torstaina, helmikuuta 11, 2010

Kummalinen pötkylä

Tämmöisiäkin voi olla olemassa. Tämmöisiä mystisiä pötkylöitä, jotka voivat painaa Tyypin sanojen mukaan "ainakin viis kiloa". Tämä oli aika epäonninen kokeilu, sillä minulta loppuivat gluteiinijauhot kesken, joten seitanista tuli hiukan liian reikäistä.

Sinänsä tämä tuntuu mukavalta tarjottavalta, ja olipa se ihan hyvääkin. Seitan vaan saisi olla ehkä hiukan liian voimakkaammin maustettua. Ensi kerralla aionkin kokeilla reseptiä niin, että teen seitanin jo edellisenä päivänä ja annan sen marinoitua yön yli. Ohjeen voi myös hyvillä mielin ainakin puolittaa. Tämä oli nimittäin valtava.


Täytetty seitanpaisti

vajaa 6 dl kasvislientä
3 rkl soijakastiketta
1/4 tl cayenne pippuria
½ tl valkosipulijauhetta
n. 7 dl gluteiinijauhoja
2 rkl. öljyä
115 g kuivattuja aprikooseja
1 pieni lanttu
1 sipuli
Paistinaru

Keittoliemi
7 dl kasvislientä
3,5 dl punaviiniä
4 rkl. soijakastiketta
1 pilkottu porkkana
2 pilkottuavarsisellerin pätkää
1 tl mustapippureita
½ tl. timjamia
5 pienennettyä valkosipulinkynttä

Kastike
2 rkl. maizenaa

Sekoita kasvisliemi, soijakastike ja mausteet kulhossa. Lisää joukkoon n. 6 dl gluteiinijauhoja. Sekoita keskenään. Vaivaa joukkoon loput gluteiinijauhot. (Tässä kannattaa olla tarkka, että massasta tulee tarpeeksi kiinteää. Omastani tuli liian löysää ja jauhot loppuivat kesken.)
Kauli/taputtele käsin massasta reilun sentin paksuinen litteä levy. Paista lättyä kuumalla pannulla öljyssä molemmin puolin ruskeaksi (n. 15 minuuttia molemmilta puolilta)

Kuutio lanttu, sipuli ja kuivatut aprikoosit. Levitä ne lätylle ja kääri rullalle. Sido paistinarulla tiukasti useista kohdista. Laita pötkylä suureen kattilaan loppujen ainesten kanssa. Keitä kevysti kiehuvassa vedessä noin 45 minuuttia, välillä käännellen. Nosta paisti pois liemestä ja poista narut. Alkuperäisen ohjeen mukaan pötkylä olisi nyt valmis tarjottavaksi, mutta itse käytin sitä vielä uunissa hakemassa pintaan rapeutta.

Siivilöi hötöt pois keitinvedestä ja ota sitä tarvitsemasi määrä talteen kastiketta varten. Suurusta keitinliemi maizenan avulla kastikkeeksi ja tarjoile paistin kanssa.

Ei kommentteja: