maanantaina, kesäkuuta 09, 2008

Juustoleipä

Tein ensimmäistä kertaa leipää Jamie Oliverin paljon hehkutetun taikinareseptin mukaan. Puolitin perusohjeen ja sovelsin reseptiä muutenkin makuani vastaavaksi. Jauhoina käytin sekä vehnä- että graham-tyyppisiä ja lisäsin kuiva-aineseokseen hieman chiliä (jota olisi voinut olla enemmänkin). Ja kyllähän Oliver tietää, mistä puhuu ja mitä tekee. Hyvää tuli nimittäin. Täytyy kokeilla toistamiseenkin.

Juustoleipä

4 dl vehnäjauhoja
3 dl grahamjauhoja
1,5 tl suolaa
2 tl chiliä
2,5 dl vettä
25 g hiivaa
1 rkl siirappia (tai hunajaa tai sokeria)
100 g tuorejuustoa murustettuna
1 dl auringonkukansiemeniä
50 g juustoraastetta

Tee jauhoista, suolasta ja chilistä keko puhtaalle pöydälle tai isolle leivonta-alustalle. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Sekoita puoleen vesimäärään hiiva ja siirappi. Tee taikinakeon keskelle kolo. Kaada hiiva-siirappinestettä koloon vispaten samalla sormillasi jauhoja mukaan. Lisää loputkin nesteestä joukkoon hiljalleen sekoittaen, kunnes taikinasta tulee kiinteä, mutta ei liian paksu. Vaivaa taikinaa pöydällä viitisen minuuttia ja alusta samalla joukkoon auringonkukansiemenet ja murustettu tuorejuusto. Minä käytin Violan Pikkusiskoa. Leivo taikinasta jauhotetuin käsin pyöreä pallo. Viillä taikinapallon pintaan syviä viiltoja, jotta se pääsee vaivatta nousemaan. Peitä pallo liinalla ja anna nousta kaksinkertaiseksi.
Kun taikina on kohonnut, paisko tai painele sitä minuutin ajan. Kauli taikinasta paksu suorakulmio, kulmion ei tarvitse olla kovin iso. Ripottele taikinan pinnalle vielä juustoraaste ja kääri kulmasta kokoon. Anna leivän nousta peitettynä vielä hyvän aikaa. Paista 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia. Tämän tuhdin leivän päälle ei tarvitse kuin margariinia ja vihanneksia, sillä juusto on jo siellä sisällä.

Ei kommentteja: