lauantaina, huhtikuuta 25, 2009

Lastuja

Vihanneslastut kuulostavat huomattavasti terveellisemmiltä ja sivistyneemmiltä naposteltavilta kuin sipsit. Itsetehtyinä lastut ovat melkein synnittömiä. Lastuja vuollessa kannattaa olla tarkkana, ettei höylää sormiaan mukaan. Punajuurien pinnasta veri ei oikein erotu.

Koetin tehdä perunalastuista etikkaisia versioita, mutta en jostain syystä onnistunut tavoitteessani. Olisiko etikkaa pitänyt olla enempi? Vai olisiko se pitänyt lisätä vasta loppuvaiheessa? Tiedä häntä. Kokeilemalla se kai selviäisi. Mutta vinkkejä ja parempaa tietoa otetaan mielellään vastaan.


Vihanneslastut

3 perunaa
1-2 rkl öljyä + 2 rkl viinietikkaa + suolaa
3 punajuurta
1-2 rkl öljyä + suolaa

Pese vihannekset, mutta älä kuori niitä. Vuole vihannekset ohuiksi lastuiksi esimerkiksi juustohöylällä. (Raastinraudan leveä viipalointiterä voisi sopia tähän tarkoitukseen - ja olla huomattavasti turvallisempi sormille.) Huuhtele viipaleet kylmän veden alla ja taputtele talouspaperilla kuiviksi. Sekoita öljy, viinietikka ja suola kulhossa, ja kierittele perunalastut seoksessa. Sekoita toisessa kulhossa öljy ja suola, ja pyörittele punajuurilastut siinä. Levitä lastut leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 175-asteisessa uunissa grillivastuksen alla 20-25 minuuttia.

5 kommenttia:

Hanna Takala kirjoitti...

Jos vihanneslastut ostaisi kaupasta, ne tosiaankin vain kuulostaisivat terveellisemmiltä. Mutta kotona uunissa valmistettu melko varmasti ovatkin.

Haarukka kirjoitti...

Olivatko makuelämys? Hyviä naposteltavia kaivataan aina...

Kaveri kirjoitti...

Vihanneslastut olivat oikein hyviä naposteltavia, etenkin punajuuriversiot. Suosittelen kokeilemaan! Lastut olisivat voineet olla himan rapeampia. Kannattaa varoa, ettei lotraa öljyn (ja etikan) kanssa liikaa. :)

Jael kirjoitti...

Noita punajuurilastuja tekeekin hurjasti nyt mieli tehdä! Olen kerran ostanut valmiita sellaisia ja oli hurjan hyviä.

Anonyymi kirjoitti...

oppineet paljon