipulisilppua.

Blinit

3 dl bulgarianjugurttia
15 g hiivaa
2 dl tattarijauhoja
1 tl sokeria
1 dl kuumaa (soija)maitoa
1 tl suolaa
1 rkl voisulaa
1 keltuainen
1 valkuainen

Lämmitä jugurtti kädenlämpöiseksi. Liota siihen hiiva ja sekoita joukkoon jauhot ja sokeri. Anna kohota huoneenlämmössä ainakin kaksi tuntia.
Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon kuuma maito, voisula, keltuainen, suola ja kovaksi vaahdotettu valkuainen.
Paista kuumalla pannulla blinejä. Omamme pidimme 80-asteisessa uunissa lämpimänä, kunnes koko taikina oli paistettu.

torstaina, helmikuuta 11, 2010

Kummalinen pötkylä

Tämmöisiäkin voi olla olemassa. Tämmöisiä mystisiä pötkylöitä, jotka voivat painaa Tyypin sanojen mukaan "ainakin viis kiloa". Tämä oli aika epäonninen kokeilu, sillä minulta loppuivat gluteiinijauhot kesken, joten seitanista tuli hiukan liian reikäistä.

Sinänsä tämä tuntuu mukavalta tarjottavalta, ja olipa se ihan hyvääkin. Seitan vaan saisi olla ehkä hiukan liian voimakkaammin maustettua. Ensi kerralla aionkin kokeilla reseptiä niin, että teen seitanin jo edellisenä päivänä ja annan sen marinoitua yön yli. Ohjeen voi myös hyvillä mielin ainakin puolittaa. Tämä oli nimittäin valtava.


Täytetty seitanpaisti

vajaa 6 dl kasvislientä
3 rkl soijakastiketta
1/4 tl cayenne pippuria
½ tl valkosipulijauhetta
n. 7 dl gluteiinijauhoja
2 rkl. öljyä
115 g kuivattuja aprikooseja
1 pieni lanttu
1 sipuli
Paistinaru

Keittoliemi
7 dl kasvislientä
3,5 dl punaviiniä
4 rkl. soijakastiketta
1 pilkottu porkkana
2 pilkottuavarsisellerin pätkää
1 tl mustapippureita
½ tl. timjamia
5 pienennettyä valkosipulinkynttä

Kastike
2 rkl. maizenaa

Sekoita kasvisliemi, soijakastike ja mausteet kulhossa. Lisää joukkoon n. 6 dl gluteiinijauhoja. Sekoita keskenään. Vaivaa joukkoon loput gluteiinijauhot. (Tässä kannattaa olla tarkka, että massasta tulee tarpeeksi kiinteää. Omastani tuli liian löysää ja jauhot loppuivat kesken.)
Kauli/taputtele käsin massasta reilun sentin paksuinen litteä levy. Paista lättyä kuumalla pannulla öljyssä molemmin puolin ruskeaksi (n. 15 minuuttia molemmilta puolilta)

Kuutio lanttu, sipuli ja kuivatut aprikoosit. Levitä ne lätylle ja kääri rullalle. Sido paistinarulla tiukasti useista kohdista. Laita pötkylä suureen kattilaan loppujen ainesten kanssa. Keitä kevysti kiehuvassa vedessä noin 45 minuuttia, välillä käännellen. Nosta paisti pois liemestä ja poista narut. Alkuperäisen ohjeen mukaan pötkylä olisi nyt valmis tarjottavaksi, mutta itse käytin sitä vielä uunissa hakemassa pintaan rapeutta.

Siivilöi hötöt pois keitinvedestä ja ota sitä tarvitsemasi määrä talteen kastiketta varten. Suurusta keitinliemi maizenan avulla kastikkeeksi ja tarjoile paistin kanssa.

lauantaina, helmikuuta 06, 2010

Tervetuliaislaatikko

Sain innoituksen tähän ruokaan Pippurimylly-blogin papu-perunasoselaatikosta. En ollut muistanutkaan koko perunasoselaatikon olemassaoloa! Mutta muistin sen olevan hyvää. Näin ollen tuunasin reseptistä soijarouheisen version. Toivotin laatikolla komean kanssaeläjäni alkuviikosta tervetulleeksi kotiin kuukauden ulkomaanreissun jälkeen. Kylläpä maistui. Ja teki minullekin hyvää saada mies kotiin. (Hänen poissaolonsa selittää myös minun hiljaisuuteni täällä, sillä hän otti kameran tietokoneeseen yhdistävät piuhat mukaansa matkoille.)


Perunasoselaatikko soijarouheella

1 kg jauhoisia perunoita
1-2 dl maitoa
suolaa
muskottipähkinää
margariinia tai voita

2 dl soijarouhetta + 2 dl vettä + loraus soijakastiketta
1 purjo
1-2 sipulia
1 dl tomaattipyrettä
mausteita (esim. cayennepippuria, paprikaa, chiliä, basilikaa)
(vettä)

Laita soijarouhe likoamaan soijakastikkeella maustettuun veteen. Kuori perunat ja paloittele ne. Keitä perunat pehmeiksi eli noin vartin verran. Kaada keitinvesi pois ja muussaa perunat. Lisää maitoa, suolaa ja muskottipähkinää. Sekoita soseeksi ja mausta margariinilla tai voilla.

Kuori sipulit ja huuhtele purjo. Silppua vihannekset. Kuullota niitä kasarissa ja lisää lionnut soijarouhe. Lisää tomaattipyre ja mausteet. Anna kastikkeen hautua hetken ja lisää tarvittaessa hieman vettä.

Nostele voideltuun vuokaan puolet perunasoseesta. Lisää soijarouhekastike keskelle ja tasoittele päälle loput muusista. Ripottele halutessasi korppujauhoja laatikon pinnalle. Paista laatikkoa 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia.