lauantaina, helmikuuta 26, 2011

Croissantit


Olen jälleen elämänmuutosten edessä, tarkemmin sanottuna muuton (joka on muuten veemäisintä, mitä ihminen voi itselleen tehdä) kynnyksellä. Muutan yhteen erään hienon miehen kanssa, ihan tuohon viereiselle kadulle kaksioon. Koska elämme parhaillaan viimeisiä päiviämme yksiöissämme, halusin tehdä miehelle unelma-aamiaisen. Tein omin pikku kätösin leipää, mysliä, hedelmäsalaattia ja vihanneksia.

Leivoin ensimmäistä kertaa elämässäni croissanteja. Nam, etten sanoisi! Kääntely ja kaulitseminen söi hermoja, mutta lopputulos oli ehdottomasti kaiken vaivan arvoinen. Eivätkä nämä niin työläitä olleet, hieman aikaa vieviä vain.

Croissantit

1,5 dl kylmää maitoa
0,5 pss kuivahiivaa tai 0,25 pkt tuorehiivaa
4 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1 rkl sokeria
150 g margariinia

Sekoita hiiva ja kylmä maito keskenään. Lisää jauhot, suola ja sokeri. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin 10 minuutiksi.

Leikkaa 150 grammaa kylmää margariinia noin kymmeneksi ohueksi viipaleeksi. Ota taikina jääkaapista ja kaulitse se jauhotetulla laustalla noin 40 x 30 sentin suorakulmioksi. Levitä margariiniviipaleet puolikkaalle alalle levyä, ei kuitenkaan aivan reunoille asti. Käännä toinen puoli päälle ja käännä vielä levyn avoimista reunoista kaistaleet levyn päälle. Käännä taikinaa 1/4 kierros myötäpäivään. Kaulitse taikina taas suorakulmioksi ja varo, ettei se repeile. Ripottele alustalle jauhoja, jottei taikina tartu kaulimeen tai alustaan.

Taita levy kolmin kerroin nostamalla ensin oikeasta reunasta kolmasosa levyn päälle ja vielä vasemmalta jäljelle jäänyt osa levyn päälle. Käädä taikinaa taas 1/4 kierrosta. Kaulitse ja taittele taikina vielä kahdesti kolminkerroin, eli margariinin lisäämistaittelun jälkeen taikinaa taitellaan kolmesti. Ala kaulitse taikinaa kolmannen taittelun jälkeen, vaan laita taikina taas 10 minuutiksi jääkaappiin.

Kaulitse viilennyt taikina pitkulaiseksi, noin 60 x 20 sentin levyksi. Jaa levy viiteen osaan ja leikkaa suorakulmiot kolmioiksi. Kääri palat löysästi rullille aloittaen kolmion pohjalta ja venyttäen pohjaa samalla hieman leveyssuunnassa. Nosta rullat pellille leivinpaperin päälle ja peitä liinalla. Anna sarvien kohota lämpimässä paikassa reilu tunti. Paista 250-asteisessa uunssa noin kymmenen minuuttia.

Ei kommentteja: