sunnuntaina, tammikuuta 18, 2009

Soodaa ja spelttiä


Spelttijauhot ovat kuulemma terveellisiä. Ja soveltuvat oikein hienosti leivontaan. Löysin spelttijauhojen käyttökohdetta miettiessäni uuden soodaisen leipäohjeen, josta saattaa tulla iki-ihanan puolukkaleipäni haastaja. Vaikka näitä soodaa sisältäviä leipiä täytyy paistaa uunissa tunnin jos toisenkin, hoituu itse taikinan teko ja leivän muotoilu käden käänteessä uunin lämmetessä. Soodalla nostatus on myös huomattavasti vaivattomampaa kuin hiivalla, jonka kanssa en aina onnistu. Tämä omenaraastetta ja rusinoita sisältävä kaunis leipä on hivenen makea, mutta sellaisenaan loistava vaikkapa suolakurkkujen seuralaiseksi.


Omenainen spelttileipä

4 dl maustamatonta jogurttia (tai piimää)
0,5 dl hunajaa
0,5 tl suolaa
1 iso raastettu omena
1 dl kaurahiutaleita (tai vaikka spelttihiutaleita)
6 dl spelttijauhoja
1 tl soodaa
1 dl pellavansiemeniä
1 dl rusinoita
1 dl auringonkukansiemeniä (tai mantelirouhetta)
(koristeeksi erilaisia siemeniä)

Sekoita jogurttiin hunaja, suola ja omenaraaste. Sekoita loput ainekset keskenään ja lisää jogurttiseokseen. Muotoile taikinasta leipä voideltuun ja jauhotettuun leipävuokaan. (Ripottele pinnalle siemeniä halutessasi.) Paista 175-asteisen uunin alatasolla vajaa 1,5 tuntia.

2 kommenttia:

Clarissa kirjoitti...

Oikea löytö tämä kasvisruokablogi. Täältähän löytyy kaikenlaisia hienoja ohjeita. Minulla oli viime lokakuussa postaus melkein samasta (tosi herkullisesta) myslistä, kuin sinulla tuossa aiemmin.
Olemme olleet kasvissyöjiä ties kuinka kauan, mutta aina on kiva löytää uusia ohjeita.

Kaveri kirjoitti...

Kiitos kehuista! Hyvä vaan, jos blogistamme on iloa ja hyötyä myös muille. Edellinen myslipostaus oli blogin toisen pitäjän, Nuoren naisen tekemä, mutta välitän kiitokset myös hänelle. :)