keskiviikkona, joulukuuta 30, 2009

Kastikkeen uudet vaatteet

Mielestäni on synti heittää ruokaa roskiin. Siksi meidän huushollissa ruokien jämät tulee aina jatkojalostettua uusiksi aterioiksi. Pastanjauhajat on näyttänyt jälleen kerran hienoa esimerkkiä, kuinka jouluruoista saa pyhien jälkeen loihdittua ripauksella mielikuvitusta hyvää arkiruokaa. Luiden loppuun kaluamisella säästää kasvissyöjäkin pitkän pennin.

Tämä resepeti on jämien hyödyntämisessä kesyimmästä päästä, mutta varteenotettava ja helppo sellainen. Tein nimittäin taannoisten pannupizzojen ylijääneestä tomaattikastikkeesta oikein maukkaan ja kermaisen kastikkeen kikhernepyöryköiden ryydittäjäksi. Toki tomaattikastike olisi kelvannut pyöryköille sellaisenaankin, mutta tuorejuustolla siitä sai hieman tuhdimpaa. Tuorejuuston sijaan kastiketta voi tuhtiuttaa aivan hyvin lorauksella kermaa tai vaikkapa palalla sinihomejuustoa.


Kikhernepyörykät

5 dl keitettyjä kikherneitä
1,5 dl spelttijauhoja (tai vehnäjauhoja) + 1,25 dl kiehuvaa vettä
1 dl grahamjauhoja
tuoretta tai kuivattua persiljaa
1 tl kuminaa
1 tl kuivattua korianteria tai inkivääriä
suolaa
cayennepippuria
2 hienonnettua valkosipulinkynttä
2 rkl sitruunamehua

Kastike:
2 dl tomaattikastiketta
100 g tuorejuustoa

Kaada jauhojen päälle kiehuva vesi ja anna seoksen turvota 5 minuuttia. Soseuta sillä välin kypsät kikherneet. Lisää grahamjauhot, mausteet ja lopuksi turvonnut jauhoseos. Anna taikinan levätä viitisen minuuttia. Pyörittele palloiksi ja paista runsaassa öljyssä ruskeiksi.

Tee pyöryköille kastike esimerkiksi tomaattikastikkeen jämistä ja tuorejuustosta. Lämmitä kastikeainekset pienessä kattilassa ja sekoita tasaiseksi. Lisää kastike valmiiden pyöryköiden joukkoon. Nauti perunamuusin kanssa.

Ei kommentteja: