maanantaina, helmikuuta 11, 2013

Kakkumainen leipä


Tämä leipäpostaus on odottanut julkaisuaan viime juhlapyhistä lähtien. Siksi maku on hieman jouluinen. Leipä sopii kuitenkin kaikkiin vuodenaikoihin etenkin makean leivän ystäville. Siis heille, jotka pitävät esimerkiksi myslillä maustetuista leivistä tai vaikkapa hillosta leipänsä päällä.

Kuivattujen hedelmien ansiosta leivän koostumus on kostea ja kakkumainen. Kakkumaisuus lisääntyy, jos teet leivän kakkuvuokaan. Päälle sopii pelkkä margariini tai hyvä voimakas juusto.

Makea leipä

6 dl haaleaa vettä
0,25 pkt hiivaa
2-3 rkl siirappia
2 tl suolaa

10 kuivattua aprikoosia silputtuna
10 kuivattua luumua silputtuna
1,5 dl (auringonkukan)siemeniä tai kokonaisia manteleita
1 dl rusinoita
1 rkl kanelia
1 rkl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
4 dl vehnäjauhoja

Sekoita illalla kulhossa haaleaan veteen hiiva, siirappi ja suola. Peitä kulho liinalla ja jätä tekeytymään yön yli.

Aamulla sekoita hiivaliemeen loput aineet. Kaada taikina kahden litran vetoiseen leipä- tai kakkuvuokaan (tai kahteen litran vetoiseen) ja anna leivän nousta tunnin ajan.

Paista 200-asteisen uunin alatasolla 1 h 10 min. Irrota leipä vuoasta ja paista vielä jälkilämmöllä kymmenisen minuuttia.

Ei kommentteja: