maanantaina, joulukuuta 03, 2007

Kasvissyöjän hernekeitto

Vihdoin vastaan Kaverin Kouluruokahaasteeseen, josta jo vähän muistuteltiin. Omat kouluruokakokemukseni ovat pääsääntöisesti positiiviset. Olen sitä ikäluokkaa, joka säästösyistä sai (silloin kun sai) puolitettuja hedelmiä. Mieleen ei tullut valittaa, vaan puolitettu banaani upposi mielihyvin nälkäiseen koululaiseen.
Ala-asteen lopussa vietin puoli vuotta Ranskassa, ja sen jälkeen kesti hieman totutella kotimaiseen rössypottuun ja janssonin kiusaukseen. Ranskassa kun ruokatunti oli puolitoista tuntia ja tarjolla oli (maksusta tosin) päivittäin kolmen ruokalajin lounas, johon yleensä kuului juustoja, tuoreita höyrystettyjä vihanneksia ja pihviä/leikkeitä.
Kotimaassa kuitenkin yksi lempiruokani oli hernekeitto. Sitä oli yleensä tarjolla torstain. Ja joskus jos onni soi, sai pannaria jälkkäriksi. Yleensä ei saanut.


Kouluhernari

500g kuivattuja herneitä
vettä
timjamia
meiramia
sinappia
kasvisliemikuutio
soijarouhetta
1 iso porkkana
pala juuriselleriä

Laita herneet likoamaan runsaaseen veteen yön ajaksi. Aamulla kaada vesi pois ja mittaa kattilaan 2 l vettä. Lisää herneet veteen ja laita koko setti kiehumaan miedolla lämmölle. Kun vesi kiehuu lisää sinne kasvisliemikuutio (itse laitoin yhden, mutta joku toinen voisi haluta laittaa enemmän) sekä raastettu porkkana ja juuriselleri.
Anna kiehua kannen alla n. 2 tuntia. Keittämisen loppuvaiheessa lisää soijarouhetta sopivaksi katsoma määrä, sekä timjamia ja meiramia ja annos sinappia.
On hyvää! Ja halpaa!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jos haluaa lisää proteiinia niin savutofu toimii hyvin hernekeiton lisänä.

Polkkapossu kirjoitti...

Heh. Olin tulossa ehdottamaan ihan samaa kuin Heli. Savutofusta kivaa lisäpotkua.