torstaina, joulukuuta 13, 2007

Pestoa puusteissa

Talvella kaipaa kaikkea lämmintä ja pehmeää. Tuohon kaipuuseen leipominen ja sen seurauksena syntyvät syötävät vastaavat mainiosti. Halusin tässä päivänä muutamana käsilleni tekemistä ja suulleni syötävää, joten päädyin tekemään pestoisia sämpylöitä. Löysin Saara Törmän mainiosta Saa vaivata -leivontakirjasta korvasämpylöiden ohjeen, jota hieman tuunailin pestohimoani taltuttavaksi. Puustin näköisiä tekeleitä siitä syntyi.


Pestopuustit

Taikina:
3 dl vettä, maitoa tai kasvismaitoa
1 kasvisliemikuutio
1 ps kuivahiivaa
1 rkl hunajaa tai siirappia
1 dl ruisjauhoja
6 dl vehnäjauhoja
25 g margariinia

Täyte:
pestoa
pinjansiemeniä
1 salottisipuli
basilikaa

Kuumenna yksi desi vettä tai maitoa kiehuvaksi ja murenna nesteeseen kasvisliemikuutio. Kun kuutio on sulanut, lisää joukkoon loput kaksi desiä nestettä. Lämmitä tahi jäähdytä neste kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät hiivan mukaan. Sekoita hunaja tai siirappi sekä ruisjauhot joukkoon. Lisää vehnäjauhot vähitellen ja sekoita samalla taikinaa. Lisää lopuksi pehmeä margariini ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Jätä taikina kohoamaan puoleksi tunniksi. Odottaessasi voit vaikka suikaloida salottisipulin.
Kumoa kohonnut taikina jauhoiselle pöydälle. Kauli taikinasta noin 50 x 40 sentin kokoinen suorakulmio. Levitä pesto levylle ja ripottele päälle pinjansiemeniä, sipulisuikaleita ja basilikaa. Kääri levy rullalle ja aloita rullaaminen pitkältä sivulta. Leikkaa rulla kolmioiksi (minulla niitä tuli 14). Nosta kolmiot pellille leivinpaperin päälle kärki ylöspäin. Paina kolmionkärkeä reilusti alas muodostaaksesi leipomuksista korvapuustin näköisiä sämpylöitä. Peitä sämpylät vielä liinalla ja lämmitä uuni 225 asteeseen. Paista puusteja noin 15 minuuttia. Nauti hyvässä seurassa.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei vaan, pestosämpylät ovat rakkautta!

Olen tätä blogia jo jonkin aikaa lueskellut ja ehdinkin sen jo ajat sitten linkittää omaan blogiini, mutta muistin vasta nyt ilmoittaa asiasta täälläkin :D. Toivottavasti ei haittaa. Monet blogin ruuat ovat todella inspiroivia!

http://kurpitsamoska.livejournal.com/

Anna kirjoitti...

Mäkin kuolailen noita puusteja aina joskus iltaisin kyseistä kirjaa unilukemiseksi selatessani ;) Löysin ihan uuden Saara Törmä- maailman Vihreän langan nettisivuilta, joille Törmä kirjoittaa reseptejä. Kirjoitin aiheesta just äsken postauksen yhteydessä blogiinikin, oli pakko hehkuttaa sielläkin :D

Kaveri kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Kaveri kirjoitti...

Kiitos kommenteista! Mari: ei kuule toellaan haittaa linkitys. Ja Anna: kiitos vinkistä! Olen jo kuluttanut Törmän kaksi keittokirjaa melkein kannesta kanteen, joten onkin hyvä saada jotain uutta luettavaa kyseiseltä tekijältä...