tiistaina, joulukuuta 02, 2008

Tarttuva taikina

Ihime hommaa. Tai jos tarkemmin ajattelee, ehkei niinkään. Hellyttävän pehmoisilta vaikuttavat perunaleipäset kuulostivat Papu, porkkana ja hillopulla-keittokirjan reseptissä paljon helpommilta toteuttaa kuin miksi käytäntö osoittautui. Perunasurvoksen täyttämä taikina ei meinannut irrota sormista sitten millään. Yritäpä siinä sitten jaotella taikinamöhkälettä ja leipoa siitä söpöjä leipäsiä! Ehkä vastoinkäymiseni selittyy perunan korkealla tärkkelyspitoisuudella. En vain osannut moiseen varautua, kun en ole aiemmin keitettyä perunaa leivonnassa käyttänyt. Eikä ohjeessakaan mainittu moisesta mitään! Kypsien leipästen maukkaus korvasi niitä edeltävän vaivannäön.


Perunaleipäset

6-7 perunaa
4 dl vettä
50 g hiivaa
1,5 tl suolaa
3 dl ohrajauhoja
6-7 dl sämpyläjauhoja

Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Kuori ne ja soseuta. Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, ohrajauhot ja perunasurvos. Vatkaa hyvin. Lisää sämpyläjauhoja sen verran, että taikina on leivottavaa. Ohjeen mukaan jauhoja tarvitsee 3-4 dl, mutta oma taikinani vaati jauhoja huomattavasti enemmän, jotta sen sai irti käsistä. Ripottele 3-4 leivinpaperille jauhoja ja leivo kullekin jauhotetuin käsin 3-4 leipästä. Taputa leipäsistä ohuita ja isoja kiekkoja. Kohota leipiä puoli tuntia. Paista 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Tarjoile lämpöisenä ja halkaistuna. Taikinaan voi lisäillä oman mielensä mukaan monenmoista ekstraa, kuten fetaa, oliiveja tai vaikka porkkanaraastetta.

1 kommentti:

aleksi kirjoitti...

tämmösiä kun leipoo niin sitä jauhoa pitää olla todella paljon pöydällä ja käsissä ja joka paikassa.. ja kyllä siihen myös tottuu.

ja sen on sen arvosta.