torstaina, toukokuuta 15, 2008

Parsaa piilossa

Äitienpäivänä kutsuin äitini ja tätini meille syömään. Näin parsa-aikaan sitähän piti parsaa arvon naisille tarjota. Koskaan en ole kyseiseen vihannekseen koskenut, mutta yllättävän hyvin osasin raaka-ainetta käsitellä. Rapsakampiakin olisivat voineet olla, mutta vetisiksi sentään eivät olleet muuttuneet. Tarjosin piirakan maukkaan kikhernesalaatin kera. Jälkiruuaksi nautimme uunissa sulanutta leipäjuustoa vaniljajäätelöllä ja lakkahillolla. Nam!


Parsapiiraat

Ruisvoitaikina:
reilu 100 g voita
3-4 dl ruisjauhoja
1 tl soodaa
0,5 tl suolaa
1 dl ranskankermaa
(TAI 375 g lehtitaikinaa)

500 g vihreää parsaa
2 tl mannasuurimoita, maissijauhoja tai korppujauhoja
2 munankeltuaista
1 dl ranskankermaa tai smetanaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
60 g parmesaaniraastetta

Alkuperäisessä ohjeessa neuvottiin käyttämään 375 grammaa lehtitaikinaa. Jos käytät lehtitaikinaa, muista nostaa taikina pakkasesta hyvissä ajoin sulamaan. Jos kuitenkin haluat tehdä kuten minä, valmista taikina itse. Nypi pehmeään voihin jauhot, sooda ja suola. Sekoita nopeasti vielä ranskankerma joukkoon, mutta älä vatkaa. Nosta jääkaappiin kylmenemään.
Valmista tällä välin parsat. Puhdista parsat kunnolla ja kuori muutaman sentin matkalta tyvestä. Kiehauta kattilallinen suolalla maustettua vettä ja keitä parsoja tasan 3 minuuttia. Huuhtele kylmällä juoksevalla vedellä, kunnes parsa on jäähtynyt. Tämä keskeyttää kypsymisen. Taputtele varret kuivaksi.
Ripottele leivinpaperin päälle mannasuurimoita, maissijauhoja tai korppujauhoja. Kauli itse tehty jääkaapista nostettu voitaikina tai sulanut lehtitaikina kahdeksi suorakulmaiseksi piiraspohjaksi, joista kumpikin on kooltaan noin puolet uunipannusta. Aseta pohjat pannulle vierekkäin. Jos käytät lehtitaikinaa, viillä veitsellä hennosti taikinapaloihin pienemmän suorakulmion rajat noin 1,5 sentin päähän taikinan reunoista. Varo leikkaamasta pohjaan asti. (Voitaikinan kanssa kehystystä ei tarvitse tehdä, vaikka minä muuta kuvittelin. Ideana on reunojen viehko nouseminen, mitä ei raskaamman ruisvoitaikinan kanssa tapahdu.) Jos käytät voitaikinaa, esipaista pohjia 200 asteessa 5-7 minuuttia.
Asettele parsat taikinalevyille pitkittäin vuorotellen kumpaankin suuntaan. Sekoita keltuaiset, ranskankerma tai smetana ja mausteet. Kaada seos tasaisesti parsojen päälle kummankin piiraspohjan keskelle. Ripottele pinnalle parmesaania ja pane 220-asteiseen uuniin. Paista piiraita 20-30 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita.

Ei kommentteja: