tiistaina, toukokuuta 06, 2008

Vuotavia karpaloita

Löysin internetin ihmeellisestä maailmasta 4H-kerhon kirpeältä kuulostavan karpaloleipäreseptin. Ohjeesta päätellen olin jonkinmoisten teeleipien äärellä, mutta otin ohjat (ja ohjeen) omiin käsiini ja leivoin koko taikinan vuokaan. Syy ohjeesta innostumiseen löytyi pakastimestani, jonka pohjalla lymyili kauniita, kirpeitä karpaloita. Kyseiset luonnonantimet kun ovat ihan loistavia ja täysin aliarvostettuja marjoja! Leikkuulaudalle vuotava syntinen puna lisäsi leivän jännittävää makua...Karpaloleipä

2 dl grahamjauhoja
2,5-3 dl vehnäjauhoja
2,5 tl leivinjauhetta
ripaus sokeria
ripaus suolaa
1 rkl oreganoa
25-50 g voita
2 dl maitoa
1 dl karpaloita

Sekoita kulhossa jauhot, leivinjauhe ja mausteet. (Minä käytin oreganon puutteessa pizzamaustetta.) Sekoita maito ja sula voi joukkoon. Minä laitoin voita alkuperäisen ohjeen mukaisesti koko 50 grammaa, mikä tuntui hieman liian raskaalta vuokaleipää ajatellen. Rasvan kanssa kannattaa siis olla varovainen. Lisää vielä karpalot ja sekoita tasaiseksi.
Alkuperäisessä ohjeessa taikinasta neuvottiin leipomaan neljä kiekkoa leivinpaperille, jotka tuli paistaa 225 asteessa 20-25 minuutin ajan. Minä kuitenkin lykkäsin taikinan vuokaan ja paistoin leipää 200 asteessa 35 minuuttia. Hieman pidempi paistoaika ei olisi varmaankaan pahitteeksi, sillä leipä jäi hieman kosteaksi. 40-45 minuuttia voisi olla oikein passeli. Kokeilkaa itse ja kertokaa, miltä maistui!

Ei kommentteja: