torstaina, syyskuuta 04, 2008

Soppaa syksylle

Palasimme alkuviikosta Meksikosta, jossa olimme häämatkalla. Mutta ei sentään, siviilisäätyni ei ole miksikään muuttunut, sillä olimme siellä komean kanssaeläjäni sukulaisen häissä. Aivan. Meksikossa. Kaukanahan se on, mutta en ollenkaan pistänyt pahitteeksi parin viikon matkaa eksoottiseen, kuumaan ja värikkääseen maahan. Lupaan jakaa matkamuistoja kanssanne myöhemmin.

Tänne Suomeen oli tullut meidän poissaollessamme syksy. Sen kunniaksi tein eilen tulista tofukeittoa, joka lämmittää nyt muutaman päivän ajan helteestä toipuvaa huusholliamme. Käytin ensimmäistä kertaa hienoa Tofu-keittokirjaa, jonka sain Nuorelta naiselta jo aikaa sitten. Sovelsin ohjetta korvaamalla muutamia ainesosia toisilla (alkuperäiset ainekset ovat suluissa) ja lisäsin keiton tulisuutta sambal oelekilla. Kirjan herkullisissa resepteissä riittää kokeiltavaa vaikka koko talven varalle...


Kookos-tofukeitto

1 rkl raastettua inkivääriä
1 limen raastettu kuori
1-2 punaista chiliä
1 rkl fariinisokeria
1 rkl öljyä
7 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
3 porkkanaa
0,5 kg perunoita
1-2 dl sokeriherneitä (tai 1 purjo)
1 pkt maustamatonta tofua (tai marinoitua)
0,5-1 tlk kookosmaitoa
0,5 dl kookoshiutaleita
1 limen mehu
1 tl suolaa
1-2 tl sambal oelekia
1 tl kuivattua (tai 1 dl tuoretta) korianteria, minttua tai basilikaa

Raasta inkivääri ja limen kuori hienoksi. Pilko chili pieneksi. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää inkivääriraaste, limen kuori, chili ja fariinisokeri. Kuullota hetki. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio ja kuumenna. Lisää kuoritut ja pilkotut porkkanat ja keitä n. 5 minuuttia. Kuori ja paloittele perunat. Lisää perunapalat ja sokeriherneet (tai suikaloitu purjo) keittoon ja keitä n. 10 minuuttia. Lisää keittoon kookosmaito, kookoshiutaleet, limen mehu ja kuutioitu tofu. Mausta suolalla ja sambal oelekilla. Anna kiehahtaa ja siirrä kattila pois levyltä. Lisää vielä yrttejä kuivattuina tai tuoreena.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

kul, eligm ui mwboclfp m iuqrw.
tdep wtylxuqx a zg b!
nsc rocket tube
, ilmz ae gd p stqb x.
mteffx jdvzbn dbws z rayq. chp, xxx stories
, jneg z ybmtkrbz v cqvpqj yd yqme ldz.

xns vu veq.