tiistaina, marraskuuta 24, 2009

Miittimakeaa


Peruspöperölän Virpin masinoima ja emännöimä pikkujouluhenkinen ruokablogimiitti männäviikonloppuna oli sanalla sanoen herkullinen. Kaikki nälkäiset osallistujat saivat vatsansa täyteen ja kurkun kostukkeeksi myös muutaman kihahtavan mansikkamargaritan. Hyvää oli, hemmetti soikoon! Tapaamisesta lisää tuolla ja täällä.

Minun tuomiseni painottuivat jälkiruokiin. Piparijäätelön tein Sorsanpaistajan ohjeella, jota muuntelin omiin tarkoituksiini sopivaksi. Peruspöperölän Virpi ja Pastanjauhajat olivat alkuperäisohjetta jo kokeilleet, joten en kehdannut mennä heille tutun appeen kanssa paikalle leveilemään. Pipariseksi muunnettuna jäätelö ajoi jopa pikkujoulun asiaa.

Huomattavasti hienompia kuvia tarjottavista löytyy Pastanjauhajilta, jotka olivat jälleen kerran hurmaavaa miittiseuraa! Emännän ja muiden läsnäolleiden ohella tietenkin. Nuori nainen toi paikalle suolaisempaa tarjottavaa, josta saamme kuulla myöhemmin lisää...


Piparijäätelö

1,5 dl vaahterasiirappia
3 dl kuohukermaa
2 tl kanelia
0,75 tl jauhettua inkivääriä
0,75 tl jauhettua neilikkaa
2 dl jääkaappiviileää maitotiivistettä
100 g murustettuja piparkakkuja

Vatkaa vaahterasiirappi, kerma ja mausteet keskenään. Vatkaa viileä maitotiiviste sakeaksi vaahdoksi erillisessä kulhossa. Lisää vaahterasiirappiseos maitovaahtoon ja sekoita tasaiseksi.

Pakasta seosta pakasterasiassa 1-2 tuntia tai kunnes se alkaa kovettua reunoista. Kumoa seos kulhoon ja sekoita haarukalla tasaiseksi. Sekoita murustetut piparit joukkoon ja laita jäätelö takaisin pakastimeen 2-3 tunniksi tai kunnes se kovettuu täysin. Jos säilytät jäätelöä pakastimessa pitkään, peitä astia kannella.

Bataatti-pähkinäpikkuleipien ohjeen nappasin Maku-lehden nettisivuilta. Hieman muunsin sitä, mutta en paljoa.


Bataatti-pähkinäpikkuleivät

125 g bataattia tai perunaa
2 dl sokeria
125 g mantelirouhetta
100 g (n. 3 dl) kookoshiutaleita
0,5 dl vehnäjauhoja
1 keltuainen
1 tl raastettua sitruunankuorta (tai -mehua)
0,5 tl vaniljasokeria
1 valkuainen
1-2 dl pähkinärouhetta

Kuori ja lohko bataatti tai peruna. Keitä juureslohkot kypsäksi. Kaada vesi pois ja survo juures muusiksi.

Lisää soseeseen sokeri, mantelirouhe, kookoshiutaleet, vehnäjauhot, keltuainen, raastettu sitruunankuori tai sitruunamehu ja vaniljasokeri. Sekoita taikina tasaiseksi.

Vatkaa valkuaisen rakenne rikki kulhossa. Mittaa pähkinärouhe toiseen kulhoon. Pyörittele taikinasta pieniä palloja. Kasta ne ensin valkuaisessa ja kierittele sitten pähkinärouheessa. Nosta pikkuleivät pellille ja paina litteiksi. (Tai älä. Alkuperäisessä ohjeessa pikkuleivät taidettiin jättää palloiksi.)

Paista pikkuleipiä 175 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat kullankeltaisia. Jäähdytä pikkuleivät ritilän päällä ja säilytä niitä kannellisessa rasiassa.

5 kommenttia:

Virpi kirjoitti...

Jee, kiitos kun olit(te) mukana jälleen! :) piparijäätelö oli aivan ihanaa! Harmi ettei sitä pystynyt mättämään määrättömästi miitissä, kun maha oli jo niin piukeana. Ja se toimi tosiaan varsin hyvin yhteen sen Pekan piparipiirakan kanssa.

Rosmariini kirjoitti...

Hihii, mansikkainen alkukihahdus oli kyllä omalta osaltani hyvinkin tehokas. :)

Pikkuleivät jäivät kutkuttamaan mieltä siinä määrin, että niitä tekisi mieli mennä tehtailemaan jonkinlainen satsi saman tien. Mahtavaa, kun noista ihanista blogimiiteistä saa vielä ihanat reseptit omaankin kokeiluun.

Enpähän malta odottaa, että päästäis korkkaamaan teikäläisen keittiö! (Jos sillä kertaa malttaisimme olla loiskuttelematta frittiöljyä joka paikkaan...)

Rosmariini kirjoitti...

Niin ja pssst: jos suinkin vain ehditte, niin meillä on pikaista minimiittiä suunnitteilla joulukuun 21. päivän illalle. Luvassa on vieraileva tähti suoraan Berliinistä (jee).

Kaveri kirjoitti...

Ui jee, lisää miittejä! Pitäkää minut/meidät maililistoilla, jos siinä muodossa tapaamista suunnittelette. Tulemme ehdottomasti mukaan, mikäli vain kykenemme. :)

Rosmariini kirjoitti...

Meidän viimesunnuntaisessa miittipostauksessamme on juttua sekä minimiitistä että alustavaa Helsinki-suunnittelua (sekaan vaan!). Pitänee jossain vaiheessa jatkaa juttua sähköpostinkin puolella.