keskiviikkona, helmikuuta 20, 2013

Vegemajo


Emulgoituminen tarkoittaa sekoittumista. Nytpä sen tiedän.

Tein tätä Tuija Ruuskan uudesta Kasvisaskeleet -kirjasta löytynyttä vegaanista majoneesia aluksi ihmetellen, että mitä nyt. Kuvittelin ohjeen alussa mainitun emulgoitumisen merkitsevän jo seoksen majoneesiutumista. Onneksi huomasin virheeni pian ja sain kuin sainkin lopputuloksesta sitä, mitä haettiin.

Tämä majoneesiohje on ehdottomasti yksi helpoimmista, mihin olen törmännyt! Määrää voi rajoittaa ainesosien ja tarpeen mukaan, ja aineksiksi tarvitset vain soijamaitoa (en tiedä, toimisivatko muutkin kasvismaidot), öljyä ja omenaviinietikkaa. Toimii esimerkiksi coleslawssa tai juureslastujen lisukkeena (ks. alla).


Vegaaninen majoneesi

1 dl (huoneenlämpöistä) soijamaitoa
1,5 dl öljyä
1 rkl omenaviinietikkaa

mausteita (esim. suolaa, pippuria, sitruunaa, sokeria, yrttejä/chiliä)

Laita puoli desiä (mielellään huoneenlämpöistä) soijamaitoa korkeaan astiaan. Sekoita sauvasekoittimella kaataen samaan aikaan hitaasti öljy joukkoon. Seoksen pitäisi emulgoitua eli ainesten sekoittua keskenään. Majoneesimaista seoksen ei tarvitse vielä olla. Mikäli seos ei ole emulgoitunut, kaada toiset puoli desiä maitoa korkean astian pohjalle ja kaada sauvasekoittimella sekoittaen ei-emulgoitunut seos joukkoon.

Lisää emulgoituneen seoksen joukkoon omenaviinietikka ja loput maidot (jos et jo joutunut niitä toiseen emulgoitumissatsiin laittamaan). NYT seoksen pitäisi muistuttaa majoneesia.

Mausta ainakin pippurilla, suolalla ja ripauksella sokeria. Lisää vielä vaikkapa kuivattuja yrttejä, valkosipuliä tai chiliä/sambal oelekia/tabascoa. Johan potkii!

3 kommenttia:

Herkkusuun lautasella kirjoitti...

en ole vielä toistaiseksi löytänyt vegaania majoneesia jota söisin mielelläni, kyllähän niitä nyt voi maistella...ja tässä tuli pitkästä aikaan jotain eteen mitä en osaa mitenkään kuvitella mille se maistuisi. mille se majoneesi sitten maistuu?

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos mahtavasta reseptostä!

Tein äsken ja tuli hyvää :) Mausteiksi laitoin Cayennepippuria, mustaapippuria, suolaa ja valkosipulia.

Kaveri kirjoitti...

Tämä majoneesi on koostumukseltaan aivan eläinperäisten vastaavia vastaava. :) Ja maistuu erittäin hyvältä! Mausteilla saa muokattua oman makunsa mukaiseksi.

Anonyymille: ole hyvä!