maanantaina, heinäkuuta 13, 2009

Keikahtanut kakku

Äitini teki mehevän raparperi-omenakeikauskakun muistaakseni 13-vuotissyntymäpäivilleni. Kakku oli niin mainiota, etten sinä päivänä muuta syönytkään. Monipäiväiseksi moinen dieetti ei taitaisi sopia.

Tänä kesänä olen ennättänyt nauttia raparperia jo mehun ja soseen muodossa, mutta keikauskakku on ollut mielessäni ensipuraisusta lähtien. Tein kakun viime viikolla veljeni kunniaksi, sillä hän oli viikon ajan Washingtonista kotona vierailemassa.

Oksaalihappoa sisältävän raparperin kanssa täytyy muistaa nauttia jotain kalsiumpitoista, joten vaahdotettava vaniljakastike tai kermainen vaniljajäätelö ovat terveydenkin kannalta välttämättömiä lisukkeita.


Raparperi-omenakeikauskakku

Pohjalle:
50 g voita tai margariinia
1 dl fariinisokeria
5 dl raparperinpaloja
2 dl omenanpaloja

Taikina:
150 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Viipaloi 50 grammaa rasvaa kakkuvuoan pohjalle. Ripottele päälle sokeri sekä raparperin- ja omenanpalat.

Vaahdota 150 grammaa pehmeää rasvaa ja kaksi desiä sokeria. Lisää vaahtoon yksitellen huoneenlämpöiset munat. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos taikinaan niin, että siitä tulee tasaista. Levitä taikina vuokaan raparperiseoksen päälle.

Paista kakkua 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 45 minuuttia.

Kumoa jäähtynyt kakku tarjoilulautaselle. Tarjoa vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera.

Ei kommentteja: