sunnuntaina, syyskuuta 20, 2009

Kivuton juustokastike

Lasagne on nannaa. Varsinkin saunan jälkeen sunnuntai-iltana. En ole tehnyt lasagnea pitkään aikaan, sillä pelkään hieman juustokastiketta. Se palaa helposti pohjaan, kiehuu yli tai jää muuten vaan kokkareiseksi.

Tällä kertaa väänsin ao. mukavuusruoan kevyemmällä reseptillä (Hyvä Terveys -lehden Kevyt Kokki -liitteen mukaan, kasvisversioksi muunneltuna), jonka juustokastike oli yllättäen helpoin ikinä! Tai ehkä olen vain lasagneideni välissä kehittynyt kokkina niin suunnattomasti, että hankalat hommatkin sujuvat minulta nykyään kuin vettä vaan. (Epäilen jälkimmäistä vahvasti...)


Kevyempi lasagne

2 dl soijarouhetta + 2 dl vettä
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
1 kasvisliemikuutio
500 g tomaattimurskaa
70 g tomaattipyrettä
0,5 dl ketsuppia
1 rkl sinappia
0,5-1 tl mustapippuria
1 tl sokeria
0,5 ruukkua tuoretta basilikaa hienonnettuna
(150 g pakastepinaattia)
(2 dl kypsiä kikherneitä)

Juustokastike:
3 rkl öljyä tai margariinia
0,75 dl vehnäjauhoja
8 dl rasvatonta maitoa
200 g kevyttä tuorejuustoa (esim. 2 % valkosipuliversiota)
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria

12 täysjyvälasagnelevyä

Laita soijarouhe turpoamaan veteen (n. 10-15 min.). Kuori ja pilko sillä välin sipulit. Paista turvonnutta soujarouhetta pannulla. Lisää sipulit ja murustettu liemikuutio. Lisää loputkin aineet ja anna hautua kannen alla puolisen tuntia. Minä lisäsin aluperäisen ohjeen aineksiin hieman pakastepinaattia ja kypsiä kikherneitä. Aineksia olisi voinut olla enempikin, sillä soijaouhekastike uhkasi loppua ennen juustokastiketta.

Valmista tällä välin juustokastike: sulata rasva kattilassa ja kiehauta siinä jauhot. Lisää maito hiljalleen ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Sulata joukkoon tuorejuusto ja mausta suolalla ja pippurilla.

Voitele lasagnevuoka. Kaada pohjalle juustokastiketta ja asettele lasagnelevyt päälle. Lisää juustokastiketta ja soijarouhekastiketta ja jälleen kerros lasagnelevyjä. Tee kerroksia, kunnes ainekset loppuvat. Kaikkein päällimmäiseksi tulee juustokastiketta. Kypsennä lasagnea 200-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Peitä vuoka loppuvaiheessa leivinpaperilla, jos pinta uhkaa tummua liikaa. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoamista.

Ei kommentteja: