maanantaina, huhtikuuta 23, 2007

Vuokaleipää ja linssikeittoa

Useampi päivähän tähän nyt meni, mutta vihdoin postaan ensimmäiset reseptini. (Tekosyinä tähän hitauteeni voin antaa perjantaina leipomani pizzat, jotka muistuttavat Nuoren Naisen vastaavia sen verran, ettei niitä kannata täällä esitellä, ja ruuanlaiton saralla jokseenkin laiskan viikonlopun..) Ostin viikonloppuna ensimmäisen leipävuokani ja kunnon leipäveitsen, jotka otin tänään käyttöön vuokaleivän leipomisen myötä. Löysin reseptin Elisa.netin Ruoka&Viini-osiosta, jossa se kulki nimellä Terveellinen vuokaleipä. Kuivakaappini vajavaisuudesta johtuen jouduin soveltamaan ohjetta isolla kädellä, mutta en usko leivän terveellisyyden siitä juurikaan kärsineen. Maku ainakin oli aivan loistava ja kuori napakan rapsakka! Leivän seuraksi kiehautin helpon linssikeiton, jonka kruunasin kullankeltaisilla krutongeilla. Keittoja vierastava komea kanssaeläjänikin kehui tekeleitä siihen malliin, ettei näillä ohjeilla voi kovin harhaan mennä.




Maukas vuokaleipä

4 dl vettä
pussi kuivahiivaa
0,5 tl suolaa
1,5 tl sokeria
2 dl kaurahiutaleita
1 dl ruisjauhoja
vajaa desi pellavasiemenrouhetta (tai joitain siemeniä, esim. pellavan- tai auringonkukansiemeniä)
1,5 rkl öljyä
2 dl hiivaleipävehnäjauhoja
vajaa 5 dl vehnäjauhoja
öljyä vuoan voiteluun

Lämmitä vesi ja liota siihen hiiva, suola ja sokeri. Lisää kaurahiutaleet, ruisjauhot ja siemenet tai siemenrouhe. Lisää tässä vaiheessa öljy. Itse käytän mahdollisuuksien mukaan aina oliiviöljyä leivissä, sillä se maistuu huomattavasti paremmalle kuin tavallinen ruokaöljy. Lisää loput jauhot vähitellen vaivaten taikinaa samalla voimakkaasti. Jauhoni ovat yleensä luomulaatua, joka sekin parantaa makua. Taikinasta tulee melko jäykkä. Anna sen kohota rauhassa kaksinkertaiseksi. (Taikina kannattaa laittaa lämmittämättömään uuniin kohoamaan, sillä se kohoaa siellä vedottomuuden ansiosta nopeammin). Voitele vuoka (omani on noin 1,5 litran vetoinen) ja laita taikina vielä vuokaan kohoamaan. Paista leipää 200 asteessa 45 minuuttia. Pidin leipää koko paistoajan uunin keskitasolla, mutta pohjan pehmeydestä päätellen voisin suositella leivän laskemista alemmalle tasolle vaikka viimeisiksi 15 minuutiksi.




Helppo linssikeitto

1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
öljyä
garam masalaa
1-1,2 l vettä
kasvisliemikuutio
3 perunaa
3 dl linssejä
1 prk tomaattipyrettä
suolaa, pippuria

Kuutioi sipulit ja kuori ja kuutioi perunat. Ota tarpeeksi iso kattila ja kuullota sen pohjalla sipuleita öljyssä hetken. Lisää garam masalaa ja esimerkiksi kurkumaa tai vaikka chiliä (itse laitoin garam masalan lisäksi paprikamaustetta, mutta intialaiset mausteet tuntuvat sopivan tähän keitokseen paremmin), maustamisessa omat mieltymykset ratkaisevat. Lisää vesi, kasvisliemikuutio, perunakuutiot ja linssit (itse laitoin puolet vihreitä ja puolet punaisia linssejä, mutta punaisten linssien soseutumisherkkyyden takia vihreät soveltuvat tällaiseen ruokaan mielestäni paremmin). Anna keiton kiehua 15-20 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsyneet, mutta eivät liikaa (minä keitin 30 minuuttia, joka oli aivan liikaa, sillä perunat olivat ihan liia pehmeitä). Mausta tomaattipyreellä, suolalla, pippurilla ja muilla haluamillasi mausteilla ja anna tasaantua muutaman minuutin ajan ennen nauttimista.


Vielä helpommat krutongit

vaaleaa leipää
öljyä
valkosipulia
oreganoa

Leikkaa vaaleasta leivästä siivuja ja paloittele ne pieniksi paloiksi. (Leipäviipale per syöjä on enemmän kuin tarpeeksi.) Laita palat kuppiin öljyn (mielellään oliiviöljyn), valkosipulimurskan ja kuivatun oreganon kanssa ja sekoittele. Paista kuumalla pannulla kullankeltaisiksi ja kumoa esimerkiksi linssikeiton päälle.

Ei kommentteja: