maanantaina, heinäkuuta 07, 2008

Pääasiassa siemeniä

Olen ennenkin soveltanut keittiössä, mutta nyt taisin tehdä ensimmäistä kertaa ruokaa täysin omasta päästäni. Näissä patongeissa maistuvat pellavan- ja auringonkukansiemenet, mutta pääasia on, että taikinasta jotain siemeniä löytyy. Tein leivän Jamie Oliverin taikinaohjeen mukaan. Mielestäni se on ehdottomasti vaivattomin ja parhain tapa vaivata taikinaa.


Siemenpatongit

n. 2,5 dl maustamatonta jogurttia + 0,5 dl vettä (tai 3 dl piimää)
1 ps kuivahiivaa
3,5 dl vehnäjauhoja
n. 3 dl grahamjauhoja
1 tl suolaa
1 dl pellavansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
0,25 dl siirappia (tai hunajaa)
0,25 dl oliiviöljyä

Voiteluun:
jogurtti-vesiseosta (tai piimää)
auringonkukansiemeniä

Sekoita maustamaton jogurtti veden kanssa. Lämmitä neste ja liuota kuivahiiva siihen. Sekoita jauhot, suola ja siemenet isossa taikinakulhossa. Tee kuiva-aineseoksen keskelle kuoppa. Kaada kuoppaan ensin puolet hiivanesteestä ja sekoita sormillasi jauhoja nesteeseen. Kaada vähitellen loputkin nesteestä joukkoon ja lisää myös siirappi ja öljy. Vaivaa taikinasta notkea. Lisää jauhoja tarvittaessa. Anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi.

Jaa kohonnut taikina kahteen osaan ja muotoile paloista pitkulaisia patonkipötköjä. Asettele patongit leivinpaperin päälle pellille ja anna nousta liinan alla vielä sen aikaa, kun uuni lämpenee 200 asteeseen. Kun uuni on lämmin, voitele patongit jogurtti-vesiseoksella (tai piimällä) ja ripottele päälle auringonkukansiemeniä. Paista patonkeja puolisen tuntia. Voit tehdä taikinasta myös sämpylöitä. Sämpylät täytyy paistaa hieman kuumemmassa uunissa lyhyemmän aikaa. Luulisin, että 225 astetta ja 15-20 minuuttia riittäisi niille.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ihania patonkeja! Jogurtti-vesi voitelu kuullostaa kokeilemisen arvoiselta tempulta. Vilkaiseppa muuten blogiini, siellä on jotain sinua varten(: