torstaina, marraskuuta 22, 2007

Haastejuttuja

Onpas kiva, kun niin monet ovat tarttuneet ehdottamaani kouluruokahaasteeseen (nimim. "Nuoren naisen versiota odotellessa...")! Lupaan kokeilla kaikkia tehtailemianne kouluruokia. Uneliaan kokin nakkikastike on varmasti erittäin maukasta soijanakeilla versioituna. Enpä ole tosiaan nakkikastiketta sitten kouluaikojen syönytkään! Kulinaarimurulan maukkaalta näyttävä porkkana-soijarouhelaatikko osallistui samalla marraskuun ruokahaasteeseen. Asiasta innostuneena ja Nuoren naisen kanssa neuvoteltua, päätin minäkin ottaa Vegemisien puolesta soijarouhehaasteeseen osaa. Meidän keittiössämme soijarouhe on niin sanotusti peruskauraa. Sitä voi käyttää jauhelihan tapaan melkeinpä mihin vaan, eikä maku häviä ollenkaan lihalle, kunhan rouhetta jaksaa liottaa soijakastikkeella maustetussa vedessä tai keittää kasvisliemessä 5-10 minuutin ajan.

Löysin vastikään hoksaamastani Kasviskasarista tämän pyörykkäohjeen, joka oli kyllä sen verran runsas, että suosittelen soveltamaan vain puolikasta reseptiä. Huomasimme nimittäin komean kanssaeläjäni kanssa palleroita pyöritellessämme niitä syntyvän taikinasta niinkin paljon, että lopetimme hyvän sään aikana ja laitoimme loput (reilun puolikkaan) pakkaseen odottamaan pahaa päivää.


Soijapyörykät (tahi -pihvit)

4 dl soijarouhetta
1,5 dl korppujauhoja
2 rkl soijajauhoja (tai 2 kananmunaa)
5 dl vettä
1 sipuli
1 tl suolaa
1-2 rkl soijakastiketta
1 rkl paprikajauhetta
0,5-1 tl valkopippuria

Sekoita soijarouhe, korppujauhot, soijajauho ja vesi keskenään ja anna seoksen turvota hetken. (Soijajauhojen ansiosta resepti on vegaaninen. Soijajuhon sijaan voi käyttää myös kananmunia, joita tähän ohjeeseen tarvitsisi ilmeisesti kaksi kappaletta.) Silppua sipuli ja lisää se mausteiden kera taikinaan. Lisää vettä tarvittaessa, jotta taikinasta tulee muotoiltavaa. Pyörittele taikinasta soijapullia tai taputtele pihvejä. Paista pannulla rasvassa tai uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia. Nauti esimerkiksi maukkaiden tikkuperunoiden ja ketsupin kanssa.

7 kommenttia:

Rosmariini kirjoitti...

Täälläkin käy aivo kuumana kouluruokahaasteen suhteen. :) Harmin paikka, ettei ole tallessa yhtään kouluaikaista ruokalistaa. Aika moni ruokalaji on varmasti mennyt vuosien mittaan kokonaan pois mielestä.

Kaveri kirjoitti...

Mielikuvatkin voivat toimia oivana pohjana haastereseptin tehtailussa, realistisuus on toissijaista. Kunhan jonkinlainen yhteys kouluruokaan syntyisi.. :) Voitte hyödyntää esimerkiksi loput soijarouheenne tähän tehtävään versioimalla mitä tahansa jauheliharuokaa.

Anonyymi kirjoitti...

Sain aikaiseksi kaksi versiota omista kouluruuistani (www.vegaani.vuodatus.net). Lisää mietintämyssyssä... Tää haaste oli omalla perverssillä tavallaan tosi kiehtova.

Anonyymi kirjoitti...

Soijarouhetta käyttäisin enemmän ruuanlaitossa mutta kun ruuasta tulee mautonta ja kuivaa... En osaa laittaa siihen tarpeeksi mausteita. Soijapyöryköitä muutaman kerran kokeilin ja pyörykät olivat kyllä kuivia, ei houkutellut tekemään uudelleen. Ehkä uskaltaudun vielä kokeilemaan tätä ohjetta joskus.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos reseptistä..
tämmösenä viheriäänä soijaruokailijana löysin sivuston.
Pienenä muokkauksena mausteeksi lisäsin hapanimelää kastiketta ja välimeren yrttiseosta mausteeksi.
Tuli todella hyviä.

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Ajattelin vain kiittää tästä soijapyörykkäohjeesta. Se on yksi luotto-ohjeistani, joka sopii loistavasti köyhän opiskelijan budjettiin. Viime kesästä lähtien oon tehnyt pyöryköitä uudestaan ja uudestaan, että saisin mausteiden suhteet jne mieleisiksi. Mutta itse ohje sinänsä on ollut alun alkaenkin loistava. Tein ennen pyörykät kananmunien kanssa, mutta nyt kokeilin soijajauhoa, ja se toimii paljon paremmin!

Kiitos siis tästä yhdestä hyödyllisimmistä ruokaohjeista mitä tiedän!

- Matleena

Liisa kirjoitti...

Heippa! Etsin juuri tällaista ohjetta soijapyöryköistä tai pihveistä, joissa ei ole liikaa jauhoja ja ne on paistettu uunissa. Nyt on pihvit tulossa, saa nähdä miltä maistuvat ;) Ainakin taikina upposi jo sellaisenaankin!