torstaina, huhtikuuta 22, 2010

Makupaloja miitistä


Viime viikonlopun blogimiitti Pastanjauhajien hellässä huomassa oli jälleen kerran ihastuttava tapahtuma. Siinä vaiheessa, kun me Vegemisten tytöt poistuimme paikalta kaupungille rokkaamaan, oli miitissä nautiskeltu jo crackereitä, tahnoja, leipää, salaatteja, pizzoja, minihampurilaisia, samosia (vai samosoja?), mojitosorbettia ja osa myös makkaroita ja simpukoita.

Pöytään oli tuossa vaiheessa tulossa vielä kuusi kiloa kermaperunoita, kaksi kokonaista kanaa sekä jonkinmoista risottoa. Ja useampi jälkiruoka, joista saimme maistaa ennakkoon Peruspöperölän ihanaa suklaajuustokakkujäädykettä.

Komea kanssaeläjäni totesi seuraavana aamuna referoidessani hänelle illan antimia, että "kuulostaa siltä kuin kunnon syöminen alkoi vasta, kun hipit poistuivat paikalta".

Tiedä häntä.

Minä vein miittiin kahdenlaisia crackereita. Toiset tein vanhalla reseptilläni ja toisten reseptin otin Härkäpapua sarvista -kirjasta, joskin hieman muunnellen. Korvasin pellavansiemenet hampunsiemenillä, joten crackereistä tuli hamppusellaisia.

Crackereiden ryytipojaksi tein kahta tahnaa, joista toista olen tehnyt monta kertaa aiemminkin. Toisen otin Vegaanin keittokirjasta ja senkin sovelsin makuni mukaiseksi.

Jälkkäriylläriksi jätin paikalle vielä suklaa-pähkinätankoja. Niiden reseptin otin Suklaaunelmat-kirjasta.

Hamppucrackerit

0,5 dl hampunsiemeniä (tai pellavansiemeniä)
0,75 dl vettä
0,75 dl grahamjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
0,75 tl leivinjauhetta
0,25 tl sokeria
0,5 tl suolaa
2 rkl öljyä

Sekoita siemenet veteen ja anna turvota noin tunnin. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon öljy ja turvonneet siemenet vesineen. Sekoita taikina tasaiseksi ja pyöritä palloksi. Pane taikina jääkaappiin tunniksi tai pariksi muovin tai leiviliinan sisällä. (Minä skippailin luontevasti nämä turvotus- ja lepäilyajat.)

Kauli taikina leivinpaperin päällä ohueksi levyksi. Leikkaa levy taikinapyörällä ruuduiksi. Paista 200-asteisen uunin ylätasolla 10-15 minuuttia. Jäähdytä ennen kuin napsauttelet paloiksi.

Favatahna

4-5 dl keitettyjä härkäpapuja (tai keltaisia herneitä)
0,5 dl öljyä
2 tl kuivattua korianteria
1 sitruunan mehu
1-2 valkosipulinkynttä
pippuria
suolaa
(vettä)

Muusaa pavut mausteiden kanssa sekaisin esimerkiksi monitoimikoneessa. Lisää vettä, jos tahna ei notkistu kunnolla.


Suklaa-pähkinätangot

2 rkl voita tai margariinia
175 g tummaa suklaata
6 dl jauhoja
4 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
1 dl maissijauhoja
1 sitruunan kuori raastettuna
2 tl (manteli)likööriä
1 kevyesti vatkattu muna
2 dl rouhittuja pähkinöitä
(maitoa tai vettä)
tomusokeria hunnutukseen

Sulata paloiteltu suklaa ja margariini vesihauteessa. Sekoita kuiva-aineet, raastettu sitruunankuori, likööri, muna ja pähkinärouhe. Hämmennä joukkoon hieman jäähtynyt suklaaseos. Sekoita pehmeäksi taikinaksi. Minun oli pakko notkistaa taikinaa maidolla, sillä muuten se olisi jäänyt kovin kuivaksi.

Jauhota kädet ja jaa taikina kahtia. Pyöritä palat pitkiksi tangoiksi ja litistä. Paista 160-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Nosta uunista ja anna tankojen jäähtyä hieman. Leikkaa tangot vinoiksi pikkuleiviksi. Nosta takaisin uunipellille ja paista vielä 10 minuuttia. Hunnuta valmiit pikkuleivät tomusokerilla.

2 kommenttia:

Virpi kirjoitti...

Ihanaa oli, että pääsitte kuitenkin mukaan vaikka aiemmin kirmasittekin paikalta pois!

Nuo keksit oli kyllä tosi hyviä eritoten sen punajuuritahnan kanssa, nam! Ja se Nuoren Naisen salaatti kastikkeineen.

Toivottavasti nähdään taas näissä merkeissä pian :)

Kaveri kirjoitti...

Kivaa ja maukasta oli kyllä!

Nuori nainen on päässyt jo kokeilemaan sitä sinun tuomaasi mahtavaa jäädykejuustokakkua. Onnistui ilmeisesti loistavasti. Kiitos siis itsellesi siitä! :)

Olkaamme kesän koittaessa yhteydessä seuraavasta tapaamisesta...