tiistaina, huhtikuuta 29, 2008

Mainosten uhri

Komean kanssaeläjäni mielestä minä olen hirveä mainosten uhri. Haluan kuulemma aina maistaa ja testata kaikkea uutta, vaikkei niissä oikeasti olisi juuri muuta muuttunut suhteessa aikaisempaan kuin ehkä pakkaus. Myönnetään, minä haluan usein maistaa elintavikeuutuuksia, etenkin jos kyseessä on jokin light-juoma, juustotuote tai vaikkapa keksit. Tai no, moni muu. MUTTA, komea kanssaeläjäni on usein se, joka kaupassa ehdottaa uutuuksien ostamista, koska "haluat kumminkin maistaa sitä". Minä kyllä osaisin yleensä pitää haluni kurissa, mutta tuo toinen aina johdattaa taloutemme kaupallisiin kiusauksiin.

Näin kävi Creme Bonjour Salade & Apéritifin kohdalla. Tiedättehän ne pyöreät fetajuustoilta näyttävät pallerot, joita mainostetaan tyyliin "alkupaloiksi, dippailuun, salaattiin..." (ja varmaan ihan kaikkeen muuhunkin). Olin kyllä noteerannut tuon turhakkeen, mutta en liiemmin ollut tuntenut siihen vetoa ennen kuin komea kanssaeläjäni ehdotti taannoisella ostosreissullamme sen kokeilemista. Ostimme oliivin makuisia palleroita, jotka vaikuttivat lupaavilta, mutta ensi puraisun jälkeen osoittautuivat pettymyksiksi. Odotin fetamaista makuelämystä, mutta kyseessähän olikin tuorejuustoa suupaloina. Rasvaisen maun takia pallerot lojuivat jääkaapissamme koksemattomina useamman päivän, kunnes keksin hyödyntää niitä juuresvuokaan. Tämä itse kehittelemäni vuokaruoka muistuttaa paljon jumalaista bataatti-halloumvuokaa, mutta on huomattavasti proteiinipitoisempi.


Juuresvuoka

1 pieni bataatti
n. 10 pientä perunaa
1 punajuuri
2 pientä porkkanaa
1-1,5 l vettä
2 kasvisliemikuutiota

1,5 dl soijarouhetta
3 dl vettä
1 rkl soijakastiketta

1 sipuli
2 shalottisipulia
6 valkosipulinkynttä
öljyä

2 rkl pestoa
(papuja)
tuorejuustopalleroita tai fetajuustoa
1,5 dl kasvislientä

Kuori ja paloittele juurekset. Laita juurespalat kattilaan ja kaada päälle runsaasti vettä. Lisää kasvisliemikuutiot ja anna kiehua 10-15 minuuttia, kunnes juurekset ovat melkein kypsiä. Ota kasvisliemestä 1,5 dl talteen.
Laita tällä välin soijarouhe likoamaan soijakastikkeella maustettuun veteen ja laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.
Kuori ja lohko sipulit isoiksi paloiksi. Kuullota sipulit öljyssä pehmeäksi.
Yhdistä juurespalat, sipulilohkot ja kymmenisen minuuttia turvonnut soijarouhe laakeassa uunivuoassa. Sekoita joukkoon vielä pestoa, papuja halutessasi ja juustopaloja. Kaada päälle kasvisliemi. Anna muhia uunissa noin 40 minuuttia.

2 kommenttia:

Hanna Takala kirjoitti...

Ah, niistä pääsee tällä tavalla eroon.. kammottavia palleroita itsekseen nimittäin.

Kaveri kirjoitti...

Sanopa muuta. :) Mutta joo, juuresten maku on tuossa vuoassa niin vahva ja hyvä, että niiden seassa juustot menevät ihan itsekseen.