perjantaina, maaliskuuta 20, 2009

Ihmeleipä

Ihmemies aka MacGyver oli pienenä salainen ihastukseni - kuten varmasti monen muun ikäiseni tyttö- ja miksei poikalapsenkin. Alkuviikosta leipomallani leivällä ei ole tuon takatukkaisen komistuksen kanssa mitään muuta tekemistä kuin ihmeellinen olomuoto.

Löysin tämän makean chilin leipäohjeen Marianne Kiskolan ja Sanna Miettusen Hot-keittokirjasta. Pelkästään paperillakin ohje vaikutti hyvin epäilyttävältä ja osoittautui odotettavasti myös käytännössä muokkausta kaipaavaksi. Vai miten muka 4,5 desilitran nesteeseen voisi riittää vain 5 desilitraa jauhoja? Jos joku teistä kauniista ja minua huomattavasti viisaammista lukijoista tietää, kertokaa minulle. Sillä epäilen, että minulta on vain mennyt jotain todella oleellista ohi.

Allaolevassa ohjeessa on suluissa alkuperäisen reseptin vaihtoehtoiset ainekset ja määrät, joita sovelsin omiin varantoihini sopiviksi. Grahamjauhoja alkuperäisestä ohjeesta ei löydy lain.

Makean chilin leipä

5 dl vehnäjauhoja (tai riisijauhoja)
1 pss kuivahiivaa
4,5 dl lämmintä vettä
4 rkl öljyä (tai 6 rkl)
2 valkosipulinkynttä
1 tl kuivattua inkivääriä (tai 3 rkl raastettua tuoretta)
6 rkl sweet chili -kastiketta
2-3 dl grahamjauhoja
1,5 tl kuivattua korianteria (tai 4 rkl silputtua tuoretta)

Sekoita vehnäjauhot ja kuivahiiva keskenään. Lisää kädenlämpöinen vesi ja öljy. Lisää valkosipulimurska, (raastettu tuore tai kuivattu) inkivääri ja chilikastike joukkoon. Minä lisäsin tässä vaiheessa vielä grahamjauhoja, sillä taikina oli HYVIN löysä, mutta en tiedä josko siitä olisi ilman lisäjauhojakin leipomus muotoutunut. Sekoita vielä (silputtu tuore tai kuivattu) korianteri taikinaan. Voitele ja (korppu)jauhota leipävuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista 200 asteessa 25-30 minuuttia.

4 kommenttia:

aleksi kirjoitti...

johonkin ciapattaan ja vastaaviin voi mennä noin vähän jauhoja.. sillä saa tosi hyvän sitkeä leivän ja rapean kuoren aikaan

Kaveri kirjoitti...

Kiitos tiedosta! Ciapattaa en olekaan koskaan testannut, joten se selittää osaltaan suurta hämmästystäni. Mutta vain osaltaan. :) Olen Aleksi vilkuillut sinun blogiasi suurella mielenkiinnolla ja luulenpa, että ohjeitasi seuraamalla voisin itsekin petrata leivontataidoissani...

aleksi kirjoitti...

no mulla onkin hyvä ja helppo ciabatta ohje blogissa :)

Kaveri kirjoitti...

Hieno homma! Täytyypä kokeilla, jahka ehdin...