tiistaina, lokakuuta 05, 2010

Hapanta piirakkaa

Hah. Eipä tämä oikeasti ole kovinkaan hapanta vaan melkoisen makeaa. Tein omenapiiraan Pastanjauhajienkin testaamalla uudenlaisella ohjeella, johon tuli ranskankermaa, tuota hapatettua maitotuotetta. Minä tosin korvasin osan hapankermasta maustamattomalla jogurtilla keventääkseni leipomusta hieman.

Tarjoilin piirakkaa eräälle hienolle miehelle, jonka mielestä se oli jopa parempaa kuin mummonsa tekemä. Taisin punastua.


Omenapiirakka ranskankermalla

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
75 g kylmää margariinia tai voita
3-4 rkl kylmää vettä

Täyte:
2,4 dl ranskakermaa (tai ranskankerman ja maustamattoman jogurtin sekoitusta)
2 munaa
2,4 dl sokeria
2 rkl jauhoja
0,25 tl suolaa
1 tl kanelia
n. 7 dl omenoita

Päällys:
0,8 dl jauhoja
0,8 dl kaurajauhoja
0,8 dl sokeria
0,25 tl suolaa
55 g margariinia tai voita

Nypi pohjan jauhot, suola ja rasva murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja kääntele kiinteäksi taikinaksi. Nosta kylmään vetäytymään tunniksi.

Sekoita täytteen ranskankerma, munat, sokeri, jauhot ja mausteet. Pilko omenat ja lisää täytteeseen.

Kauli vetäytynyt taikina jauhotetulla leivonta-alustalla hieman piirakkavuokaa suuremmaksi levyksi. Painele se voidellun vuoan pohjalle ja reunoille.

Kaada täyte taikinan päälle. Sulata päällyksen rasva ja lisää muut ainekset. Ripottele muruseos täytteen päälle. Paista piirakkaa 190-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia. Leikkaa vasta jäähtyneenä ja nauti vaniljajäätelön kanssa. Maistuu myös kylmänä seuraavana aamuna kahvin kanssa.

Ei kommentteja: