tiistaina, marraskuuta 27, 2007

Tofumakit

Tämä polkkaus on odottanut koneella jo jonkin aikaa, mutta nyt sen saan viimein tänne laitettua. Elikäs jo kauan aikaa sitten, isäni piti minulle ja Tyypille sushi-koulun. Iskä kun ihastui tuohon japanilaiseen herkkuun jo 90-luvun alussa ja tarjoili sitä perheellemme kehujen saattelemana. (Muistan kun kerroin asiasta koulussa ja ja kaverini ihmettelivät, että miksi olemme syöneet sutta.)

Mutta siis isän sushi-koulu ei oikein ottanut tulta alleen, kun aina oli sellainen olo, että kun se on niin vaivalloista ja hankalaa ja aikaavievää ja epäonnistuu kuitenkin. Mutta mitä vielä. Pyh vain tuollaisille ajatuksille. Suht simpsakkaasti makit kääriytyivät, vaikkei edes bambumattoa ollut, vaan pelkät keittiöliinat.


Siispä,

Tofumakit:

Marinadi:
1 tl Inkivääriä
2 Valkosipulin kynttä
½ dl Seesamiöljy
1 rkl Hunajaa
2 rkl Soijakastiketta
½tl Sitruunamehua
2 tl Mustapippuria

4 Norilevyä
½ pakettia tofua
1 porkkanna
10 cm kurkkua
2,5 dl Sushi-/Puuroriisiä
n. 2rkl-1/4 dl Riisiviinaetikkaa

Meillä oli maustamatonta tofua, joten laitoimme sen aamulla marinaadiin, jonka ainekset sekoitettiin keskenään ja panimme sen jääkaappiin maustumaan.
Makien valmistus alkoi riisin keittämisestä. Riisi keitettiin suolatussa runsaassa vedessä ja annettiin porista hiljaisella teholla n.20 min. Sen jälkeen riisi kaadettiin laakeaan astiaan. Tässä seuraavassa vaiheessa kannattaa olla toinen käsipari apuna. Riisiä sekoitetaan astiassa samalla kun toinen löyhyttelee (esim. taitetulla lehdellä) riisiä kylmäksi. Samalla lisätään riisiviinaetikkaa. Etikka lisätään vähä kerrallaan ja odotetaan, että riisi on imenyt etikan ennen kuin kaadetaan lisää. Kun riiisi on kiiltävää, on etikkaa tarpeeksi.

Isä pasitoi norilevyt kuumalla ja kuivalla pannulla, mutta me skippasimme tämän vaiheen törkeästi ohi. Levitä pöydälle pyyheliina. Laita norilevy sen päälle kiiltävä puoli alaspäin. Lisää riisiä levylle, mutta jätä 3 cm yläreunasta tyhjäksi. Tee riisiin keskelle vako. Levitä vakoon vieritysten/osittain päällekkäin porkkanatikkuja, kurkkutikkuja ja tofutikuja. Kääri pyyhettä apuna käyttäen levy rullaksi. Jätä sauma alaspäin. Laita rullat jääkaappiin vetäytymään. Leikkaa rullista sopivan paksuisia kiekkoja. Tarjoa inkiväärin ja soijan kanssa. Ja jos haluat laita ennen käärimistä vakoon myös wasabia. Meillä sitä ei ollut, joten jäi laittamatta.

Ja netistä löytyy p a l j o n sushivinkkejä ja -ohjeita. Niitä kannattaa vilkaista, ennen kuin lähtee näiden perusteella tekemään :)

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

jesjes, mahtavaa! olen etsinyt kasvissushi-ohjetta ja täältä se viimein löytyi :) huippua!