maanantaina, kesäkuuta 02, 2008

Sadantena sipulipiirakkaa

Vegemisien sadannessa postauksessa herkutellaan sipulipiirakalla. Kutsuin Nuoren naisen toissaviikolla kyläilemään dokumentti-illan merkeissä. Nautimme puhetulvan lomassa mahtavan makuista sipulipiirakkaa, jonka reseptin poimin kirjastosta lainaamastani Härkäpapua sarvista -kasviskeittokirjasta. Kirja sisältää tärkeää tietoa eettisestä syömisestä ja lähiruuan tärkeydestä. Oleellista luettavaa kaikille meille.

Nautimme piirakan mozzarellasalaatin kera ja jälkiruuaksi söimme leipäjuustoa, jota tiesin Nuoren naisen himoinneen äitienpäivätarjoiluistani lähtien.
Komea kanssaeläjäni käväisi kotona viime viikon lopulla, mutta lähti taas tien päälle tuossa hetki sitten. Yritän saada loputkin pinoutuneet reseptini päivitettyä ennen kuin pääsen jälleen hänen seurastaan nauttimaan.

Sipulipiirakka

Pohja:
2 tl hiivaa
1,5 dl vettä
0,5 tl suolaa
1 dl ruisjauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä

Täyte:
reilu 500 g sipulia
4-5 valkosipulikynttä
3 rkl öljyä
1 tl sokeria
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl timjamia
mustapippuria
0,5 dl vehnäjauhoja
2 dl kermaa

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot ja suola ja alusta taikina tasaiseksi. Lisää öljy vasta loppuvaiheessa. Voitele piirakkavuoka ja kauli taikina vuokaan. Painele taikinaa myös reunoille. Mikäli haluat, ota osa taikinasta talteen ja käytä se koristeluun. Kohota taikina tässä vaiheessa.
Valmista tällä välin täyte. Hienonna kuoritut sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipulisilppua öljyssä yhdessä sokerin, suolan ja paprikajauheen kanssa kunnes sipulit ovat pehmenneet. Jäähdytä sipulit ennen kuin sekoitat joukkoon muut täytteen ainekset.
Kun taikina on kohonnut, pistele se haarukalla ja levitä täyte pohjalle. Paista 200 asteessa puolisen tuntia.

Ei kommentteja: