tiistaina, marraskuuta 25, 2008

Blinit

Pyysimme Tyypin äidin ja kumppaninsa meille illalliselle. Onneksi olin kaukaa viisas ja tein blinitaikinan valmiiksi jo edellisenä iltana, sillä itse illallispäivänä töissä meni myöhään ja muuten ei ollisi ollut murkkinaa pöydässä piiiiiiitkään aikaan.
Onneksi ennakkosuunnittelluni toimi, eikä kukaan jäänyt apetta vaille. Tarjolla oli blinejä ja maa-artisokkakeittoa. Alkuun glögiä ja niitä iskän ihania kanapeepähkinöitä.

Tietenkin siinä sitten kävi niin kuin helposti käy, kun on kiire, nälkä ja vieraita: kuvien ottaminen unohtui. Viime hetkillä muistin sen. Tyyppi odotti kärsivällisesti, ennen kuin nappasi viimeisen blinin suuhunsa.

Maa-artisokkakeitto jäi tyysti kuvaamatta, joten odotellaan, että teen sitä seuraavan kerran ja kuvaan sitten. Nämä blinit oli tehty esim. Myllyn Paras sivuilla olevan ohjeen kaltaisesti jugurttiin, koska sitä jääkaapissa oli jo valmiina. Maku oli laimeampi kuin esim. olueeseen tehtynä, mutta ei siltikään yhtään hullumpaa, ehkä omaan makuuni jopa parempaaa.


Blinit

3 dl maustamatonta jugurttia (minulla partaäijää)
15 g hiivaa
2 dl tattarijauhoja
1 tl sokeria

1 dl kuumaa maitoa
1 rkl voisulaa
1 tl suolaa
1 keltuainen
1 valkuainen

Lämmitä jugurtti kädenlämpöiseksi ja lisää siihen hiiva. Sekoita joukkoon tattarijauhot ja sokeri. Anna nousta liinalla peitettynä pari tuntia tai jääkaapissa pidempään, jopa seuraavaan päivään, kuten itse tein.

Sekoita taikinaan kuuma maito, voisula, suola ja keltuainen. Lopuksi lisää kovaksi vatkattu valkuinen. Paista taikinasta blinipannulla blinejä. Meillä ei blinipannua ole, joten paistoin pienellä lettupannulla. Ihan hyviä ne olivat niinkin, joskaan eivät yhtä paksuja. Pienellä lettupannulla tästä tuli 14 bliniä.

Me tarjosimme seuralaisina merilevämätiä, suolakurkkuja, smetanaa, hunajaa, hapankaalta, sipulia ja kylmäsavulohta. Jääkaappiin unohtui tofu, joka piti paistaa kylkiäisiksi.

Suosittelen blinejä tähän kylmään ruokaan, sillä lautaselle kaikenlaisten makujen kerääminen ja sotkeminen oli ihanaa. Merilevämäti on todella hyvää ja suosittelen lämpimästi. Musta mielestäni parempaa kuin punainen. Oulussa sitä saa ainakin stokkalta reilun neljän euron hintaan. Ennen sai myös Limigantullin Prismasta, mutta ainakaan viime torstaina en sitä sieltä löytänyt.

Ei kommentteja: