sunnuntaina, toukokuuta 05, 2013

Seitania siiderissä


Siiderivalmistaja Golden Cap lähestyi blogia ja halusi tarjota siidereitään testattavaksi. Vaikka itse kärsin vihuliaisesta omena-allergiasta, totesin, että eihän siideriä ole pakko juoda. Sitä voi myös syödä.

Ja koska esimerkiksi omenapiirakka tai kuivatut omenat eivät aiheuta minulle oireita, ajattelin ettei kiehautettu siiderikään niitä tee. Olin vähän väärässä, mutten onneksi paljon. Pieniä oireita tuli syönnin jälkeen, muttei mitään sellaista josta täytyisi olla huolissaan.

Googlailemalla ruokaohjeita joihin siideri kuuluu törmäsin Chocochilin Elina Innasen Viiden tähden vegaanissa julkaistuun siiderissä haudutettuun seitaniin. Ja kyllähän Elina tietää mitä tekee. Tämä oli oikein herkullista. Puhumattakaan herkullisesta omenan tuoksusta, joka kodissamme leijaili kokkailun jälkeen. Itse käytin reseptiin perus omenasiideriä.

Marinoinnin vuoksi seitan täytyy valmistaa jo edellisenä iltana, joten resepti ei sovi hätähousuille.


Seitania siiderissä

Seitan:
2 1/2 dl gluteenijauhoja
1 1/4 dl kikhernejauhoja
2 tl savupaprikajauhetta
1 tl kasvisliemijauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
2 dl vettä
2 tl soijakastiketta
Keitinliemi:
1 1/2–2 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
1/4 dl soijakastiketta
1/4 dl balsamiviinietikkaa
Marinadi:
1 rkl raastettua inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1 rkl soijakastiketta
1 tl chilirouhetta
2 tl riisi- tai valkoviinietikkaa
1/2 dl vettä
1/2 dl öljyä
Siideriliemi:
1/2 l omenasiideriä
1 rkl kasvisliemijauhetta
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl sokeria
2 tl soijakastiketta
1 tl sipulijauhetta
1,5 tl rosmariinia
1,5 tl persiljaa
1,5 tl timjamia
1,5 tl basilikaa tai tuoreita basilikan lehtiä kourallinen

Sekoita seitanin kuivat aineet ja lisää soijakastike sekä vesi. Vaivaa taikinaa muutama minuutti ja muotoile se pötköksi. Leikkaa siitä noin sentin paksuisia viipaleita ja painele ne litteiksi kiekoiksi.

Kiehauta vesi ja lisää sinne muut liemen ainekset sekä seitanpihvit yksi kerrallaan. Anna kiehua noin 20 minuuttia. Käy välillä hämmentämässä ja kääntämässä pihvejä. Kaada pihvit siivilään.

Yhdistä marinadin ainekset ja kaada se pihvien päälle kulhoon tai pussiin. Jätä seitanit marinoitumaan jääkaappiin yön yli.

Sekoita kasarissa yhteen siideri, kasvisliemijauhe, valkoviinietikka, sokeri ja soijakastike ja mausteet. Nosta seitanpalat sekaan ja kaada päälle marinadi.

Hauduta 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Puolessa välissä voit käydä kääntämässä seitanpaloja.

Nosta  seitanpalat tarjoiluastiaan ja siivilöi siideriliemi kattilaan. Keitä lientä noin 10 minuuttia ja tarjoa kastikkeena ruuan kanssa.

Me nautimme omamme perunamuusin ja papujen kanssa. Kuvittelen, että esimerkiksi riisi tai uunijuurekset toimisivat myös hyvänä parina.

1 kommentti:

Elina/Chocochili.net kirjoitti...

Hymyilytti vähän tuo "kyllähän Elina tietää mitä tekee". Heh, ei ihan aina keittiössa tunnu siltä :D

Mutta ihana kuulla, että tykkäsit ruuasta! Pitäisi taas itsekin pitkästä aikaa tehdä tätä.